DL: 30 let podjetja Acer - Na videz majhni, a zelo pomembni

31.10.2022 | 16:45

Uspeh podjetja Acer temelji na izvrstnih sodelavcih, je ob 30-letnici poudarila direktorica Suzana Simič. (Foto: I. Vidmar)

Uspeh podjetja Acer temelji na izvrstnih sodelavcih, je ob 30-letnici poudarila direktorica Suzana Simič. (Foto: I. Vidmar)

Ob tridesetletnici je direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele  krajine Tomaž Kordiš direktorici podjetja Acer Suzani Simič izročil  priznanje za prispevek h gospodarskemu razvoju regije. (Foto: I. Vidmar)

Ob tridesetletnici je direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš direktorici podjetja Acer Suzani Simič izročil priznanje za prispevek h gospodarskemu razvoju regije. (Foto: I. Vidmar)

Novomeško podjetje za prostorsko načrtovanje, projektiranje in varstvo okolja Acer je v treh desetletjih odločno vplivalo na podobo in razvoj jugovzhodne Slovenije in Posavja – Vključeni strokovnjaki številnih področij – Nominirani za naslov gazela 2022 – Razmišljajo širše, odgovorno do skupnosti

Čeprav po številu zaposlenih pa tudi po prihodkih sodi med manjša podjetja, je Acer vseeno eno najpomembnejših dolenjskih podjetij, saj s svojo dejavnostjo odločilno vpliva na razvoj in prihodnost jugovzhodne regije in Posavja. Podjetje Acer je pripravilo in še pripravlja večino občinskih prostorskih načrtov, na katerih temelji razvoj lokalnih skupnosti in s tem pokrajine kot celote. Letos praznuje trideset let.

Novomeško podjetje za prostorsko načrtovanje, projektiranje in varstvo okolja Acer sta pred tridesetimi leti kmalu po diplomi ustanovila krajinska arhitekta, nekdanja sošolca Suzana Simič in Davorin Gazvoda; sedež podjetja je bil kar v domači hiši, pisarna v dnevni sobi, kapital pa še sveže znanje in dober računalnik. Začeli so uporabljati takrat še neuveljavljene prostorskonačrtovalske postopke in specifično programsko opremo; s tem so pri svojem delu zagotavljali bistveno večjo transparentnost in objektivnost načrtovalskih postopkov pa tudi večjo utemeljenost predlaganih odločitev o umeščanju posameznih prostorskih ureditev v prostor.

Začetni posadki so se kmalu pridružili novi sodelavci, visokousposobljeni strokovnjaki z različnih področij, s katerimi so področje dela precej razširili, poleg krajinskoarhitekturnih projektov in raziskovalnih projektov s področja krajinskega planiranja pa so izdelovali tudi širok spekter prostorskonačrtovalskih, okoljevarstvenih in urbanističnih projektov pa tudi projekte s področja nizkih gradenj.

Ko se je Davorin Gazvoda odločil za akademsko kariero in se zaposlil na univerzi ter zapustil Acer, sta se Suzani Simič pred dobrima dvema desetletjema kot solastnika podjetja pridružila sodelavca Jelka Hudoklin in Radovan Nikić. Svoje prve delovne prostore so si uredili v Resslovi ulici, pred devetnajstimi leti pa so se preselili v lastno poslovno hišo na Cikavo. Danes Acer zaposluje osemnajst visokousposobljenih sodelavcev s področij gradbeništva, krajinske arhitekture, arhitekture, geografije in ekonomije, ki delujejo v okviru dveh oddelkov – oddelka za nizke gradnje in oddelka za prostorsko načrtovanje.

Kot je povedala direktorica Suzana Simič, je podjetje Acer danes v dobri kondiciji in pripravljeno na nove izzive, med katerimi so zagotavljanje bivalne kakovosti za celoten spekter prebivalcev, omogočanje razvojnih možnosti za gospodarstvo, uveljavljanje ukrepov za zmanjševanje posledic podnebnih sprememb, varstvo kmetijskih zemljišč, trajnostna mobilnost, ohranjanje prepoznavnosti prostora, ob tem pa tudi razvoj novih tehnologij.

Projekti, s katerimi se trenutno ukvarjajo, se uvrščajo na vse ravni prostorskega načrtovanja in projektiranja ter so povezani z načrtovanjem železniške in cestne ter gospodarske javne infrastrukture, z umeščanjem objektov za rabo različnih obnovljivih virov energije, z usmerjanjem poselitev in prenove ter s tematikami, katerih razvoj se tudi pri nas obeta v prihodnosti, npr. z zeleno infrastrukturo in regionalnim planiranjem.

DL: 30 let podjetja Acer - Na videz majhni, a zelo pomembni

»Želimo si, da so naša dela, naše naloge in projekti usmerjeni še v nekaj več. Kot je dejala naša kolegica Jelka ob prejemu platinastega svinčnika: zavedamo se, da z vsakim dejanjem, vsako odločitvijo puščamo za seboj sledi v prostoru, jaz bi dodala tudi sledi v družbi. In mislimo, da nam družbena odgovornost nalaga, da je pravi le strokovno podprt in vzdržno spoštljiv pristop pri vsakem, še tako majhnem posegu v prostor, v okolje. Danes, ko dobrine niso več samoumevne, in prostor je ena taka pomembna dobrina, ne moremo več razmišljati kot posamezniki in se gnati za svojimi ozkimi interesi, ki pogosto ne sežejo dlje od ograje svoje hiše, svoje tovarne. Ugotavljamo, da je čedalje pomembnejše, da razmišljamo širše, odgovorno do skupnosti, do naroda, do vseh narodov, do vseh Zemljanov,« je v slavnostnem nagovoru na proslavi ob 30-letnici Acerja povedala direktorica Suzana Simič.

Za svoje delo so Acerjevi strokovnjaki prejeli tudi ugledne nagrade – več zlatih svinčnikov in platinast svinčnik, ki jih podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor, in dve Fabianijevi odličji, ki ju je podelilo Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije. Ob vsem naštetem ni naključje in zdaj tudi ne več skrivnost, da je Acer zaradi svojega uspešnega dela in rezultatov nominiran za naslov gazela 2022, za katerega se bo potegoval v družbi eminentnih uspešnih podjetij. Izbor regijske gazele bo 28. septembra v Šport hotelu na Otočcu.

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista 15. septembra 2022

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava