DL: V Nebesa poslej hitreje in varneje

31.10.2022 | 11:45

Občina Šentrupert je prenovila zadnji, najstrmejši odsek lokalne ceste do Nebes. Izbrani izvajalec je tam takole urejal še zadnje zadeve. (Foto: R. N.)

Občina Šentrupert je prenovila zadnji, najstrmejši odsek lokalne ceste do Nebes. Izbrani izvajalec je tam takole urejal še zadnje zadeve. (Foto: R. N.)

Občina Šentrupert poskrbela za rekonstrukcijo okrog 1.300 metrov dolgega odseka lokalne ceste do Nebes – Uredili tudi odvodnjavanje – Naložba ocenjena na 300.000 evrov – Jeseni načrtujejo prenovo še dveh ali treh krajših odsekov

Nebesa nad Šentrupertom s 602 metroma nadmorske višine so priljubljena izletniška točka za pohodnike, kolesarje, motoriste, nekateri pa se tja odpravijo tudi z avtomobilom. Cesta, ki pelje do Nebes, je bila že pošteno načeta, zato se je občina odločila, da jo prenovi, s tem pa je poskrbela tudi za večjo varnost na tem dokaj prometnem odseku.

Kot pravi župan Andrej Martin Kostelec, je izbrani izvajalec prenovil nekaj več kot 1.300 metrov dolg in precej strm odsek, in sicer od Homa do razcepa Ravne–Kostanjevica–Nebesa–Hrastno. »Cesta na tem odseku je bila potrebna rekonstrukcije, saj je bila že zelo stara in dotrajana. Bila je razpokana, delno je asfalt že odpadal, zaradi posedanja zemlje pa je bilo cestišče že nekoliko nagnjeno. Prav tako je bila težava odvajanje meteorne vode, ki je zatekala pod cesto. Tudi prepusti so bili večinoma polomljeni in zamašeni,« Kostelec našteje razloge za prenovo.

Gradbeni stroji so zabrneli pred nekaj tedni, cesta je bila nekaj časa zaprta za ves promet, obvoz je bil urejen. Konec avgusta je promet po prenovljenem odseku spet stekel. »Naložba je zajemala celotno utrditev trase in nasipanje materiala po sistemu sendvič, na koncu smo na novo položili še asfalt. Ob tem smo uredili brežine in ob cesti položili drenažne cevi. Izbrani izvajalec je uredil tudi obstoječe prepuste in dodal nekaj novih. Največji prepust je bil v celoti zamenjan, kajti stare betonske cevi so bile strte. Na treh mestih smo tudi izravnali traso ceste,« dela opiše župan, ki meni, da bo odslej vzpon do Nebes prijetnejši. Naložba je ocenjena na približno 300.000 evrov, denar so v celoti zagotovili iz občinskega proračuna.

Nebesa so zaradi izjemnega pogleda na dobršen del Mirnske doline priljubljena turistična točka, zato je predvsem ob koncu tedna tam povečan promet. »Cesta je zdaj veliko preglednejša in varnejša, pa ne samo za tiste, ki gredo v Nebesa, ampak nasploh za vse vaščane v severnem delu občine, pa tudi za prebivalce nekaterih vasi iz sosednje občine Litija,« dodaja župan.

V Šentrupertu in okolici je še veliko lokalnih cest, ki so potrebne rekonstrukcije, a občina za vse nima denarja. Kostelec pravi, da nameravajo v septembru in oktobru prenoviti še dva ali tri krajše odseke. »Odvisno bo od vremena, razpoložljivosti izvajalcev in asfalta ter seveda tudi od finančnih zmožnosti občine. Prenove občinskih cest država ne sofinancira, zato je to veliko breme za občinski proračun,« poudarja Kostelec.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 8. septembra 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava