30 let MePZ Pomlad: Dva koncerta. Dva odra. Dva svetova. Ena Pomlad.

3.10.2022 | 10:40

30 let MePZ Pomlad:<strong> </strong>Dva koncerta. Dva odra. Dva svetova. Ena Pomlad.
30 let MePZ Pomlad:<strong> </strong>Dva koncerta. Dva odra. Dva svetova. Ena Pomlad.

Vstopnice za naš drugi koncert, ki bo v soboto, 15. oktobra, ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine, so na voljo!

Na prvi koncert, ki bo dva dni prej in s katerim bomo v cerkvi sv. Lenarta začeli praznovanje naše 30-letnice, bo vstop prost.

Četrtek, 13. oktobra 2022
Prvi koncert
- koncert sakralnih uspešnic z naslovom Pesem je upanje - bo v novomeški cerkvi sv. Lenarta, ki nas je zadnja leta prijazno gostila tudi v času božičnih praznikov. Sakralne pesmi so izvorna zborovska glasba, temelj vsakega zbora. Na pomladniškem programu bodo tokrat tehnično in pevsko zahtevne pesmi, ki smo jih izvajali na tekmovanjih, izbrane črnske duhovne, ki so bile del repertoarja prvega festivala Novo mesto Gospel, pa tudi pesmi, ki jih do zdaj v javnosti še nismo izvajali.

Sobota, 15. oktobra 2022
Drugi koncert
- koncert priljubljenih pesmi Pomladnikov skozi leta z naslovom Pesem je življenje - pa bo - kot rečeno - v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Ta večer bomo prepevali pesmi, ki so - tako kot sakralne - zaznamovale naše delovanje, se vtisnile v našo bit, pa tudi v srca in duše naših cenjenih poslušalcev, a njihovo bistvo lepše zveni v drugačnem, večjem ambientu, z razširjeno glasbeno spremljavo. Program bo tekel pod dvema taktirkama – pevke in pevci bomo tudi tokrat budno sledili rokam Alenke Podpečan, dogajanje na odru pa bo usmerjala dramaturginja Andreja Kopač.

Koncerti Pomladi nikoli niso bili »samo« koncerti pevskega zbora in tudi tokrat se pričakovanjem gostom ne bomo izneverili.

Poleg omenjenih dveh nastopov pa še …

Načrtov je veliko; odprtih imamo več projektov, na njih dela večina članov zbora. Nismo samo pevci. Smo tudi organizatorji, moderatorji, oblikovalci, pisci, esteti … Za organizacijo in produkcijo skrbimo sami.

To jesen imamo v načrtu tudi:

- snemanje in izdajo nove zgoščenke izbranih pesmi in
- razstavo fotografij MePZ Pomlad na novomeškem Glavnem trgu.

Med razstavljenimi fotografijami boste našli tudi kakšno s tekmovanj, ki smo se jih udeležili v treh desetletjih. Naj na tem mestu omenimo nekaj dosežkov, ki so nas še posebej zaznamovali:

- PoPmlad. Morda najprepoznavnejši in najpomembnejši projekt Pomladi. Z aranžmaji in priredbami za zbor, z združevanjem različnih glasbenih zvrsti ter sodelovanjem s priznanimi novomeškimi glasbeniki in glasbeniki iz širše dolenjske regije, kot so Tomislav Jovanović - Tokac, Gregor Strasbergar - Štras, Ana Čop, Anja Pavlin in mnogi drugi izvrstni glasbeni ustvarjalci. Prvo PoPmlad smo izvedli leta 2004 na Muzejskih vrtovih. Projekt smo ponovili še dvakrat: leta 2006 na Grmskem gradu ter 2008 v Športni dvorani Leona Štuklja. Decembra 2017 smo izvedli četrto PoPmlad – posvetili smo jo slovenskim popevkam.
- Pesem povezuje 2005:
Koncertna turneja po Argentini in Čilu - Buenos Aires, Mendoza, San Juan, Santiago de Chile
- Mednarodno tekmovanje zborov Festa Choralis Bratislava, Slovaška, 2007.
Osvojili smo prvo mesto v obeh kategorijah, v katerih smo tekmovali: Odrasli mešani pevski zbori – prejeli smo največ točk in osvojili srebrno priznanje; Spiritual, gospel in jazz - osvojili smo zlato priznanje, prejeli vseh 100 točk in dosegli najboljši rezultat festivala.
- Mednarodno tekmovanje v Olomoucu na Češkem, 2009.
Pomlad je bila absolutni zmagovalec festivala, prejeli smo zlati medalji v dveh kategorijah (Mešani pevski zbori in Spiritual, gospel in jazz).
- Mednarodno tekmovanje zborov v Italiji Sacile (Venezia), 2018
. Tekmovali smo v dveh kategorijah - Sakralna glasba in Folklorna glasba. V folklorni kategoriji smo zmagali, prejeli zlato priznanje in bili dodatno nagrajeni še za najbolje izvedeno ljudsko pesem Radovana Gobca »Ne ouri, ne sejaj«. Prejeli pa smo tudi zlato priznanje kot mešani pevski zbor in bili nominirani za nastop v Grand Prix-u, kjer smo se predstavili z dvema priljubljenima - Norveško poročno in Babo Yetu.
- Novo mesto Gospel, 2019.
2-dnevni zborovski festival črnske duhovne glasbe, ki simbolizira upanje, veselje do življenja, svobodo, spoštovanje raznolikosti in hvaležnost. S festivalom, ki smo ga izpeljali skupaj z gosti, smo Novemu mestu pričarali dva čarobna jesenska večera.

Dosežek, na katerega smo najbolj ponosni …
Zbor deluje neprekinjeno že 30 let. In to zato, ker sloni na pravih vrednotah – definirali in ubesedili smo jih že kmalu po začetku delovanja: pripadnost, prijateljstvo, povezovanje, spoštovanje, integriteta, odgovornost.

 Lepo vas pozdravljamo,
pevke in pevci MePZ Pomlad, Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava