Karlovškovi dnevi v Šmarjeti

21.9.2022 | 09:00

Karlovškova rojstna hiša v Šmarjeti

Karlovškova rojstna hiša v Šmarjeti

Karlovškov kip (Fotografiji: arhiv DL)

Karlovškov kip (Fotografiji: arhiv DL)

Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil narodopisec, strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, poklicni gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Bil je velikan slovenske narodopisne dediščine.

Izdal je več knjig in strokovnih člankov o slovenski hiši, slovenskemu ornamentu in stavbarstvu. Na njegovo dekorativno slikarstvo je imel velik vpliv Maksim Gaspari, spodbujali in občudovali pa so ga številni umetniki tistega časa: arhitekt Jože Plečnik, slikar Božidar Jakac

Povzpel se je med naše najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju. Z neomajno vztrajnostno, predanostjo in ljubeznijo se je posvetil slovenskim ornamentom, ki so izraz lokalne kulture in predstavljajo neprecenljivo vrednost etnične vsebine.

Rojen je bil v Šmarjeti pri Šmarjeških Toplicah, njegova rojstna hiša je sedaj sodobno urejena restavracija in hotel Dvorec Gregorčič.

Z namenom ohranjanje spomina na Karlovška, kot velikana slovenske narodopisne dediščine ter obujanje kulturne dediščine, ki nam jo je zapustil, bodo letos v Šmarjeti prvič potekali Karlovškovi dnevi, s pričetkom v petek, 23. septembra ob 18. uri v cerkvi Sv. Marjete v Šmarjeti, kjer bo župan otvoril 1. Karlovškove dneve. Sledi nastop Matjaža Robavsa ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika. V cerkvi bodo razstavljena nekatera dela Jožeta Karlovška ter slike njegove vnukinje Julije Karlovšek, ljubiteljske slikarke, ki veliko inspiracije za svoje slike najde v slovenskih ornamentih, ki jih rada interpretira na sodoben način. 

V soboto, 24. 9. 2022 bo ob 11. uri v Dvorcu Gregorčič predstavitev opusa del Jožeta Karlovška. Predstavila ga bo dr. Bojana Rogelj Škafar, muzejska svétnica iz Slovenskega etnografskega muzeja in kustosinja zbirk slovenske ljudske umetnosti. Prav tako ob 11. uri bo na Karlovškovem trgu slikarska delavnica s slikarko Julijo Karlovšek. Ob 16. uri bo v Dvorcu Gregorčič okrogla miza, na kateri bodo sodelovali Matjaž Karlovšek, sin Jožeta Karlovška, ki bo delil z obiskovalci svoj spomin na očeta, Primož Hieng, novinar in publicist, ki zelo dobro pozna Karlovškovo delo, Katarina Karlovšek, vnukinja, prestavila bo kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek ter Julija Karlovškek, ki bo predstavila, kako je na nek način njeno delo nadaljevanje Jožetovega ustvarjanja.

Ob 17. uri bo župan Občine Šmarješke Toplice mag. Marjan Hribar slavnostno odkril napis Karlovškov trg v središču Šmarjete, sledi podelitev Karlovškovega srebrnika za zasluge na področju promocije Karlovška, program se bo zaključil z nastopom okteta Jurija Dalmatina.

Skozi cel dan bo v restavraciji Dvorca Gregorčič na voljo posebna kulinarična jesenska ponudba jedi po Karlovškovo.

Karlovškove dneve organizirajo Zavod za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice, Občina Šmarješke Toplice ter družina Karlovšek.

D. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava