DL: Obnovljena Gospodična - Ostala še fasada in ekološka bomba

1.9.2022 | 14:45

Po 13 letih obnove so novomeški planinci 17. julija odprli obnovljeni del doma. (Foto: PD Krka Novo mesto)

Po 13 letih obnove so novomeški planinci 17. julija odprli obnovljeni del doma. (Foto: PD Krka Novo mesto)

Novomeški planinci so v 13 letih obnove Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih skoraj v celoti obnovili – Zaradi podražitev in dodatnih del trenutno 50 tisoč evrov v minusu – Na voljo 48 ležišč, pomembna pridobitev je tudi učilnica

Planinci Planinskega društva (PD) Krka Novo mesto so po daljši obnovi Planinskega doma pri Gospodični na Gorjancih 17. julija pripravili odprtje obnovljenega dela doma. Svečanega dogodka so se udeležili planinci Dolenjske in Bele krajine pa tudi drugi obiskovalci zelenih Gorjancev, ki jim bo od zdaj v planinski postojanki na višini 828 m, nekje na pol poti med Gabrjem in Trdinovim vrhom, na voljo 48 sodobno urejenih prenočišč, pomembna pridobitev pa je tudi učilnica.

Podružnica nekdanjega Slovenskega planinskega društva je v bližini studenčka Gospodična na severozahodnem pobočju Gorjancev leta 1930 postavila zavetišče z 20 ležišči, ki je bilo leta 1942 požgano. Na njegovem mestu je PD Novo mesto postavilo planinski dom, ki so ga svečano odprli 18. septembra 1949. Dom sčasoma ni več ustrezal potrebam obiskovalcev, zato so v letih 1973 in 1974 s pomočjo tekstilne tovarne Novoteks zgradili in 21. junija 1975 odprli nov dom, ki se ga je oprijelo ime po studenčku, ki izvira pod njim – Gospodična.

OBNOVO ZAČELI ŽE LETA 2009

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, kot je njegovo uradno ime, je bil po več kot 30 letih potreben obnove, zato so ga leta 2009 začeli obnavljati. »Od takrat do danes smo obnovili skoraj celoten dom,« pravi Anton Progar, častni predsednik PD Krka Novo mesto. Zadnja in največja investicija je bila dograditev prizidka in obnova srednje etaže, kar so ob mnoštvu prostovoljnih ur članov PD Krka Novo mesto lahko izvedli le s pomočjo pokroviteljev. Samo za zadnjo obnovo je družba Krka, ki je njihova generalna pokroviteljica, prispevala 55 tisoč evrov, sicer pa so dobili tudi nepovratna sredstva Fundacije za šport, nekaj je prispevala tudi Mestna občina Novo mesto, za 120 tisoč evrov pa je imelo društvo prihrankov od najemnine za dom od leta 2009.

Z letošnjo investicijo so pridobili dve sobi s toaletnimi prostori, tri dvoposteljne sobe, dve sobi s 14 skupnimi ležišči, sodobne toaletne prostore in sodobno učilnico. Že pred dvema letoma so v zgornji etaži uredili 20 skupnih ležišč, tako da imajo zdaj v planinskem domu 48 ležišč, kar je za en avtobus planincev, zahvaljujoč novi učilnici z avdiovizualnimi sredstvi, pa bodo lahko izvajali tudi izobraževanja planinskih kadrov, šolo v naravi, kulturne večere in podobno.

»S tem je prenova končana, bi pa radi spodaj uredili še fasado in elektrarno, da bi odstranili cisterno s kurilnim oljem, ker je to na tem vodovarstvenem območju ekološka bomba,« pravi Progar. Zato so tudi kandidirali na evropski projekt, a so žal, kot pravi, izpadli, saj so koče, ki so v visokogorju, dobile bistveno več točk.

V MINUSU ZA 50 TISOČ

Vrednost vseh del od leta 2009 do danes znaša blizu 400.000 evrov, kar polovico od tega pa je stala letošnja naložba v dograditev srednje etaže in obnovo starega dela. »Investicija je bila predvidena v višini 126 tisoč evrov, zagotovljenih pa smo imeli 145 tisoč evrov,« pravi Progar in dodaja, da pa so zaradi vseh podražitev in dodatnih del, po katerih se je pokazala potreba med obnovo, pa tudi zaradi nekaterih del, ki so jih morali narediti dodatno, ker želijo kočo urediti ekološko in so zato tudi že kupili nova okna in opravili določena dela glede prezračevanja, ki v projektu niso bila predvidena, trenutno v minusu za okoli 50 tisoč evrov. Vendar, kot pravi, bodo to uspeli nekje poiskati, gotovo pa letos zato ne bodo mogli urediti fasade oz. opraviti še tistih del, s katerimi bi prenovo Gospodične res v celoti končali. Z občino in s Komunalo Novo mesto se bodo sicer skušali dogovoriti, da bi cisterno z oljem čim prej odstranili. »Vemo, kaj naredi en liter nafte, če gre v zemljo, da ne govorimo o tisoč litrih in več. To je ekološka bomba na Gorjancih,« pravi Progar in dodaja, da sicer trenutno v Sloveniji ni planinske koče, ki bi bila tako urejena, kot je njihov dom.

ŽIVEL BO LAHKO TUDI PONOČI

»Dom bo lahko zdaj živel tudi zvečer in ponoči,« pravi Progar. Do zdaj tega ni bilo veliko, kot pravi, saj za to tudi ni bilo pogojev. »Problem je tudi, ker najemnik ne ostaja prek noči na Gorjancih. Nekateri namreč ne vidijo radi, da ostanejo ponoči sami v koči,« pravi in dodaja, da se bodo morali z najemnikom glede tega dogovoriti. Dom je sicer od 15. aprila do 15. oktobra odprt vsak dan od srede do nedelje, od 8. ure do mraka, ob ponedeljkih in torkih pa je zaprt. Od 15. oktobra do 15. aprila je odprt ob sobotah in nedeljah ter ob praznikih, za skupine gostov pa v dogovoru z najemnikom ali društvom obratovalni čas prilagodijo. Obisk doma se je med korono povečal, zaradi vseh podražitev, ki smo jih bili deležni vsi, pa je v zadnjem času, kot ugotavljajo novomeški planinci, začel malo upadati. Malo pa se je sicer zmanjšalo tudi število članov PD Krka Novo mesto; kot naslednik PD Novo mesto delujejo že od leta 1914. Pred korono je namreč združevalo prek 600 članov in prek 300 podmladka, danes pa imajo okoli 500 članov in od 250 do 300 mladih.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 28. julija 2022

Mojca Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava