DL: Klevevž in načrti - Diamant, ki ga je treba še malo zbrusiti

21.8.2022 | 18:30

Družina Rumpret se podpira in si pomaga: Jožica in Andraž (v sredini) s  sinovoma Žigo z Mojco (na levi) in Nejcem ter s hčerko Anjo.

Družina Rumpret se podpira in si pomaga: Jožica in Andraž (v sredini) s sinovoma Žigo z Mojco (na levi) in Nejcem ter s hčerko Anjo.

Grajski park s klopmi, gostinski lokal (na levi), zadaj gospodarski objekt, ki ga bodo obnovili.

Grajski park s klopmi, gostinski lokal (na levi), zadaj gospodarski objekt, ki ga bodo obnovili.

Marjan Hribar in Andraž Rumpret nazdravljata nadaljnjemu dobremu sodelovanju.

Marjan Hribar in Andraž Rumpret nazdravljata nadaljnjemu dobremu sodelovanju.

Nedavno predstavitev projekta Klevevž sta z glasbo popestrili Mirjam Šolar in Bojana Čibej iz zavoda Svitar.

Nedavno predstavitev projekta Klevevž sta z glasbo popestrili Mirjam Šolar in Bojana Čibej iz zavoda Svitar.

Arheologinja mag. Pavla Peterle Udovič je vodila raziskovanje nekdanje grajske poti, ki bo del urejene krožne pešpoti.

Arheologinja mag. Pavla Peterle Udovič je vodila raziskovanje nekdanje grajske poti, ki bo del urejene krožne pešpoti.

Nekdanja žaga bo z obnovo namenjena turizmu.

Nekdanja žaga bo z obnovo namenjena turizmu.

V lesenem gostinskem objektu je lokal.

V lesenem gostinskem objektu je lokal.

V zadnjih letih po zaslugi Občine Šmarješke Toplice in novega lastnika nekdanje grajske posesti, Kmetije Karlovček z Vrha pri Šentjerneju, Klevevž, biser zgodovine z naravno dediščino in ponos šmarješke doline, dobiva vse bolj urejeno podobo.

Obiskovalcev je veliko. Vse več ljudi, ki cenijo lepo, neokrnjeno naravo, mir in brezčasnost, se tja rado poda na izlet, obisk ali na kopanje v izvir termalne vode, ki je vse leto, tudi pozimi, prijetno topla, saj ima med 21 in 25 stopinj Celzija. Tam so še soteska, jama, potok Radulja z brzicami, mlin, kmetijsko posestvo …

A vse več je tudi zanimivih, novih vsebin, ki že bogatijo ta prostor in ga še bodo, kot smele načrte razkriva lastnik 33 hektarjev velikega nekdanjega grajskega posestva, zaradi katerih bo v prihodnjih letih ta turistični biser gotovo postal še privlačnejši.

IZ KMETIJSTVA V TURIZEM

Rumpretovi so na Klevevž pravzaprav prišli že pred 16 leti – najprej kot najemniki kmetijskih površin, saj so znana sadjarska in vinogradniška kmetija. Pred štirimi leti, ko se je Kmetijska zadruga Krka, prejšnja lastnica, odločila za prodajo posesti z nekdanjim grajskim kompleksom, pa so nepremičnine po tehtnem premisleku odkupili.

Kot pove lastnik in direktor Kmetije Karlovček Andraž Rumpret, so se kmetijsko razvijali, obnavljali so vinograde in sadovnjake, uvajali novosti (nasadili so tri hektarje hrušk, načrtujejo tudi slive), kupovali nove stroje in pripomočke za delo. Grajska posest pa je bila kar nekaj časa zapuščena.

»Še sami nismo dobro vedeli, kaj bi. Ko sva pred štirimi leti navezala stike z novim šmarješkim županom Marjanom Hribarjem, pa so se začeli konkretni premiki. Hitro sva ugotovila, da skupaj z občino, ki je naša soseda, lahko marsikaj naredimo. In res je sodelovanje odlično,« pove Rumpret.

OKREPČEVALNICA, V PARKU POROKE

Najprej so ob vstopu v nekdanji grajski kompleks uredili parkirišče, lotili so se čiščenja prostora in ureditve grajskega parka, ki postaja tudi zanimiv prireditveni prostor v naravi. Tu so že pripravili kulturne dogodke, srednjeveške dneve, zaživela bo telovadba za starejše, meditacija itd. Zaradi čarobnosti in brezčasnosti postaja grajski park vse zanimivejši tudi kot prostor za poroke. Prva je tu že bila, zdaj pa menda že kar nekaj parov čaka v vrsti.

Na posesti so Rumpretovi lani postavili tudi leseno okrepčevalnico oz. gostinski objekt, v katerem gostom ponudijo pridelke s svoje Kmetije Karlovček: jabolka in jabolčne izdelke, sokove in vina od cvička do penin. Celo jabolčno vino je mogoče pokusiti.

OD GRADU SKORAJ NIČ

Na Klevevžu želijo povezati naravne in kulturne danosti, tu nastaja dragocena vez med kmetijstvom in turizmom.

Od nekoč mogočnega srednjeveškega gradu, ki so ga pred mnogimi stoletji postavili na pečini, le malce stran od termalnega izvira in Klevevške jame, in je bil eden najpomembnejših in tudi najlepših na Dolenjskem, ni ostalo skoraj nič. Menjali so se številni lastniki, grad pa je bil prvič pisno omenjen leta 1267. Zadnja lastnica je bila družina Ulm.

Območje nekdaj mogočnega gradu, ki so ga leta 1942 požgali partizani, kasneje pa so kamenje z njega za gradbeni material odnašali domačini, je bilo vrsto let zanemarjeno, zaraščeno in neprehodno. Grad je bil obsojen na propad in danes o njem priča le nekaj razvalin in gospodarskih objektov.

OBNOVA OBJEKTOV

Rumpretovi nameravajo zgradbe postopno obnoviti. Zdaj čakajo na gradbena dovoljenja za obnovo dveh gospodarskih objektov, v katerih so bili nekoč grajski hlevi in žaga. Uredili bodo prostor za degustacije, klet za zorenje vina, dva apartmaja, prostor za pogostitve, sanitarije itd. Kot pove Rumpret, že zdaj dobro sodelujejo z novomeško enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine in upoštevajo njihove nasvete.

Koliko bo stala celotna obnova, je težko reči, so pa do zdaj v urejanje vložili okrog 60 tisoč evrov. Za dvajset tisočakov pričakujejo nepovratnih sredstev iz podprtega projekta Doživetje dediščine Klevevža, katerega nosilec je podjetje Karlovček kot lastnik klevevške posesti in nekdanjega gradu s partnerji, to so: Občina Šmarješke Toplice, Zavod za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice, Turistično društvo Šmarješke Toplice. Pozorni bodo seveda na nove razpise, ob pomoči katerih bi bile lahko obnove hitrejše. V načrtu pa imajo tudi glampinški turizem.

ODKRILI GRAJSKO PEŠPOT

Občina Šmarješke Toplice zdaj ureja krožno pot z meditacijskimi kotički od termalnega izvira do grajskega kompleksa. Ko so zato pred letom dni čistili zaraščen prostor pod gradom, so odkrili staro grajsko pešpot. Zasluga gre arheologinji Pavli Peterle Udovič iz podjetja Arheoved, ki je bila takrat še zaposlena na novomeški enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

»Že na lidarskih posnetkih – gre za lasersko skeniranje terena – sem opazila nenavadno linijo, in ko smo šli na teren, smo v gosti podrasti našli linijo posameznih, pravilno zloženih kamnov. To mi je kot izkušeni arheologinji povedalo, da gre za neko pot, in ko smo vse previdno očistili – podrast, prepleten koreninski sistem, gozdni humus in ponekod trdno zbito rumenordečo ilovico, ki je bila v nedavni preteklosti navožena na to območje –, se je ta res pokazala. Očiščena pot je razkrila še izjemno natančno izdelane mulde za odtekanje vode,« je povedala Pavla Peterle Udovič.

Poudarja, da gre na Klevevžu za čudovit prostor s posebno energijo, ki jo lahko začuti le nekdo, ki zna čutiti naravo. »Že v tej obliki je Klevevž diamant, ki ga je treba le malo zbrusiti,« pove slikovito.

KMALU BRV

Krožna pot, katere del je nekdanja grajska pot, bo povezala zgornje grajsko posestvo in toplico Klevevž z izvirom termalne vode, za to pa bo treba urediti še brv čez potok Radulja. To je naloga Občine Šmarješke Toplice.

Kot pove župan Marjan Hribar, se tu malce zatika. Za ta mostiček čakajo še hidrološko študijo. »Struga je meter preširoka, zato potrebujemo gradbeno dovoljenje, kar je v naši državi sila dolgotrajno. Že zdavnaj bi lahko imeli to krožno pot, a čakamo na soglasja in projektne pogoje, kot da načrtujemo most v San Franciscu, gre pa le za eno brv čez Raduljo,« pove.

OBČINA VELIKO VLOŽILA

Do zdaj je lokalna skupnost v izboljšanje komunalne infrastrukture in nakup hiše ob izviru (tu še živi delavec z nekdanje grajske posesti, sicer pa bo objekt dobil turistično vsebino) vložila okrog 300 tisoč evrov.

Župan Hribar zagotavlja, da so pri koncu dogovora o pridobivanju zemljišč s Skladom kmetijskih zemljišč, kar pomeni, da bo občina postala tudi lastnica parcele, na kateri je termalni izvir. »To bo pika na i. Veliko smo naredili v zadnjih letih in hvala vsem občinskim svetnikom, ki so dali podporo in pomagali. Delali bomo trajnostno, počasi, upoštevali bomo vse interese. Klevevž je že danes v mnogo lepši podobi kot pred nedavnim, a tu skupaj z lastnikom načrtujemo še nekatere razvojne projekte, doživljajske točke itd.,« pove Hribar, ki upa na dobro sodelovanje s Kmetijo Karlovček še naprej.

DRUŽINA POVEZANA

Da so napredka na Klevevžu, ki se končno ureja, od parkiranja do vsega preostalega, najbolj veseli domačini, pa pove direktorica Zavoda za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice Darinka Bobnar, prepričana, da ima ta kraj res posebno energijo.

Lastnik kmetije Andraž Rumpret, tudi ugleden gospodarstvenik, saj že več kot tri desetletja uspešno vodi šentjernejsko podjetje Iskra Pio, pa je najbolj zadovoljen, da pri projektu Klevevž sodeluje vsa njegova družina: žena Jožica in vsi »ta mladi«. »Podpiramo se in pomagamo drug drugemu, saj vemo, da bomo le tako lahko uspešni,« je prepričan. In to že kažejo tudi dosežki.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 14. julija 2022

Besedilo in fotografije: Lidija Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava