DL: 20 let DPŽ Šmarjeta - Z veliko vnemo delajo naprej

29.7.2022 | 10:50

Marjan Hribar s priznanjem župana in Alenka Avsec (Foto: L. M.)

Marjan Hribar s priznanjem župana in Alenka Avsec (Foto: L. M.)

Članice DPŽ Šmarjeta so ponosne na 20-letno prehojeno pot. Ob jubileju  so jim čestitala mnoga druga ženska podeželska društva iz okolice in  sosednjih občin. Dogodek so popestrili pevci MePZ PGD Zbure, zbor mamic  župnije Šmarjeta, mladi harmonikarji in plesalci. Na koncu so se zbrani  zadržali ob dobrotah gospodinj. (Foto: L. M.)

Članice DPŽ Šmarjeta so ponosne na 20-letno prehojeno pot. Ob jubileju so jim čestitala mnoga druga ženska podeželska društva iz okolice in sosednjih občin. Dogodek so popestrili pevci MePZ PGD Zbure, zbor mamic župnije Šmarjeta, mladi harmonikarji in plesalci. Na koncu so se zbrani zadržali ob dobrotah gospodinj. (Foto: L. M.)

Ob jubileju kulinarična razstava – Druženje in povezovanje – Bilten o zgodovini društva pripravila Jožica Vovk – Pele Šmarjetke, nekoč tudi igre – Priznanje župana občine Šmarješke Toplice in ZKS

Eno od dejavnejših društev v občini Šmarješke Toplice je Društvo podeželskih žensk (DPŽ) Šmarjeta. Na sobotni prireditvi so članice obeležile dvajset let delovanja.

Začetki društva segajo v leto 1999, ko je Alojzija Gorenc iz Zbur prevzela pobudo in na domovih nagovarjala ženske k večjemu povezovanju in sodelovanju. Sprva so delovale še kot enota novomeškega društva, leta 2001 pa so v prostorih KS Šmarjeta že imele ustanovni zbor svojega DPŽ Šmarjeta. Prva predsednica je bila prav Alojzija Gorenc, v dveh desetletjih sta se kot predsednici zvrstili še Darja Jeglič in Anica Zajc, zadnja, Alenka Avsec, pa je bila spomladi izvoljena za drugi mandat.

Da je bilo preteklih dvajset let za društvo zelo uspešnih, dokazuje tudi bilten, ki ga je ob tej priložnosti pripravila njihova članica Jožica Vovk. Od začetnih 38 članic jih je danes v društvu okrog 80, samo v zadnjih štirih letih so pridobile skoraj dvajset novih. Dosti je tudi mladih. Pomembna prelomnica je bila zanje pridobitev društvene sobe v prostorih KS leta 2004.

Kot je na prireditvi povedala Alenka Avsec, se v društvu trudijo z raznimi oblikami druženja in povezovanja. Organizirajo strokovna predavanja in kuharska izobraževanja, delavnice ročnih spretnosti, znane so njihove razstave pit in potic. Pripravljajo tudi pohode, izlete, oglede iger, strokovne ekskurzije, piknike, silvestrovanja idr. Članice se udeležujejo tekmovanj in ocenjevanj različnih jedi ter tako svoja znanja in izkušnje delijo širše. Društvo dobro sodeluje z Občino Šmarješke Toplice, s šmarješko župnijo, šolo in z drugimi društvi in skoraj ni dogodka, ki ga ne bi pridne gospodinje obogatile s svojimi dobrotami. Dobro je tudi sodelovanje s Krkinimi Termami. Gostje zdraviliškega turizma jih poznajo zlasti po sveže pečenem domačem kruhu iz krušne peči. Z jedmi sodelujejo na razstavah in tekmovanjih tudi v drugih občinah.

DPŽ Šmarjeta je županovo priznanje za dobro delo v občini izročil župan Marjan Hribar in poudaril pomen njihovega delovanja. Z obiskom in s pohvalami je šmarješke gospodinje razveselila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki je društvu izročila priznanje zveze.

Za dobro sodelovanje se jim je zahvalil še šmarješki župnik Andrej Golčnik, ki je dejal, da s svojimi dobrotami ne manjkajo na nobenem pomembnem cerkvenem praznovanju in se nanje res lahko vedno zanese.

ŠMARJETKE IN PREDSTAVE

Praznična prireditev, na kateri so članice DPŽ Šmarjeta poskrbele za čudovito kulinarično razstavo na odru, je imela tudi kulturni pridih. Po nekaj letih je na oder prav za to priložnost spet stopila pevska skupina Šmarjetke, ki je vrsto let delovala pri DPŽ Šmarjeta, vodila pa jo je Jelka Petrovič. Nič koliko nastopov so imele pevke doma in drugod, posnele so celo zgoščenko Šmarjetke vrtimo čas nazaj. Marsikdo ne bo pozabil njihovih tradicionalnih prireditev Zahvala jeseni, ko so v goste povabile mnoge pevske prijatelje. Ob desetletnici delovanja so pevke objavile pesmarico Izbor ljudskih pesmi, ki jih pojemo Šmarjetke.

Društvo je premoglo celo dramsko skupino, ki jo je vodila Marija Pavlin. Na oder so postavili štiri komedije (Podgurska sapca, Pričarani ženin, Na morje in Vesele vdove), z njimi gostovali in nasmejali občinstvo še marsikje drugje. Člani dramske sekcije so s skeči popestrili tudi marsikatera srečanja in dogodke.

Mnoge članice DPŽ Šmarjeta so v teh letih prejele občinske nagrade in priznanje – to je šlo letos v roke Jožici Vovk za pripravo zbornika.

Članice DPŽ so polne idej za naprej, ki pa jih bodo še lažje uresničevale v novih društvenih prostorih in kuhinji, ki se jim po prenovi obetajo v nekdanji Moletovi štali.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 16. junija 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava