DL: Spominska plošča - Neutrudnemu dr. Nikoliču

11.7.2022 | 10:50

Podeželska ambulanta v Vasi s ploščo v spomin na profesorja Rudolfa  Južniča, ki jo je dal postaviti leta 1935, Nikoličeva plošča pa združuje  delo zdravnika in neutrudnega turističnega delavca. (Foto: M. G.)

Podeželska ambulanta v Vasi s ploščo v spomin na profesorja Rudolfa Južniča, ki jo je dal postaviti leta 1935, Nikoličeva plošča pa združuje delo zdravnika in neutrudnega turističnega delavca. (Foto: M. G.)

Gradil je ceste, obnavljal mostove, nikoli rušil, in seveda zdravil ljudi

Na podeželski ambulanti v Vasi, kjer je služboval večino let, so člani Turistično-športnega društva Kostel odkrili spominsko ploščo dr. Stanku Nikoliču (postavljeno lani ob 30-letnici društva), ustanovnemu članu društva, ki ga je vodil od leta 1991 vse do smrti aprila leta 2019.

Tri leta po slovesu so se ga številni zbrani na slovesnosti spomnili kot priljubljenega podeželskega zdravnika, ki je zaslužen za vzpostavitev zdravstvenih postaj v Vasi, Dragi, Osilnici, Predgradu in Strugah, v katerih je dolga leta skrbel za pet tisoč pacientov, hkrati, še bolj pa po upokojitvi, se je enako predano in seveda prostovoljno lotil tudi turizma.

V nedogled bi lahko naštevali pridobitve v zgornji dolini Kolpe, pod katere se je podpisoval dobri doktor, ki je od leta 1964 tudi gradil ceste, obnavljal mostove, nikoli rušil, in seveda zdravil ljudi. Po njegovi zaslugi lahko Kostelci v svoje lepe kraje ponosno povabijo obiskovalce, so zapisali na Turistični zvezi Slovenije, doktorjev življenjepis in dejanja, ki se jih še kako spominjajo številne generacije, pa so odstirali predsednica društva Nataša Žagar, kostelski podžupan Miran Briški, nekdanji kočevski župan in poslanec državnega zbora Janko Veber ter Davorin Klobučar, predsednik kulturno-športnega društva iz Broda na Kupi.

Spominsko ploščo je odkrila soproga Genica Muhvič Nikolič.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 26. maja 2022

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava