Varaždin: Štiri medalje za Yuki karateiste na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju

30.6.2022 | 08:50

Varaždin: Štiri medalje za Yuki karateiste na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju
Varaždin: Štiri medalje za Yuki karateiste na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju
Varaždin: Štiri medalje za Yuki karateiste na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju
Varaždin: Štiri medalje za Yuki karateiste na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju
Varaždin: Štiri medalje za Yuki karateiste na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju
Varaždin: Štiri medalje za Yuki karateiste na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju
Varaždin: Štiri medalje za Yuki karateiste na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju
Varaždin: Štiri medalje za Yuki karateiste na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju

Člani Nippon karate kluba so na EP v Varaždinu osvojili eno zlato in tri srebrne medalje v izvajanju kate-ekipno.

“Naši mladi karateisti in karateistke so na nastopu na EP v Varaždinu presegli sebe in zato se upravičeno veselimo  vsake medalje posebej,” pravi Veljko Jukič, veteran posavskega karateja in zimzeleni trener starih in mladih karateistov.

Na evropskem prvenstvu v Shito Ryu karateju je ekipa: Luka Tomažin, Mile Vranješević in Nikec Švajger (Yuki karate šola) osvojila zlato medaljo med kadeti v sinhronem izvajanju kat! Uspeh so s tremi srebrnimi medaljami dopolnile še ekipe dečkov (do 12 let) ter dve ekipi deklet: deklice (do 12 let) in kadetinje (do 15 let).

“Na osnovi rezultatov, ki so jih naše ekipe dosegale v minulem obdobju na tekmovanjih OŠ lige smo se odločili, da se mlade tekmovalke in tekmovalci preizkusijo tudi v mednarodni konkureci, zato smo nastopili v Varaždinu na EP v organizaciji Evropske športne Shito Ryu zveze! Tu smo s kar štirimi ekipami nastopili v svoji specialni kategoriji –  kate ekipno, kjer smo trenutno najboljši!

Ta velik uspeh je potrditev dosedanjega dela in treningov vseh nastopajočih, izkušenj, ki smo se jih nabrali na tekmovanjih OŠ lige in nekaterih mednarodnih turnirjih, pa tudi moči skupine: med sabo lahko kombiniramo tekmovalce iz različnih sekcij, ki pa navzven nastopajo enotno, kot ena ekipa!

Vsekakor so mladi na nastopu na EP v Varaždinu presegli sebe in zato se upravičeno veselimo  vsake medalje posebej,” pravi Veljko Jukič, veteran posavskega karateja in zimzeleni trener starih in mladih karateistov.

Mladi iz Yuki karate šole, ki tekmujejo v okviru Nippon kluba, vadijo pa v sekcijah v Artičah, Brežicah in Krškem, domačo mini karate telovadnico imenovano ‘karate-butik’ pa imajo v prostorih KS Čatež ob Savi. Tu potekajo redne, a tudi dodatni in posebne trenininge za mlade karate tekmovalce iz različnih sekcij v Posavju.

V Yuki karate šoli se vsa ta leta posvečajo vzgoji mladih v spretnostih karateja in samoobrambe, prvi koraki k zrelosti pa potekajo tudi ob pomoči športa in tekmovanj. Le-ta potekajo od prvih klubskih in medklubskih  tekmovanj, do tkim. odprtih turnirjev (za vse), tekmovanj osnovnošolske lige, srednješolske lige do mednarodnih tekmovanj.

V Varaždinu je najprej nastopila naša najmlajša ekipa (dečki do 12 let): Luka Tomažin, Nikec Švajger, namesto poškodovanega  Leona Volčanška pa je kor rezerva vskočil Gal Pajk. Kljub vsem oviram so osvojili srebrno medaljo. Sreči ni bilo konca, a to je bil šele začetek.

Tudi dekleta (do 12 let) se je izkazala: Maša Rostohar, Julija Švajger in Nadia Zeitouni so odlično nastopile in si prislužile drugo srebrno medaljo dneva v konkurenci kata – ekipno.

Veljko Jukič, glavni trener: “Karate pot je strma in polna preprek, a tudi tekmecev, ki imajo morda korak ali dva prednosti. A potovanje dolgo tisoč milj gre v smeri novih znanj, izzivov, postopnih manjših in občasno tudi večjih uspehov.

Le tako mladi karateisti zbirajo izkušnje, spoznanja o poteku, načinu in smislu tekmovanj, ki so potrebne za prve korake k športni zrelosti. Precej časa in ‘kilometrov’ je potrebnih, preden nastopi prinesejo večje uspehe.

Priložnost, ki smo jo tako dobili ob nastopu na evropskem prvenstvu Evropske športne Shito Ryu zveze, ki je letos potekal v Varaždinu na Hrvaškem, smo izkoristili v celoti,” pravi športni veteran, upokojeni tekmovalec in aktivni trener Veljko.

Mladi tekmovalci Mile Vranješević, Luka Tomažin in Nikec Švajger so se v Varaždinu tokrat resnično izkazali tudi v ekipni konkurenci: kata – ekipno (kadeti do 15 let)!

Tovrstne obvezne vaje prikazujejo boj in obrambo pred 3 ali štirimi napdalci, v ekipnem tekmovanju pa nastopajo trije karateisti hkrati, ki morajo vajo izpeljati vsklajeno, v ustreznem ritmu, enako silovito in ravno prav elegantno, kar za vse nastopajoče predstavlja posebno zahtevo, za sodnike pa priložnost za ustrezno oceno.

Pogosto so tekmovanja v katah priprava  za nastope v bojih, a se dostikrat tekmovanja na najvišji ravni v katah gledajo kot samostojna, posebna, asketska kategorija, vrhunec spretnosti v borilni veščini. Zmagovalca Olimpijskih iger v Tokyu 2021 Ryu Kiyuno upravičeno slavijo kot enega najboljših vseh časov.

A tudi mi imamo naše junake, ki so si tokrat priborili prve medalje v evropski konkurenci med otroci, kadeti in mladinci v Shito Ryu karateju. Tokrat so za prvo evropsko zlato  poskrbeli Mile, Luka in Nikec. Slednja dva sta zjutraj že nastopila med dečki do 12 let, a ker sta v prvi ekipi zaradi bolezni manjkala Alex Rožman in Žan Volovec, pa je sta (v skladu s pravili) Nikec in Luka preskočila še v starejšo skupino in si za nagrado za vsklajen, natančen in energičen nastop prislužila prvo evropsko zlato medaljo med kadeti!

V svetovnem karateju prevladujejo štiri šole, ki v športnem karateju in borbah tekmujejo ne skupaj glede na stilske razlike. Kot dopolnitev nekatere med njimi tudi organizirajo svoja tekmovanja, ki so omejena na tehnike, kate in tekmovalce, ki nastopajo samo s tehnikami značilnimi za vsako karate šolo posebej.

V Yuki karate šoli vadijo karate na osnovi Shito Ryu šole, kot dopolnitev  na višji stopnji pa le-te dopolnijo tudi Goju Ryu karatejem z Okinawe! S tem karatejem lahko nastopajo na odprtih turnirjih, uradnih prvenstvih, a hkrati tudi stilskih tekmovanj posamezne šole ali organizacije. Seveda pa je takšna kombinacija karate stroke idealna tudi za poučevanje otrok, vadbo samoobrambe, rekreativcev in osebni športni razvoj z vsemi elementi borilne veščine, ki jo vadijo v vseh sekcijah Nippon kluba.

Za pravo razburjenje pa so poskrbela dekleta, ki so nastopile zadnje. Ob srečanju za vstop v finale so se kadetinje (do 15 let) Neli Metelko Stojakovič, Nadia Zeitouni in Isabel Jukič spopadle z odlično in precej bolj izkušeno  ekipo Romunije … a te so naredile napako!

Naša dekleta, ki so nastopale kot druge, so zdržale pritisk in svojo kato naredile brezhibno ter si prislužile nenadejano zmago in vstop v finale! Proti favorizirani ekipi Slovaške so se znova izkazale, a tokrat je bilo vseeno  premalo: zmagale so Slovakinje, a tudi srebrna medalja na evropskem prvenstvu Shito Ryu šole je za to mlade ekipo odličen uspeh!

“Do velikih nastopov v absolutni konkurenci pod okriljem WKF je precej dolga pot, a zbiranje izkušenj in etapnih zmag je vsekakor dragocena postaja, še posebej če se tu učimo osvajati medalje. Nastop na EP v Shito Ryu karateju v Varaždinu je bil tako velik uspeh tako za mlade tekmovalce, trenersko ekipo v telovadnici in na terenu (tokrat: Tina Čimžar in jaz) in naše ostale podpornike.

Želimo se zahvaliti Soltec Dobova in ŠZK Krško, ki so nam pomagali pri prevozu številne ekipe. Ob novih uspehih v Nippon klubu pa se zahvaljujemo tudi vsem svojim partnerjem in sponzorjem: Soltec Dobova, Toshiba – Nix d.o.o., KS Čatež ob Savi, Občini Brežice, Športni zvezi Krško, ŠD Čatež, Gostilna pension Les Čatež, MRGB Brežice in mnogim manjšim  a tudi družinam mladih tekmovalcev,« se ob tej priložnosti zahvali karate veteran Veljko.

“Vsaka etapna zmaga je dragocena postaja! Tu se učimo, razvijamo in dokazujemo z vsako medaljo posebej. V minulem šolskem letu smo imeli šest tekmovanj: 3 nastope na OŠ ligi, en nastop na mednarodnem turnirju Velenju, dva klubska in medklubska tekmovanja.

Tako smo stopnjevali formo; sedmi nastop na EP v SHito Ryu karateju pa je bil vrhunec sezone in dokaz, da smo na odlični poti in da imajo naši mladi najboljše okolje za nove izzive, dosežke in razvoj!

To je pomembno pri vsakem športu, a še posebej pri  tekmovalnem karateju ali vadbi vseživljenjske  borilne veščine. Tako lahko lokalno v krški in brežiški občini v naših sekcijah zagotovimo najbolj primerno vadbo za mlade in rekreativce – nato pa tekmujemo skupaj kot ena ekipa,” verjame Jukič, že desetletja aktivni promotor karateja.

Rezultati:

Varaždin - Evropsko prvenstvo Shito Ryu za otroke, kadete in mlade,

Evropska zveza Shito Ryu karateja.

Dečki, do 12 let: 2. mesto, kate-ekipno

Luka Tomažin, Nikec Švajger, Gal Pajk

Deklice, do 12 let: 2. mesto, kate-ekipno

Julija Švajger,Maša Rostohar, Nadia Zeitouni

Kadetinje, do 15 let: 2. mesto, kate-ekipno

Neli Metelko Stojaković, Nadia Zeitouni, Isabel Jukič

Kadeti, do 15 let: 1. mesto, kate-ekipno

Mile Vranješević, Luka Tomažin, Nikec Švajger

Željko Jeličič
Foto: Veljko Jukič in Tina Čimžar

Galerija

_zzvarazdin (1), _zzvarazdin__1_
_zzvarazdin (10), _zzvarazdin__10_
_zzvarazdin (11), _zzvarazdin__11_
_zzvarazdin (12), _zzvarazdin__12_
_zzvarazdin (13), _zzvarazdin__13_
_zzvarazdin (14), _zzvarazdin__14_
_zzvarazdin (15), _zzvarazdin__15_
_zzvarazdin (16), _zzvarazdin__16_
_zzvarazdin (17), _zzvarazdin__17_
_zzvarazdin (18), _zzvarazdin__18_
_zzvarazdin (19), _zzvarazdin__19_
_zzvarazdin (2), _zzvarazdin__2_
_zzvarazdin (20), _zzvarazdin__20_
_zzvarazdin (21), _zzvarazdin__21_
_zzvarazdin (22), _zzvarazdin__22_
_zzvarazdin (23), _zzvarazdin__23_
_zzvarazdin (24), _zzvarazdin__24_
_zzvarazdin (25), _zzvarazdin__25_
_zzvarazdin (26), _zzvarazdin__26_
_zzvarazdin (27), _zzvarazdin__27_
_zzvarazdin (28), _zzvarazdin__28_
_zzvarazdin (29), _zzvarazdin__29_
_zzvarazdin (3), _zzvarazdin__3_
_zzvarazdin (30), _zzvarazdin__30_
_zzvarazdin (31), _zzvarazdin__31_
_zzvarazdin (32), _zzvarazdin__32_
_zzvarazdin (33), _zzvarazdin__33_
_zzvarazdin (34), _zzvarazdin__34_
_zzvarazdin (35), _zzvarazdin__35_
_zzvarazdin (36), _zzvarazdin__36_
_zzvarazdin (37), _zzvarazdin__37_
_zzvarazdin (38), _zzvarazdin__38_
_zzvarazdin (39), _zzvarazdin__39_
_zzvarazdin (4), _zzvarazdin__4_
_zzvarazdin (40), _zzvarazdin__40_
_zzvarazdin (41), _zzvarazdin__41_
_zzvarazdin (42), _zzvarazdin__42_
_zzvarazdin (43), _zzvarazdin__43_
_zzvarazdin (44), _zzvarazdin__44_
_zzvarazdin (45), _zzvarazdin__45_
_zzvarazdin (46), _zzvarazdin__46_
_zzvarazdin (47), _zzvarazdin__47_
_zzvarazdin (48), _zzvarazdin__48_
_zzvarazdin (49), _zzvarazdin__49_
_zzvarazdin (5), _zzvarazdin__5_
_zzvarazdin (50), _zzvarazdin__50_
_zzvarazdin (51), _zzvarazdin__51_
_zzvarazdin (52), _zzvarazdin__52_
_zzvarazdin (53), _zzvarazdin__53_
_zzvarazdin (54), _zzvarazdin__54_
_zzvarazdin (55), _zzvarazdin__55_
_zzvarazdin (56), _zzvarazdin__56_
_zzvarazdin (57), _zzvarazdin__57_
_zzvarazdin (58), _zzvarazdin__58_
_zzvarazdin (59), _zzvarazdin__59_
_zzvarazdin (6), _zzvarazdin__6_
_zzvarazdin (60), _zzvarazdin__60_
_zzvarazdin (61), _zzvarazdin__61_
_zzvarazdin (62), _zzvarazdin__62_
_zzvarazdin (63), _zzvarazdin__63_
_zzvarazdin (7), _zzvarazdin__7_
_zzvarazdin (8), _zzvarazdin__8_
_zzvarazdin (9), _zzvarazdin__9_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava