Novomeške spominske slovesnosti ob Dnevu državnosti

27.6.2022 | 12:35

S proslave v Dolenjskem muzeju

S proslave v Dolenjskem muzeju

Novomeške spominske slovesnosti ob Dnevu državnosti
Polaganje vencev (več v fotogaleriji spodaj)

Polaganje vencev (več v fotogaleriji spodaj)

Območno združenje veteranov vojne za Slovenije je v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto in ostalimi veteranskimi in domoljubnimi združenji izvedlo slovesnosti ob Dnevu državnosti.

Dne 21. junija je bila v avli Dolenjskega muzeja izvedena proslava ob Dnevu državnosti ter spominskemu dnevu Mestne občine Novo mesto. Spominski dan se obeležuje 26. junija, v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991, ko je bil izstreljen prvi strel na Pogancih. Prisotne je pozdravil župan mestne občine Novo mesto magister Gregor Macedoni. V svojem nagovoru je poudaril »Danes se še enkrat, kot velikokrat doslej, zahvalim v imenu Mestne občine Novo mesto, da ste veterani, združeni v različnih veteranskih organizacijah, takrat prevzeli odgovornost ter odločno in častno branili Slovenijo, in s tem tudi tvegali svoja življenja … Vse omenjeno, od kakovosti bivanja do medsebojnega spoštovanja, strpnosti in prijaznosti novomeške občine in njenih prebivalcev, so argumenti, da se, spoštovani veterani, niste borili zaman, saj smo na temeljih, ki ste jih za nas izborili ustvarili lep kraj domovanja znotraj naše domovine.« Slavnosti govornik je bil podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Slavko Malešič. V svojem govoru je opisal dogajanje v pripravah in izvedbi procesa osamosvajanja. Poudaril je, da je bilo to skupno delovanje pripadnikov Teritorialne obrambe, Milice, državnih organov in predvsem celotnega prebivalstva. Le z enotnostjo in pripravljenostjo vseh je bilo možno izvesti proces osamosvajanja in zmagati v vojni. V kulturnem programu so nastopili dijaki Gimnazije Novo mesto.

V petek, 24. junija, je delegacija v sestavi: župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij - OZVVS Dolenjska Anton Klobčaver, PVD Sever Dolenjska in Bela krajina Marjan Dragan, OZSČ Novo mesto Vasko Maraš in namestnice poveljnika TERP 72. brigade podpolkovnice Andreje Kapušin položila venec na spomenik v spominskem parku v Pogancih. Sledilo je polaganje cvetja na grobu Franca Uršiča, padlega pripadnika Teritorialne obrambe, v Prečni.

Pri spomeniku na Medvedjeku so ob županu občine Trebnje Alojziju Kastelicu cvetje položili še predsednik OZVVS Trebnje Matjaž Malenšek, Anton Klobčaver, Andreja Kapušin, Jože Uršič - brat Franca Uršiča, ter člani OZVVS Trebnje in PVD Sever Dolenjska in Bela krajina.

Besedilo: OZVVS Dolenjska
Fotografije: Foto Asja, Robert Kokol in Peter Žunič Fabjančič

Galerija

Proslava v Dolenjskem muzeju (1)
Proslava v Dolenjskem muzeju (10)
Proslava v Dolenjskem muzeju (11)
Proslava v Dolenjskem muzeju (12)
Proslava v Dolenjskem muzeju (13)
Proslava v Dolenjskem muzeju (2)
Proslava v Dolenjskem muzeju (3)
Proslava v Dolenjskem muzeju (4)
Proslava v Dolenjskem muzeju (5)
Proslava v Dolenjskem muzeju (6)
Proslava v Dolenjskem muzeju (7)
Proslava v Dolenjskem muzeju (8)
Proslava v Dolenjskem muzeju (9)
_Polaganje vencev (1)
_Polaganje vencev (2)
_Polaganje vencev (3)
_Polaganje vencev (4)
_Polaganje vencev (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava