FOTO: Slavko Podboj novi častni občan Občine Trebnje

23.6.2022 | 10:15

FOTO: Slavko Podboj novi častni občan Občine Trebnje
FOTO: Slavko Podboj novi častni občan Občine Trebnje

V Trebnjem smo tretji junijski petek štirinajstič zapored pripravili praznovanje ob občinskem prazniku, ki ga sicer praznujemo 25. junija v spomin na dan, ko je Trebnje dobilo mestne pravice. Letos od tega dogodka mineva 30 let, zato sta slovesnost skupaj pripravili Občina Trebnje in Krajevna skupnost Trebnje. Praznovanje se je odvijalo v Parku likovnih samorastnikov.

Na osrednji svečanosti je zbrane uvodoma pozdravil župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic, ki se je ob tej priložnosti dotaknil dosežkov občine v zadnjem letu in izpostavil investicijski ciklus, kot ga v zgodovini občine še ni bilo. Na prireditvi je župan prevzel kvačkani grb Občine Trebnje, ki ga je v okviru projekta Slovenija kvačka izdelala Marta Dimnik. Zbrane pa je pozdravil tudi župan Občine Ilijaš Akif Fazlić, saj so ob praznovanju 30-letnice mesta v Trebnjem gostili delegacijo iz pobratene občine Ilijaš.

Letošnji slavnostni govornik pa je bil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, ki je v nagovoru med drugim izpostavil zagnanost župana, občinske uprave in občinskih svetnikov, prodorne mestne skupnosti, ki s svojimi precej omejenimi finančnimi sredstvi neutrudno poganjajo številne razvojne projekte, vse z namenom izboljšati kakovost bivanja lokalnim prebivalcem.

Tako kot doslej je osrednje mesto slovesnosti pripadlo občinskim nagrajencem. V Trebnjem so podelili tri priznanja Občine Trebnje in štiri plakete, podelili pa so tudi naziv častnega občana. Priznanja sta podelila trebanjski župan Alojzij Kastelic in podžupan Jože Avguštinčič, plakete in naziv častnega občana pa je župan podelil skupaj s poslancem v Državnem zboru Francijem Kepo.

Novi častni občan Občine Trebnje je postal Alojzij oz. Slavko Podboj. Laskavi naziv so mu podelili za izjemen prispevek k razvoju in prepoznavnosti občine Trebnje. Bil je med ustanovitelji trebanjskega košarkarskega kluba, sestavili je Trebanjski oktet, bil tudi predsednik novomeške ribiške družine, po osamosvojitvi Slovenije pa je vodil Krajevno skupnost Trebnje. Ob tem ga je ves čas zanimala glasba, zato je bil aktiven v številnih radijskih oddajah, zbral je tudi člane priljubljene glasbeno-humoristične skupine Modra kronika. Podbojevo življenje pa je zaznamovalo predvsem pisanje glasbenih besedil. Kot odličnega pisca besedil ga je k sodelovanju med prvimi povabil Henrik Burkat, njegovo sodelovanje z Lojzetom Slakom pa je za vedno zaznamovala slovensko narodno-zabavno glasbo. Tako se je porodil legendarni projekt Boš videl, kaj dela Dolenj'c, Podboj pa je za Slaka napisal tudi pesmi, kot so Čebelar, Jožice in Jožeti ter Moja zidanica. V času priprav za razglasitev naselja Trebnje v mesto Trebnje je bil Slavko Podboj kot takratni predsednik Sveta Krajevne skupnosti Trebnje izredno aktiven, sodeloval je pri pripravi prireditve ob razglasitvi mesta Trebnje, ki jo je tudi vodil. Ob 20. obletnici mesta Trebnje je pa napisal besedilo za himno mesta Trebnje.

Plakete Občine Trebnje v letu 2022 so prejeli Ciril Pevec za življenjsko delo pri razvoju in uveljavitvi Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, Marjan Jevnikar za življenjsko delo za aktivno delovanje v organih lokalne samouprave in delovanje na področju kmetijstva, kongregacija Šolskih sester iz Trebnjega p za dolgoletno vzgojno-izobraževalno delo na področju otrok in mladine (plaketo je prevzela Mirjana Černigoj) in Marjan Zupančič za izjemen prispevek na kulturnem in družbenem področju v občini Trebnje (posthumno, plaketo v njegovem imenu prevzel sin Andrej Zupančič).

Priznanja Občine Trebnje v letu 2022 pa so prejeli Kmetijska zadruga-Trebnje Krka za 60 let uspešnega delovanja (priznanje je prevzel direktor Stanko Tomšič), Komunala Trebnje za 60 let uspešnega delovanja (priznanje je prevzel direktor Franci Starbek) in Vrtec Mavrica Trebnje za 70 let uspešnega delovanja (priznanje je prevzela ravnateljica Andreja Stegenšek).

Osrednjo občinsko slovesnost je obogatil izbran kulturni program. Zbrane so uvodoma pozdravili člani in članice Občinskega pihalnega orkestra Trebnje in Trebanjske mažorete. Na praznovanju so nastopili vokalna skupina Soreline, Jan Gričar (saksofon), Barbara Gričar (flavta) in Zoltan Peter (klavir), Matjaž Strmole (bariton) in Sandi Ravbar (harmonika) ter Jože in Zvonka Falkner, ki sta interpretirala poezijo trebanjskega rojaka Franceta Režuna. Program je povezovala Mojca Bahun.

Pri pripravi in izvedbi prireditve, nad katero je bdela trebanjska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), gre zahvala še Glasbeni šoli Trebnje z ravnateljico Tatjano Mihelčič Gregorčič, Knjižnici Pavla Golie Trebnje, Kreativno umetniškemu inkubatorju, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Trebnje in Cvetličarni Kala ter vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi 14. Praznika Občine Trebnje.

JSKD OI Trebnje
Foto: PraprotKa

Galerija

PEP04283
PEP04451
PEP04454
PEP04546
PEP04599
PEP04702
_PEP7119
_PEP7158
_PEP7225
_PEP7248
_PEP7280
_PEP7312
_PEP7456
_PEP7463
_PEP7596
_PEP7635
_PEP7686
_PEP7708
_PEP7728
_PEP7780

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava