DL: Občina bo uredila ''mestni'' park - V drevored, na klopco in na sani

22.6.2022 | 12:20

Na tem prostoru ob Kulturnem centru Semič želijo urediti park, ki ga bodo po pričakovanjih radi obiskovali domačini in turisti. (Foto: M. L.)

Na tem prostoru ob Kulturnem centru Semič želijo urediti park, ki ga bodo po pričakovanjih radi obiskovali domačini in turisti. (Foto: M. L.)

Občina se je prijavila na javni razpis za sofinanciranje ureditve parka pri Kulturnem centru – Imajo že projektno dokumentacijo in gradbeno dovoljenje – Občinski svetniki podprli načrt – Začetek gradnje parka načrtujejo za leto 2023

Občina Semič se je 20. aprila prijavila na razpis Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah.

Občina želi na razpisu pridobiti denar za ureditev parka pri Kulturnem centru Semič, s katerim bi pokrili 60 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. »Za park smo v preteklosti že izdelali projektno dokumentacijo in pridobili gradbeno dovoljenje, potem smo čakali na primeren razpis, na katerega bi lahko prijavili to kar obsežno naložbo. Zdaj se nam je ponudila priložnost javnega razpisa v okviru sredstev za okrevanje in odpornost za turistično infrastrukturo. Urejamo celotno zemljišče v okolici kulturnega centra, ki je že dolgo v lasti občine. Gre za zelenico, ki zdaj še nima posebnih vsebin,« pravi županja Občine Semič Polona Kambič.

156 dreves, 1.500 grmovnic in trata na površini 4.000 m²

Ta prostor ob kulturnem centru želi občina preurediti in opremiti za različne dejavnosti. Tako naj bi na njem uredili amfiteater za poletne prireditve, otroško igrišče, sankališče, fitnes na prostem, sprehajalno tematsko pot, javni pitnik vode in dodatne parkirne površine. Zraven kulturnega centra načrt predvideva vkopano garažo, v kateri bo prostor za službena vozila, ki so zdaj na prostem, prav tako bo to skladišče kulturnega centra. V delu stavbe, ki ga zdaj uporabljajo kot garažo, so s projektom predvideli gostinski lokal s teraso in fontano.

Park bo še naprej zeleni del Semiča z avtohtonimi rastlinami, saj bodo v njem po napovedih posadili 156 dreves in 1.500 grmovnic, trato pa bodo uredili na površini 4.000 m². V Semiču se tako že veselijo lepega prostora za druženje vseh generacij. Sem, kjer bo park, ljudje že zdaj radi prihajajo, ker je ta prijetni prostor v samem središču Semiča.

Naložba naj bi po dozdajšnjih načrtih stala okoli 900.000 evrov, kar je po besedah županje velik zalogaj za semiški občinski proračun. Če bo občina pridobila polovico tega zneska, bo lažje zagotovila še preostali denar.

»Začetek gradnje parka načrtujemo za leto 2023. Za obdobje 2022–2023, nekako za konec tega in začetek naslednjega leta, predvidevamo gradnjo kanalizacije, ki smo jo tudi prijavili na javni razpis ministrstva, in čakamo na odgovor. Tudi za to načrtovano gradnjo bo občina morala imeti veliko lastnega denarja. Da bomo proračunsko likvidni, moramo posamezne naložbe časovno razporediti. In če izvajamo v enem letu sočasno več naložb, mogoče naredimo ene več in druge manj in potem to uravnotežimo v nadaljevanju v naslednjem proračunskem letu,« pravi županja Polona Kambič.

Na razpis so se lahko prijavile občine, ki so na območju vodilnih turističnih destinacij ali jih po uradnih podatkih letno obišče vsaj 5.000 turistov. Za prijavo na razpis je bil eden izmed pogojev tudi uvrstitev naložbe v načrt razvojnih programov občine. Zato je županja Polona Kambič občinskemu svetu predlagala sklep, po katerem bi občina uvrstila v svoj načrt razvojnih programov ureditev parka pri Kulturnem centru Semič. Občinski svetniki so uvrstitev podprli, občina pa je potem hitro poslala vlogo Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 5. maja 2022

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava