DL: Založba Goga - Nove knjige so se kar vsule

18.6.2022 | 14:15

Jelka Ciglenečki

Jelka Ciglenečki

V zadnjih mesecih je novomeška Založba Goga bralcem ponudila številne knjižne novosti – Največji projekt prva slovenska izdaja Petrarcovih Canzonier – Golob že končuje Komo – Nova hišna avtorja Mojca Kumerdej in Goran Vojnović

Lani so se pri novomeški Založbi Goga lotili osemnajstih knjižnih projektov, od katerih je šel po pričakovanju najbolj v prodajo četrti kriminalni roman Tadeja Goloba Virus, a daleč najpomembnejši podvig, ki so ga lani uresničili, je objava prevoda vseživljenjske mojstrovine enega največjih pesnikov vseh časov Francesca Petrarce, Canzoniere.

Gre za prestižno izdajo dveh knjig v prevodu Srečka Fišerja, ki obsega kar 1.060 strani pesmi, sonetov, kancon, sekstin, balad in madrigalov. »Bila je velika sramota, da Slovenci vse do zdaj nismo imeli Petrarce prevedenega v celoti. Zbirka Canzoniere je eden največjih spomenikov svetovne književnosti,« meni Jelka Ciglenečki, glavna urednica Založbe Goga. Gre za vseživljenjsko delo znamenitega renesančnega pesnika, integralna dvojezična slovenska izdaja pa v dveh zvezkih prinaša 366 njegovih pesmi. Izdaja je opremljena z uvodom, s prevajalčevimi pojasnili in z izčrpnimi opombami.

Morda je za slovenske knjigoljubce najpomembnejša informacija iz Založbe Goga, da njen hišni avtor Tadej Golob končuje naslednji kriminalni roman, ki ima delovni naslov Koma, v njem pa inšpektor Taras, ki je znan tudi televizijskim gledalcem, pade v prepad, o čemer lahko naš prvi mojster kriminalnega romana pripoveduje tudi iz svojih nedavnih izkušenj.

Njegov roman Virus je bil nominiran za knjigo leta 2021 in gre približno tako dobro v prodajo, kot so šli prvi trije s prvim, Jezerom, na čelu. Kot da se je Založba Goga specializirala za detektivske zgodbe, je lani pri njej izšla še ena imenitna kriminalna zgodba, roman Detektiv Dante Mirta Komelja. Ta ni nadaljevanje pred tem izdanega Medsočja, ampak njegova predzgodba, ki pa bo, podobno, kot je to pri Medsočju, zagotovo navdušila ljubitelje kultne televizijske nadaljevanke Twin Peaks.

Med drugimi knjigami Jelka Ciglenečki izpostavlja še kar nekaj naslovov, med drugim zelo duhovito zgodbo češkega pisatelja Emila Hakla o brezciljnem sprehodu očeta in sina po praških ulicah z naslovom O starših in sinovih, roman Kraj, kjer se izpolnijo vse vaše želje vedno pronicljivega Mihe Mazzinija, z obešenjaškim humorjem začinjeno zgodbo Borisa Kolarja o pomorski odpravi članov občinskega sveta nizozemskega mesta Zwartenburen, ki so se odločili potopiti Islandijo.

Intimna zgodba Andreja Blatnika Trg osvoboditve o mladem paru se začne leta 1988 na protestu v podporo JBTZ, ko mlad fant po nesreči pohodi dekle. Zgodbo treh generacij tržaških Slovenk, ki pred nasiljem fašizma kot begunke zbežijo v odmaknjeno istrsko vas, je Jedrt Maležič poimenovala Napol morilke. Brina Svit je svojo ustvarjalno pot pri Založbi Goga začela s kratko pripovedjo o počitnicah v Indiji, ki jih zaplete začetek epidemije covida. Dušan Šarotar v svojem novem romanu Zvezdna karta pripoveduje zgodbo o Roži, Evgenu in Franju, ki so jih leta 1944 z drugimi Judi deportirali iz Murske Sobote, kamor se je po vojni vrnil le Franjo, sicer Dušanov dedek, ki pa mu o svoji zgodbi ni nikoli nič povedal.

Zgodba zgodb Giambattiste Basileja je prva evropska zbirka pravljic, ki pa jih starši ne bodo brali otrokom. Gre za jezikovno bohotno, meseno, a tudi grenko začinjeno pripoved z zavedanjem, da ljudje raje verjamemo v obstoj govorečih grmov kot v smiselnost učenjakovih besed. Basile je bil tudi neke vrste vzornik bratov Grimm, ki sta nekaj njegov pravljic predelala, da so bile primerne tudi za otroke.

Z letnico 2022 pa sta izšli knjigi dveh novih Goginih avtorjev, na katera so v založbi, kot je poudarila Jelka Ciglenečki, zelo ponosni – Mojce Kumerdej, ki je Gogini knjižnici dodala zbirko esejev Gluha soba, in Gorana Vojnovića, ki nam v Zbiralcu strahov ponuja zgodbe o otroštvu, družinski preteklosti, nostalgiji, svetu kratkega spomina in dolgih zablod. »Veseli smo, da sta se našim hišnim avtorjem pridružili dve tako ostri peresi,« je njuno pridružitev Gogini družini pospremila Jelka Ciglenečki.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 5. maja 2022

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava