Petri Slak Gerbičeva nagrada za leto 2022

10.6.2022 | 10:35

Foto: Ljubo Vukelič

Foto: Ljubo Vukelič

Petri Slak Gerbičeva nagrada za leto 2022

Petra Slak je 6. aprila 2022 prejela Gerbičevo nagrado za izjemne dosežke na področju glasbenega izobraževanja.

Življenjepis Petre Slak in pisna utemeljitev predloga za podelitev nagrade ali priznanja Frana Gerbiča

Petra Slak je rojena 4. maja 1970 v Mariboru. Od leta 1993 je zaposlena v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto kjer tudi živi. Osnovno šolo je obiskovala v Mariboru, glasbeno izobraževanje pa je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru kjer je uspešno maturirala iz  inštrumenta - klavir in glasbenega stavka. Po končani srednji glasbeni šoli je nadaljevala študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru - smer glasbena pedagogika, diplomirala je 6. julija 1994. Pridobila si je univerzitetni naziv profesorica glasbe. V letu 2022 bo izpolnila skupno 30 let delovne dobe v vzgoji in izobraževanju.

V glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto poučuje predšolsko glasbeno vzgojo, nauk o glasbi, solfeggio, klavir, korepetira ter vodi otroški in mladinski pevski zbor. Kot učiteljica predšolske glasbene vzgoje in nauka o glasbi je že od samega začetka začela z najmlajšimi izvajati tematske nastope za starše. Leta 2012 je prevzela vodenje otroškega in mladinskega pevskega zbora, s katerim je začela ustvarjati in postavljati na oder številne glasbeno-scenske predstave. S svojim izjemnim pedagoškim čutom je znala učence motivirati in navdušiti za sodelovanje v predstavah, zato so njeni tematski nastopi kmalu prerasli v večje glasbene projekte v katerih sodeluje okoli 100 nastopajočih, poleg solistov in plesalcev iz njenih razredov še 50 članski pevski zbor in 40 članski mladinski orkester.

Glasbena šola je tako začela pod njenim mentorstvom in vodstvom organizirati in izvajati glasbene pravljice s scensko uprizoritvijo za otroke, ki obiskujejo vrtec, učence osnovnih šol in dijake srednjih šol. Cilj glasbenih predstav je med drugim tudi širjenje vsebine dejavnosti glasbene šole kot so: spoznavanje instrumentov ter spoznavanje otroških ljudskih in umetnih pesmi. V glasbeno-scenskih predstavah sodelujejo otroški in mladinski pevski zbor, učenci glasbene pripravnice in nauka o glasbi iz razreda Petre Slak ter učenci in učitelji instrumentalnih oddelkov.

S svojimi učenci je izvedla že dvanajst glasbenih-scenskih pravljic za otroke: Lunino kraljestvo (1998) Medvedek Brundi (2000), Notna hiša (2001), Čarobna glasbila (2003), Babica zima (2012), Vitez Rudi (2013), Pingvinček Paul (2014), Wakatanka (2015), Kresniček (2017), Mary Poppins (2019), Dežela ustvarjanja - spletna predstava (2021) in Muzikal Mamma Mia (2021 in 2022). Za vse glasbene predstave je Petra sama napisala scenarij in režijo, za pravljici Medvedek Brundi in Babica zima pa tudi zgodbo. Glasbene pravljice Notna hiša, Čarobna glasbila, in Dežela ustvarjanja so njeno avtorsko delo za katere je poleg zgodbe napisala tudi besedila in glasbo vseh skladb.

Glasbene predstave je začela izvajati v dvorani glasbene šole, kmalu pa je Glasbena šola Marjana Kozine zaradi velikega zanimanja začela predstave izvajati v veliki dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu in Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju. Pod njenim mentorstvom glasbena šola tako vsako leto izvede okoli 10 predstav, ki si jih ogleda okoli 3000 predšolskih otrok, učencev osnovnih šol, dijakov in ostalih poslušalcev. Skupno si je torej njene glasbene predstave ogledalo že okoli 30.000 obiskovalcev.

Opis glasbeno-scenskih pravljic in slike z vseh predstav najdete na spletni strani Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, zavihek dejavnosti : http://www.gs-mkozine.si/glasbene-pravljice.html

Petra Slak je avtorica dveh učbenikov z elementi delovnega zvezka ter dveh priročnikov za učitelje za predšolsko glasbeno vzgojo in glasbeno pripravnico. Oba učbenika in pripadajoča priročnika za učitelje sta potrjena s strani Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje in sta uradno priznana učbenika za poučevanje v glasbenih šolah v predšolski glasbeni vzgoji in  glasbeni pripravnici. Recenzentki pri obeh učbenikih in priročnikih za učitelje sta dr. Branka Rotar Pance in Marija Gregorc.

 Učbenik Pojoči malčki in priročnik za učitelje (izdana leta 2006) je uradno priznan učbenik z elementi delovnega zvezka za petletne otroke, ki obiskujejo predšolsko glasbeno vzgojo, učbenik Pojoči prvošolčki in priročnik za učitelje (izdana leta 2004) pa je uradno priznan učbenik z elementi delovnega zvezka za šestletne otroke, ki obiskujejo glasbeno pripravnico.

Petra Slak je avtorica dveh glasbenih pravljic, ki sta izdani na zgoščenki in kaseti. Glasbena pravljica Notna hiša je bila izdana pri založbi Nika Records leta 2002. V glasbeni pravljici otrokom na prisrčen in igriv način predstavi osem osnovnih tonov in notno črtovje. Ob poslušanju dogodivščin in pesmic glasbenih junakov lahko otroci na pripravljene podlage tudi sami zapojejo.

Glasbena pravljica Čarobna glasbila je bila izdana pri založbi Hartman, d.o.o. leta 2003 v kateri trije palčki otroke popeljejo v čarobno vasico kjer živijo glasbila. Ob napetem iskanju izgubljenega violončela in kontrabasa se otroci seznanijo z glasbili, njihovimi značilnostmi in zvokom. V obeh zgoščenkah sta priloženi tudi knjigi v katerih so poleg ilustracij napisana besedila vseh skladb. Zgoščenki se lahko uporabljata tudi kot pripomoček pri pouku predšolske glasbene vzgoje in glasbene pripravnice.

Svoje pedagoško delo zelo uspešno opravlja kot učiteljica predšolske glasbene vzgoje, nauka o glasbi, solfeggia in klavirja. V letih poučevanja je pod njenim mentorstvom več kot 20 učencev uspešno opravilo sprejemni preizkus na srednjih glasbenih šolah in konservatorijih po Sloveniji in tujini. Njeni učenci iz razreda nauka o glasbi in solfeggia se udeležujejo državnih in mednarodnih tekmovanj iz solfeggia s katerimi je prejela veliko zlatih, srebrnih ter bronastih plaket in priznanj. Uspehi njenih učencev, ki so se udeležili tekmovanj in solfeggia in seznam učencev, ki so uspešno opravili sprejemni preizkus na srednjih glasbenih šolah in konservatorijih je priložen v prilogi.

Kot vodja šolskega aktiva za nauk o glasbi redno spremlja in uvaja novosti na področju poučevanja predšolske glasbene vzgoje, nauka o glasbi in solfeggia. Večkrat je bila mentorica študentom, ki so opravljajo pedagoško prakso v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto in mentorica učiteljem nauk o glasbi, ki so se pripravljali na strokovni izpit.

Izredne uspehe dosega tudi kot korepetitorka z učenci, ki se udeležujejo regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj. Na tekmovanjih, na katerih spremlja učence trobil, pihal in godal je kot korepetitorka prejela veliko število prvih nagrad in prvih mest.

Poleg poučevanja redno izvaja komentirane nastope za predšolske otroke, učence nižjih razredov osnovni šol in za starše, na katerih poslušalcem predstavlja raznovrstno tematiko, od poezije, ljudske glasbe, plesa, pesmi o živalih, ljudskega izročila in zgodovino glasbe. Na komentiranih nastopih otrokom predstavlja tudi inštrumente, ki se poučujejo v glasbeni šoli, skladatelje, seznanja jih z delom in potekom pouka v glasbeni šoli ter pogoji za vstop v glasbeno šolo. Komentirane nastope izvaja na privlačen in zanimiv način, ki je blizu otrokom ter jih vedno obogati z glasbenimi nastopi učencev. Z izvedbami komentiranih nastopov se je močno povečalo zanimanje otrok za vpis v glasbeno šolo, predvsem za vpis na deficitarne inštrumente.  

Poleg številnih šolskih nastopov pripravlja in izvaja tudi tematske nastope za starše in širšo novomeško publiko. Ob obletnici smrti skladatelja Marjana Kozine je s svojimi učenci leta 2016 pripravila in izvedla glasbeno predstavo Po poti Marjana Kozine v kateri je bilo predstavljeno njegovo življenje in delo. Med drugim je z otroškim pevskim zborom Glasbene šole Marjana Kozine, decembra 2015, sodelovala na državni prireditvi ob odkritju skulpture in slavnostni akademiji na kateri je bil govornik takratni predsednik vlade dr. Miro Cerar. Z otroškim pevskim zborom je sodelovala v glasbenem spektaklu Carmina Burana Carla Orffa v Športni dvorani Marof v Novem mestu ob otvoritvi Festivala »Sem glasba, sem mesto«. Scensko kantato Carmina Burana je izvedel Slovenski tolkalni projekt z zborom Slovenske filharmonije. Številnim izvajalcem se je na odru pridružil otroški pevski zbor, ki je bil prav za to priložnost sestavljen iz mladih novomeških pevcev.

Aktivna je tudi izven svojega pedagoškega dela. Več let je usmerjala, pripravljala in izvajala učne glasbene ure za glasbene nastope Otroškega pevskega zborčka Mali Pedenjped iz Novega mesta za novoletne nastope v Grazu v Avstriji. Za strokovne delavce vrtca Pedenjped je izvedla tri glasbeno-izobraževalne delavnice: Glasbena ustvarjalnica, Orffov instrumentarij in akordična spremljava otroških pesmic, Gibalno izražanje in instrumentalno ustvarjanje ob petju in poslušanju pesmi ter Oblikovanje in izvedba ritmičnih in melodičnih spremljav ter gibanja ob izvajanju otroških pesmic.

Z njeno neustavljivo ustvarjalno energijo, prizadevnostjo, izjemnim čutom do pedagoškega dela in ljubeznijo do otrok je močno prispevala k ugledu novomeške glasbene šole in njene prepoznavnosti v ožjem in širšem okolju. Ljubezen do glasbe že vrsto let uspešno prenaša na mlade generacije, kar se kaže tudi v tem, da veliko njenih učencev, ki zaključijo izobraževanje v glasbeni šoli še naprej z veseljem sodeluje v šolskih glasbenih projektih, v pevskem zboru, ki ga vodi in v glasbeno-scenskih predstavah.

Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto
Matija Slak, ravnatelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava