FOTO: Neurje s točo - srce te boli, ko to vidiš. Bilo je strahovito

6.6.2022 | 14:15

Vinko Pavlin

Vinko Pavlin

Tonček in Pepca Pavlin

Tonček in Pepca Pavlin

To je ostalo od koruze v Orešju na Bizeljskem na njivi spodaj ob Sotli. (Vse foto: M. L.)

To je ostalo od koruze v Orešju na Bizeljskem na njivi spodaj ob Sotli. (Vse foto: M. L.)

Neurje, ki se je 2. junija razbesnelo nad precejšnjim delom Slovenije, je pustošilo tudi v Orešju na Bizeljskem. »Sodni dan je bil. Prišlo je od Kumrovca preko Svete Marjete sem dol. Bil je hrup, padala je toča. Toča je padala vsaj dvajset minut. Takoj je bilo ledu približno deset centimetrov na debelo. Pobelilo je, kot pozimi. Na brajdi pri hiši se vidi, kaj je ostalo po toči. Gor po vinogradu, da ne govorimo - sami koceni se vidijo na trtah. Tja do cerkve Orešje je čisto stolklo, naprej proti bizeljskemu gradu je manj,« je povedal Vinko Pavlin iz Orešja na Bizeljskem, ki stanuje doli na ravnici. Toča je prizadela vinograde, koruzo, vrtove, ječmen, krompir, vse, kar je že zraslo. Toča in vihar sta močno klestila tudi po drevju, padavinska voda je tudi na ceste nanesla veliko peska in zemlje.

Kot je povedal Vinko, je točo spremljal močan vihar. »Že dolgo ni bilo takega neurja. Bili so taki vrtinci, da sem se zelo bal, da nam bo odneslo to, kar imamo nadkrito nad prostorom za psa,« je rekel.

Kot pravi, upa, da si bodo trte opomogle toliko, da bo na njih dovolj zdravega lesa za drugo leto. »Saj mi ne gre za grozdje, ker ne prodajam vina. To delam čisto iz hobija, da se rekreiram. Vinograd bo treba poškropiti zaščitno. Danes bi šel, a so še preveč razmočena tla,« je dan po neurju povedal Vinko Pavlin.

Grdo je bilo. Strahovito, sta povedala Anton Pavlin (Tonček) in žena Pepca iz Orešja na Bizeljskem, ki imata domačijo višje v hribu. V četrtek je ravno končal škropljenje v vinogradu, žena je na njivi okopavala, ko se je začelo oblačiti za gradom. Grmelo je prej že dolgo. Potem se je stemnilo, nastala je megla. Na suho je začela padati toča. Bila je taka kot debel oreh, potem je padala drobnejša, kot drobni orehi, nazadnje pa taka kot lešniki. Padala je precej časa, ne bi mogel reči, koliko. Ko je ponehala, se je neurje selilo prek na Hrvaško, je povedal Tonček.

»Grozdno je za pogledati, srce te boli, ko to vidiš. Toča je uničila devetdeset, petindevetdeset odstotkov v vinogradu. Tu pa tam je videti kakšen grozdek, ne vem, kaj bo iz tega. Listja ni, vse je pomendrano. Tako da ne računam nič na vinograd,« je rekel Tonček.

»Fižol smo imeli tako čudovit,« je rekla Pepca. »Tako lepa letina je bila, da že dolgo ne. Lani so vse pojedla srne, fižol, buče, kumare, vse, kar je bilo, ker nismo utegnili ograditi. Letos sem ogradil in ni bilo srn. Čudovito je uspevalo na vrtu. Razmišljal sem, da tako lepo raste, da nekaj ne bo v redu,« je rekel Tonček.

Vse vrtnine tudi na njunem vrtu so uničene. Poskušala bosta dobiti kakšne sadike, da bi na vrtu posadila znova.

M. L.

Galerija

IMG_0958
IMG_0959
IMG_0960
IMG_0966
IMG_0970
IMG_0971
IMG_0972
IMG_0981
IMG_0984
IMG_0985
IMG_0986
IMG_0988
IMG_0991
IMG_0995
IMG_0997
IMG_1001

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava