DL: INO Brežice: Pred nami so turbulentni časi

1.6.2022 | 13:10

Robota za čiščenje zelene mase, na električni pogon, radijsko vodena (Foto: J. K.)

Robota za čiščenje zelene mase, na električni pogon, radijsko vodena (Foto: J. K.)

Podjetje INO Brežice že več kot 60 let razvija stroje za obdelavo zelenih površin – Vedno več strojev bo na električni pogon – Preteklo leto je bilo poslovno uspešno, vendar polno izzivov

Podjetje INO Brežice se po dveh koronskih letih in z začetkom vojne v Ukrajini spoprijema s podobnimi težavami kot druga podjetja, ki so usmerjena v izvoz. Prodaja upada, surovin ni mogoče dobiti. Temu se skušajo prilagoditi, predvidevajo, da bo druga polovica leta zelo težka. Kljub vsemu želijo postati proizvajalec inovativnih pametnih strojev, ki bodo omogočali zmanjšanje porabe umetnih gnojil in pesticidov.

Podjetje INO Brežice želi biti proizvajalec inovativnih pametnih strojev.

Epidemija je gospodarstvo prisilila v nov način poslovanja in prilagoditve na vseh področjih. Ko so se razmere začele počasi umirjati, je izbruhnila vojna v Ukrajini, ki pa na podjetje INO Brežice in druga izvozno usmerjena podjetja vpliva še bolj kot korona. »Več kot 80 odstotkov proizvodnje izvozimo v več kot 40 držav, največ v države EU in v Veliko Britanijo, naša trga pa sta tudi Rusija in Ukrajina, in zaradi vojne opažamo približno 10-odstotni upad prodaje. Pa ne gre le za prodajo, tudi dobavna veriga nas je prizadela, surovin ni, stroški energije in repromateriala so narasli, na koncu tudi dvig cen hrane, vse to vpliva tudi na našo prodajo, ki se bo verjetno še zmanjšala. Druga polovica leta bo zelo težka,« pravi o aktualnih razmerah direktor podjetja Aleksandar Cvetanovski.

Aleksandar Cvetanovski (Foto: J. K.)

Aleksandar Cvetanovski (Foto: J. K.)

Lani so poslovali zadovoljivo dobro, ohranili so dobičkonosnost preteklih let. Epidemija jih ni toliko prizadela, ker so pravočasno sprejeli različne ukrepe – od deljenega delovnega časa do razporejanja delovne sile na različne lokacije. Poslovanje so celo izboljšali, ustvarili so približno 8 milijonov evrov prihodkov. »Lani so bile težave pri nabavi repromateriala, celotno verigo poslovanja, vključno s prodajno ceno, smo morali oblikovati za vsako trimesečje na novo. Tako se ne bi mogli prilagoditi brez sodobnih računalnikov, s katerimi smo lahko delali projekcije stroškov in predkalkulacije ter skušali predvideti najslabše scenarije. Na vsake tri mesece smo morali popravljati kalkulacije in cenike, zato je bilo veliko dodatnih stroškov in izgube ur z obveščanjem dobaviteljev, s tiskanjem materiala in podobno. Trenutno ni mogoče kupiti jekla, surovin imamo do konca maja, za junij, julij jih nimamo. Jeklo sicer večinoma dobivamo iz Italije, nekaj malega iz Srbije, kjer so pač železarne. Pri nas se izdelujejo samo visokokakovostne legure jekel, klasičnih, ki se uporabljajo pri proizvodnji strojev za ohišja, se v Sloveniji ne da kupiti,« pojasnjuje Cvetanovski.

Cvetanovski: »Ljudje ne razmišljajo, kje dobiti elektriko, dokler luč sveti.«

Na slovenskem trgu so kmetje, ki so njihovi potrošniki, finančno precej izčrpani. Cene pridelkov so nizke, cene umetnih gnojil so podivjale. »Plin v strukturi stroškov proizvodnje dušika za umetna gnojila obsega 80 odstotkov. Dušik je osnova za gnojila NPK in jih vsak kmet potrebuje, če hoče dober pridelek. Tovarne, ki so na vzhodu in so zagotavljale skoraj polovico vseh gnojil, že dva ali tri mesece ne delajo. Uporaba kmetijske tehnike pri kmetu ne bo na prvem mestu, kar se bo seveda poznalo pri naši prodaji,« ugotavlja Cvetanovski in dodaja: »Pred nami so turbulentni časi.«

NAČRTI ZA PRIHODNOST

Strategija podjetja INO Brežice je biti proizvajalec inovativnih pametnih strojev, ki dajo neposreden odgovor na zmanjšano porabo umetnih gnojil in pesticidov. Podjetje, ki že več kot 60 let razvija stroje za obdelavo zelenih površin, razvoj usmerja tudi v pogonske agregate, ki bodo v prihodnosti delovali na elektriko. Fosilna goriva se hitro dražijo, zato Cvetanovski napoveduje, da bodo dobršen del denarja namenili za razvoj traktorjev na električni pogon, pa tudi za priključke, ki bodo nadomeščali uporabo herbicidov. S temi stroji bodo njihovi kupci lahko urejali zelene površine – tako v vinogradih in sadovnjakih kot na komunalnih površinah, v parkih, pod sončnimi elektrarnami.

Na vprašanje, ali bomo imeli dovolj električne energije za vse to, Cvetanovski odgovarja: »Kot družba se bomo morali odločiti, kako želimo živeti. Vsaka hiša ima klimo, ne ene, dve, čedalje več hiš za ogrevanje fosilna goriva nadomešča s toplotnimi črpalkami. Če se želimo ubraniti zunanjih vplivov, moramo biti samozadostni in NEK 2 je eden osnovnih pogojev, ki ga moramo izpolniti in zgraditi, da bomo ohranili energetsko neodvisnost.«

V podjetju INO Brežice se zadnja tri leta število zaposlenih ni spreminjalo. Zdaj je 50 zaposlenih, med epidemijo niso odpuščali. Zdaj po potrebi vključujejo več kooperantov, ko se bodo razmere ustalile, bodo tudi zaposlovali.

Na aprilskih dnevih odprtih vrat so obiskovalcem prikazali najsodobnejšo tehniko, predstavljeni so bili tudi vsi njihovi inovativni izdelki. Tudi najnovejša stroja na električni pogon, ki sta radijsko vodena in čistita zeleno maso. Sta komunalnega tipa, za vzdrževanje površin ob avtocestah, parkov, športnih igrišč in urbanih središč, saj ne povzročata hrupa. To sta prva stroja v Sloveniji, ki sta goseničarja na električni pogon.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 21. aprila 2022

Jelica Koršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava