DL: Med vinograde prihaja vodovod

25.5.2022 | 12:10

Komunala Trebnje gradi vodovod Ječkovec–Zvale–Skrovnica. (Foto: R. N.)

Komunala Trebnje gradi vodovod Ječkovec–Zvale–Skrovnica. (Foto: R. N.)

Bo polovico naložbe pokrila država? – Načrtujejo, da bi v prihodnje vodovod zgradili tudi na vinogradniškem območju Lisec – Stroji bodo zabrneli tudi v naseljih Gorenje in Dolenje Ponikve

Občina Trebnje v zaselkih Ječkovec, Zvale in Skrovnica gradi vodovodno omrežje, s katerim bodo ljudem zagotovili kakovostno in zanesljivo oskrbo s pitno vodo. Postavili bodo tudi nadzemne hidrante, kar pomeni večjo požarno varnost območja. Naložba je ocenjena na okoli 300.000 evrov; občina pričakuje, da bo polovico prispevala država.

Gre za pretežno vinogradniško območje, na katerem se občani oskrbujejo z vodo iz lastnih zajetij in prek kapnic, pitno vodo pa jim dovažajo gasilci. »Občani, ki tukaj stalno ali začasno živijo oz. pridejo samo na oddih na svoj vikend, so že pred leti dali pobudo za gradnjo vodovoda. Letos smo v proračunu zagotovili sredstva, projekt pa smo prijavili tudi na razpis Ministrstva za okolje in prostor za investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev. Nimamo še odločitve o morebitnem sofinanciranju naložbe; verjamemo, da bomo uspešni, saj na oddano vlogo ni bilo pripomb,« pravi vodja oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo na občini Janko Zakrajšek.

Zgradili bodo nekaj več kot 2,5 kilometra vodovodnega omrežja, ki se bo napajalo iz bližnjega vodohrana, ki je del vodovodnega sistema Zabrdje–Praprotnica v sosednji mirnski občini. V zemljo so položili že dober kilometer cevi; po besedah Zakrajška dela, ki jih izvaja Komunala Trebnje, potekajo po načrtu, zato predvidevajo, da bo do poletja novo vodovodno omrežje zgrajeno. »Pitno vodo bo dobilo 50 objektov. Na tem območju so sicer pretežno vikendi, 12 gospodinjstev pa ima prijavljenih stalno, osem pa začasno bivališče,« pravi Zakrajšek, ki dodaja, da bodo tam, kjer so ob gradnji vodovoda uničili cesto, na koncu tudi poskrbeli za nov asfalt.

»To bo velika pridobitev za nas, ki tukaj živimo. Vodo hodim iskat v bližnji izvir, ki je oddaljen kakšen kilometer. Drugače jo pripeljejo tudi gasilci, nekaj pa jo ob dežju tudi sami nastrežemo. Zdaj, ko gradijo, je cesta razkopana, a ni nam težko potrpeti, ker bo potem precej bolje,« nam je povedal Božo, ki smo ga ujeli na sprehodu s psom.

V NAČRTIH TUDI VINOGRADNIŠKO OBMOČJE LISEC

Občina Trebnje načrtuje, da bi v prihodnje vodovodno omrežje zgradila tudi na vinogradniškem območju Lisec, na katerem se več kot 300 objektov zdaj oskrbuje prek kapnic in z dovozi pitne vode. Na začetku lanskega leta je občina naročila raziskave, ali obstaja možnost zajema podzemne pitne vode za potrebe vodooskrbe tega območja. Ljubljansko podjetje je v zemljo zvrtalo približno 300 m globoko raziskovalno vrtino, rezultati pa so po besedah Zakrajška pokazali, da tam spodaj ni ustreznega vodnega vira. »Če bi bil, bi tako prebivalci najhitreje prišli do kakovostne pitne vode. No, a obstajajo tudi druge možnosti, in sicer da zgradimo vodovodno omrežje, ki ga bomo priključili na že obstoječi vodovod v naseljih Železno oz. Dobrava,« pojasnjuje Zakrajšek.

STROJI ZABRNELI V PONIKVAH

Gradbeni stroji bodo kmalu zabrneli tudi v naseljih Dolenje in Gorenje Ponikve, v katerih bodo na novo zgradili kanalizacijo, obnovili dotrajan vodovod, v sklopu projekta bodo prenovili tudi lokalno cesto, zgradili pločnik in postavili javno razsvetljavo. Dela naj bi končali konec leta.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava