DL: Oralna kirurgija velik problem - še tisti redki raje v zasebništvo

11.5.2022 | 14:40

Problem so kadri - še tisti redki raje odidejo v zasebništvo. (Ilustrativna fotografija; arhiv DL)

Problem so kadri - še tisti redki raje odidejo v zasebništvo. (Ilustrativna fotografija; arhiv DL)

Bralka iz okolice Novega mesta je imela nedavno opravek pri oralnem kirurgu v novomeškem zdravstvenem domu. Ko se je morala vrniti na pregled, ker ni bilo vse v redu, se nikakor ni mogla naročiti. Niti v sprejemni avli ji niso mogli pomagati s podatki in telefonom, ker gre menda za »gostujoče« oralne kirurge, za katere se menda v resnici sploh ne ve, kdaj delajo. Na vratih ambulante pa ni nobenih informacij in telefona. Do zdravnika je potem le prišla, a sprašuje se, kako je vse to neurejeno, kakšen je to odnos do pacientov in da je vse skupaj primerno za posredovanje zastopniku pacientovih pravic.

V ZD Novo mesto povedo, da oralni kirurg pri njih že več kot en mesec ne dela in tudi programa oralne kirurgije z marcem nimajo več. Predvidevajo, da gre za neprijetno izkušnjo s Kliniko Križaj, ki je zasebna ambulanta in najemnica prostorov v njihovem zdravstvenem domu.

Sicer v ZD Novo mesto povedo, da si vsa leta prizadevajo in izvajajo vse aktivnosti, da omenjeni program – kljub pomanjkanju kadra – ostane v regiji. »Po odhodu oralnega kirurga nam kljub aktivnemu iskanju novega ni uspelo zaposliti v našem javnem zavodu – nasploh ti zdravniki ne želijo delati v javnem zavodu in so naravnani v zasebništvo. Sistem jim to dopušča, kljub dejstvu, da celotno specializacijo opravijo v javnem zavodu,« pojasnijo situacijo. Trenutno se trudijo za pridobitev programa endodontije (to je medicinska veda in zobozdravniška specializacija, ki se ukvarja z razpoznavo, zdravljenjem in preprečevanjem bolezni zobne pulpe).

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 31. marca 2022 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Na telefonski številki 07/ 39 30 500 vas čakamo vsak četrtek med 20. in 21. uro.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava