DL: Gradijo kolesarsko pot - S kolesom od središča do meje občine

8.5.2022 | 15:00

V Trebnjem gradijo novo kolesarsko pot. (Foto: Občina Trebnje)

V Trebnjem gradijo novo kolesarsko pot. (Foto: Občina Trebnje)

Občina Trebnje lani prejela denarno podporo za gradnjo kolesarske poti od središča Trebnjega do vasi Rodine – Pred tedni zabrneli gradbeni stroji, dela naj bi končali sredi junija – Cesta mimo Trima Trebnje zaradi gradnje pločnikov ne bo ožja

Občine Trebnje, Mirna in Mokronog - Trebelno so pred leti nameravale urediti kolesarsko pot, ki bi povezovala Temeniško in Mirnsko dolino. A zaradi prevelikih stroškov gradnje na njihovem območju so se na Mirni kasneje odločili, da počakajo s projektom, saj imajo druge pomembnejše naložbe. Občina Trebnje je vseeno nadaljevala z naložbo, pripravila vso projektno dokumentacijo za odsek, ki poteka po njenem območju, in lani od Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prejela denarno podporo.

Pred tedni so tudi začeli graditi kolesarsko pot od središča Trebnjega preko Dolenje Nemške vasi do Rodin, kjer je meja z mirnsko občino. Od tam naprej naj bi se nadaljevala vse do Mokronoga. Vrednost pogodbenih del znaša okoli 442.000 evrov, dela pa naj bi končali sredi junija.

Želja je bila, da se čim večji del kolesarske poti zgradi po cestah in javnih poteh, ki niso tako prometno obremenjene, a so tako pri projektiranju kot tudi kasneje pri pridobivanju potrebnih zemljišč naleteli na številne težave, pravi vodja oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo na trebanjski občini Janko Zakrajšek.

Prvotno je bilo predvideno, da bi se kolesarji od Dolenje Nemške vasi do naselja Rodine peljali po obstoječi poljski poti, ki bi jo razširili. »Ta del bi predstavljal največjo dodano vrednost, saj bi pot potekala daleč od preostalih prometnih površin, mimo njiv, travnikov in sadovnjakov, s čimer bi bil ta odsek najbolj prometno varen. A se je zataknilo pri pridobivanju zemljišč. Težko je razumeti, da so ravno domačini najbolj nasprotovali gradnji kolesarske poti in niso podali soglasja za poseg. Zato bo kolesarska pot od križišča pri vhodu v industrijsko cono Trebnje na Prijateljevi cesti preusmerjena do podružnične šole v Dolenji Nemški vasi in bo potekala po obstoječem vozišču, kjer bo talna signalizacija označevala površine za kolesarje. S tem bo ta odsek za kolesarske udeležence v prometu mnogo manj varen, kot bi bil sicer,« pove Zakrajšek.

Po njegovih besedah se po razvitosti kolesarske infrastrukture vedno radi zgledujemo po severnih državah, kot sta na primer Nizozemska in Danska, vendar ugotavlja, da smo žal še zelo daleč od tega, da bi jim lahko sledili. »Kljub vsemu pa upam, da je to prvi korak v pravo smer, saj je širitev kolesarske mreže dolgotrajen proces.«

Občane skrbi, da bo cesta, ki pelje mimo podjetja Trimo Trebnje, po novem zaradi gradnje pločnikov nekoliko ožja. Opažajo, da tovornjaki pri srečavanju z drugimi vozili z enim kolesom zapeljejo na pločnik. Zakrajšek odgovarja, da bo širina ceste ostala enaka kot prej. »Kjer zdaj z gradnjo pločnika nekoliko posegamo v cesto, bomo na drugi strani pločnik nekoliko odmaknili,« pojasnjuje.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 31. marca 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava