DL: Tisti z najboljšo salamo mora plačati odojka in odkupiti flaškon vina

7.5.2022 | 13:15

Trije najboljši (z leve): Janez Žužek, Toni Zupanc in Tadej Osvlad (Foto: M. G.)

Trije najboljši (z leve): Janez Žužek, Toni Zupanc in Tadej Osvlad (Foto: M. G.)

Na prelomu tisočletja je skupina prijateljev, zapriseženih ljubiteljev kmečkih salam iz Ribnice, v koči Planinskega društva Ribnica pri Sv. Ani na Mali gori, priljubljeni izletniški točki, pripravila prvo ocenjevanje teh suhomesnatih dobrot.

Od takrat vsako tretjo soboto v marcu gastronomski dogodek poleg izdelovalcev salam privabi še trume obiskovalcev. Vseh salam je bilo tokrat 18, komisija, ki jo je vodil Alojz Lovšin, v njej pa so bili še Nik Starc, Gregor Mihelič in Janez Belaj, pa je je ocenjevala videz, prerez, strukturo, okus, sestavo in aromo. »Na splošno je bila večina primerkov kakovostna in veliko boljša od zadnjega ocenjevanja leta 2019. Je pa imela komisija sorazmerno strog kriterij,« je dejal Leon Lovšin, ki od začetka pri pripravi ribniške salamijade sodeluje skupaj z Boštjanom Schönliebom ter njunima partnericama Tanjo in Barbaro.

Najboljše salame so izdelane oktobra, da do ocenjevanja ob koncu marca ravno prav dozorijo. Svinjsko meso, ki je osnova, in goveje meso morata biti obrana vseh mren, poleg začimb pa žlahtnost salami dajejo tudi maščobe. Najboljšo salamo je tokrat izdelal Toni Zupanc iz Izlak, za njim se je uvrstil Janez Žužek z Velikih Poljan, tretji je bil Tadej Osvald iz Ribnice.

Sicer je na to tekmovanje vezana še ena posebnost. Od začetka velja namreč nenapisano pravilo, ki se ga držijo vsi zmagovalci, da po razglasitvi izidov prvouvrščeni odkupi »flaškon« z vinom za 30 evrov, dobra volja pa nalaga, da se prihodnje leto udeležijo srečanja in s seboj prinesejo pečenega odojka. Toni Zupanc, ki je zmagal leta 2017 in leta 2019, tradicije ni prekinil oziroma jo bo nadaljeval tudi prihodnje leto.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 24. marca 2022

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava