DL: Ljubezen po domače: Mija Rovtar in Jure Struna. Sta v šovu našla sorodni duši?

4.5.2022 | 14:40

Jure s kandidatkami, ki so se potegovale za njegovo naklonjenost. (Foto: POP TV)

Jure s kandidatkami, ki so se potegovale za njegovo naklonjenost. (Foto: POP TV)

Mija s kandidati, ki so želeli osvojiti njeno srce. (Foto: POP TV)

Mija s kandidati, ki so želeli osvojiti njeno srce. (Foto: POP TV)

Ljubezen najbolj boli, ko je ni, pravi eden od številnih pregovorov o ljubezni. Da bi jo našla, sta se v novo sezono priljubljene oddaje Ljubezen po domače prijavila tudi 53-letna Mija Rovtar iz Kočevja in 38-letni Jure Struna iz okolice Šentvida pri Stični. Mija ima za sabo srečen zakon, a je pred nekaj leti postala vdova, Jure pa se želi ustaliti in ustvariti družino. Sta v šovu našla sorodni duši?

Mija Rovtar, ki je nedvomno ena od bolj simpatičnih junakinj letošnje oddaje Ljubezni po domače, živi z ostarelo 92-letno mamo v svoji hiši sredi Kočevja. Ko je mami, ki boleha za demenco, povedala novico za šov, se je mama nasmejala, rekoč, naj še njej katerega najdejo. »Vesela sem, da so bližnji, tudi sin Samo, lepo sprejeli moje sodelovanje v šovu, da navijajo zame in mi želijo dobro,« pravi Mija in doda, da se je prijavila, ker se je želela presenetiti, doživeti nekaj novega in spoznati nove ljudi.

Ni ji žal. Nad ekipo fantov oziroma moških, ki jih je izbrala kot potencialne kandidate za življenjske sopotnike, je navdušena. »Super so vsi, dobro smo se ujeli in res sem uživala. Res pa je, da sem izbirala preproste in prijazne fante, ki izžarevajo neko energijo, in ne take, ki se zdijo naduteži že na prvi pogled. Bili smo luštna družba, celo pri oskrbi mame so mi pomagali,« pripoveduje. Seveda nam pred koncem šova, ki so ga snemali lani poleti, Mija ne sme povedati, kako se je vse razpletlo, čeprav gledalcem ni ostala skrita njena naklonjenost do Lovra, ki stanuje celo nedaleč od nje, v Kočevju, pa se do sedaj nista dobro poznala. No, pustimo se presenetiti.

SREČNIH 35 LET

Mija Rovtar (Foto: POP TV)

Mija Rovtar (Foto: POP TV)

A Mija je stvarna ženska, ki pri teh letih ve, da takšne iskrene in popolne ljubezni, kot jo je doživela s svojim pokojnim možem, skoraj gotovo ne bo več izkusila. Zanjo je pravzaprav lahko le hvaležna, saj se mnogim kaj tako lepega ne zgodi nikoli v življenju.

Mija je pravega našla že pri 16. letih med počitniškim delom v tovarni. Zagledala se je v 16 let starejšega moškega in vedela, da bo postal njen mož. Tako se je zgodilo, pri 18. letih se jima je rodil sin in z možem sta srečno in v velikem razumevanju živela 35 let! Potem je prišla huda bolezen, in tudi ko ni bilo več pomoči, Mija ni mogla sprejeti, da bo izgubila svojega ljubljenega. »Bilo je zelo hudo, podrl se mi je svet, prvo leto sploh ne vem, kako sem preživela in zavedam se, da tudi zdaj nisem ista oseba kot prej. V meni je in bo verjetno vedno prisotna neka bolečina,« pripoveduje in doda, da bo njen morebitni novi sopotnik to moral znati sprejeti.

Ko je ostala sama, ji je še kako prav prišel zvezek, v katerega ji je že hudo bolan mož pisal nasvete, kako naj živi, ker ga v času bolezni o tem ni hotela oziroma mogla poslušati.

ISKRICA MORA PRESKOČITI

»Najpomembnejše je spoštovanje, toplina, iskrenost, zaupanje, a tudi kaka iskrica mora preskočiti. Ne bi imela nekoga le zato, da ga imam,« odkrito pove Mija. Zdaj, med šovom, pravi, da dobiva največ pohvalnih pisem otrok in starejših ljudi, da jo spremljalo po televiziji, da jim je všeč itd., in tega je zelo vesela.

Snemanja se je kar navadila. »Tudi televizijska ekipa je res odlična, znala nas je sprostiti, da je šlo, in res sem uživala. Šov mi je prinesel kar nekaj novih znanstev, tudi z ostalimi junaki Ljubezni po domače se včasih slišimo in spomladi načrtujemo kak piknik. Morda kar pri meni doma, saj imam na vrtu kamin,« pove Mija, ki v prostem času rada odide na kak sprehod, rola, dosti dela pa ima tudi z obnovo hiše. A prva je skrb za ljubo mamo, za katero pravi, da je ne bi zamenjala za nobeno prijateljico.

JURE IMA 20 KONJEV

Jure Struna (Foto: POP TV)

Jure Struna (Foto: POP TV)

Jure Struna je inštruktor jahanja in prihaja iz vasi Temenica, blizu Šentvida pri Stični, v ivanški občini. Pravi, da je Temenica najlepši kraj na svetu. Tu ima ekološko kmetijo z dvajsetimi konji in konjeniški ranč.

Jure je po poklicu elektrotehnik, ki je kar dolgo vztrajal tudi na Fakulteti za elektrotehniko, a študija zaradi mnogih drugih zanimanj ni dokončal. Nekaj časa je sicer delal v svoji branži, a od nekdaj so bili njegova ljubezen konji in tako je počasi govedorejsko kmetijo, ki sta jo zasnovala njegova stara starša in na kateri je je od malih nog rad pomagal, preusmerjal v konjeniško.

Leta 2006 so postavili nov hlev, nato klubske prostore, prostore za spanje, druženje, postavili so menaže, uredili izpuste za konje in šotor, ki omogoča jahanje v vseh vremenskih razmerah. Kot pove Jure, se je vmes vseskozi izobraževal tako doma kot v tujini in danes na ranču vodi jahalno šolo, prireja tabore za najmlajše itd. Njegov hobi je pravzaprav postal njegov posel, s katerim se preživlja že 12 let.

Vesel je, da se bo po koroni vse to znova sprostilo in začelo.

ŽELI SI LJUBEZNI IN DRUŽINO

Čeprav je vse dneve zaposlen in mu res ni dolgčas, si želi prave ljubezni. Nekaj ponesrečenih ljubezenskih zvez ima za sabo, pri 38-letih pa želi ob sebi žensko, s katero se bosta imela rada, se razumela, pogovarjala, skupaj delala ter si tudi ustvarila družino. Sam ima lepo izkušnjo od doma, čeprav je zgodaj ostal brez očeta. Rasel je v ljubeči družini, ki ga tudi danes podpira, med seboj si pomagajo in so povezani. To mu veliko pomeni.

Jure v svojem elementu – na konju (foto: osebni arhiv)

Jure v svojem elementu – na konju (foto: osebni arhiv)

V oddajo Ljubezen po domače, ki jo je bežno poznal že od prej, ni pa je redno spremljal, se Jure ni prijavil sam. Pravzaprav sploh ne ve, kdo ga je predlagal. »Bil sem presenečen, ko je televizijska ekipa navezala stik z mano in odločil sem se, da poskusim srečo,« pripoveduje samozavestni in komunikativni Jure, ki o svojih kandidatkah ne pove nič slabega, čeprav doda, da je bil nad nekaterimi presenečen.

DOBRA EKIPA

A k sreči so se dobro ujeli, med oddajo sta prišli še dve novi dekleti, ki sta že tako pestro dogajanje na ranču še popestrili. Sam pravi, da ni imel težav s snemanjem ali kake hude treme pred kamero, morda je bil malce zadržan le na začetku, v domačem okolju pa se je lažje znašel. Jure je namreč v mlajših letih igral trobento, bil je med rogisti in so dosti nastopali, kasneje je izkušnje v javnem nastopanju pridobil tudi pri vodenju konjeniških prireditev. Pravi, da je bila tudi ekipa odlična in zdaj, ko sam z zanimanjem spremlja šov, je nad montažo in zasnovano zgodbo zadovoljen. »Sem tak, kot sem, nisem se nič drugače obnašal,« pove. Vesel je tudi dobrega odziva v svoji okolici, marsikje ga zdaj prepoznajo.

V dveh tednih snemanja se je s svojimi kandidatkami za izbranko in preostalimi junaki iz Ljubezni po domače spoprijateljil in stiki še ostajajo. Ali je Jure v šovu našel svojo izvoljenko, pa seveda ne sme povedati. Vsekakor prisega na iskreno dekle, ki mora biti razgledana in komunikativna, nič ni narobe tudi, če »luštno izgleda«, odkrito pove Jure in doda, da ni nujno, da mora njegova izvoljenka delati na ranču, je pa dobro, da ima rada živali.

Jure kljub obilici dela na kmetiji – sam pridela krmo za vso živino, ima travnike in njive, kjer goji lucerno in oves – najde čas za šport. Igra namizni tenis in odbojko – tudi v rekreativnih ligah. Pozimi kondicijo vzdržuje v fitnesu. Kot pravi, ni noben zapečkar, veliko je že prepotoval in rad kam gre, zlasti v tople kraje, a želi živeti na kmetiji in se ukvarjati s konji, ki so njegova ljubezen. Vse to tudi iz hvaležnosti in spoštovanja do dela in truda svojih prednikov, ki so kupili in postavili to kmetijo. Take vrednote so mu privzgojili doma.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 31. marca 2022

Lidija Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava