DL: Najemnik v HŽD - Društva bi bila v hiši raje sama

3.5.2022 | 14:45

Hiša žive dediščine v Beli Cerkvi (Foto: L. M.)

Hiša žive dediščine v Beli Cerkvi (Foto: L. M.)

Škratova soba se ob dopoldnevih spremeni v učilnico.

Škratova soba se ob dopoldnevih spremeni v učilnico.

Leto dni v HŽD v Beli Cerkvi najemnik Zavod Tektit – Ne šola ne vrtec – Ob dopoldnevih dve nadstropji zasedeni z otroki – Društva je Občina Šmarješke Toplice seznanila z uporabnikom, a raje bi v hiši delovali sami – V načrtu dodatne vsebine

Hiša žive dediščine (HŽD) stoji na mestu nekdanje stare šole na trgu v Beli Cerkvi. Občina Šmarješke Toplice jo je s pomočjo evropskega denarja leta 2015 slovesno predala namenu, od lanske jeseni pa je v stavbi otroški živžav.

V hiši, v kateri so do boljših pogojev za delo in svojih prostorov prišla mnoga zelo dejavna društva v kraju, pa tudi vaško središče je z njo dobilo bolj urejeno podobo, imajo od lanskega septembra najemnika, Zavod Tektik Šmarješke Toplice. V Belo Cerkev zato ob dopoldnevih dnevno prihaja okoli dvajset otrok, od predšolskih do šolarjev.

O tem, kdo je najemnik v HŽD, je bilo težko izvedeti kaj več. »Smo društvo, ki ni ne šola niti ne vrtec po zdajšnjih zakonskih predpisih. V sklopu naših dejavnosti izvajamo delavnice za predšolske in šolske otroke z različno vsebino – kvačkanje, peka kruha, športne aktivnosti, rekreacija, ure pravljic itn., in sicer dopoldne ob delavnikih,« je za občino povedala Teja Fabjan, direktorica Zavoda Tektik, na naša dodatno zastavljena vprašanja pa ni odgovorila.

ŽUPAN POJASNJUJE

Šmarješki župan Marjan Hribar, ki poudari, da je HŽD v upravljanju Godbe na pihala Šmarješke Toplice, ki je tudi podpisalo najemno pogodbo z omenjenim podnajemnikom, pravi, da je do njega prišla želja zainteresiranih po prostorih. Pobudo je predstavil društvom oz. uporabnikom HŽD v Beli Cerkvi. »Z njimi smo se pogovarjali in se dogovorili, čeprav je bilo tudi nekaj pomislekov.«

Župan pove, da gre za društvo, ki združuje starše, ki ne želijo, da njihovi otroci obiskujejo institucionalni vrtec in šolo, ampak se šolajo od doma oz. želijo imeti tu le varstvo otrok. Šolarji ob koncu leta opravijo izpite. Takih primerov je v Sloveniji od epidemije koronavirusa vse več. Kot mu je znano, gre za otroke s širšega dolenjskega konca. Sam se je ob obisku nekega dopoldneva prepričal, da vse deluje dobro; zadovoljen je, da je hiša »živa«, sicer pa junija odidejo.

DVE NADSTROPJI

V domačih društvih, na katerih se imensko ne želijo izpostavljati, povedo, da nad katerim koli novim najemnikom v HŽD niso najbolj navdušeni. Res je, da jih je Občina Šmarješke Toplice o zdajšnjem najemniku obvestila in naj društvo ne bi oviralo njihovega delovanja, a so bili menda bolj postavljeni pred dejstvo kot kaj drugega.

Zavod Tektik Šmarješke Toplice s svojim društvom zaseda prvo in drugo nadstropje HŽD. Prostore so na lastne stroške preuredili in po svoje opremili. A tam imajo določene stvari tudi drugi, npr. članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev – arhiv v hodniku, prostor za ustvarjalne delavnice, kjer delajo iz gline, in zato tudi posebno peč itn. Kot pravijo, do vsega tega lahko dostopajo le popoldne. So si pa izgovorile, da društvena kuhinja, v kateri se dobivajo in imajo razna izobraževanja, delavnice in sestanke, ostane dostopna le njim.

Belocerkovška društva so ostala tudi brez sejne sobe in zdaj sestankujejo v Zwittrovi dvorani spodaj, v kateri deluje tudi zasebna glasbena šola. Društvo Godba na pihala Šmarješke Toplice ima vaje v spodnjih prostorih, brez sprememb pa so v Društvu vinogradnikov Vinji Vrh - Bela Cerkev, ki so ohranili svoj prostorček za vinski laboratorij.

LE LETO DNI?

Kot povedo predstavniki društev, podrobnosti o najemniku ne poznajo, videvajo pa registracije z dolenjskega in s posavskega konca. Hrano naj bi otroci dobivali iz kuhinje bližnjega gostinskega lokala Pri farni cerkvici.

V belocerkovških društvih upajo, da bo ta najemnik ostal v hiši le leto dni, za kolikor je podpisana pogodba, saj bi radi v njej potem domovali sami – kot nekoč. Opozarjajo tudi, da v HŽD niso več mogoči takšni ogledi turistov kot prej, npr. Škratove sobe, sobe z razstavnimi panoji pomembnih rojakov in arheološke razstave.

NA OBČINI IMAJO NAČRTE

A vprašanje je, ali bodo v svojih željah uslišani. Na Občini Šmarješke Toplice pojasnjujejo, da se jim zdi pravilno, da v dopoldanskem času prostori HŽD ne samevajo.

»Ker prostori omogočajo res široko uporabo, bi bila škoda, da jih ne bi ponudili v uporabo, sploh, če gre za najmlajše generacije. Najemniku so na voljo do konca šolskega leta, to je do junija 2022,« pravijo in dodajo, da ni nepomembna niti najemnina ter poravnava obratovalnih stroškov, ki jih povrnejo upravljavcu. Za kolikšne zneske gre, niso povedali.

Tudi v prihodnosti niso izključeni najemniki, pravijo, predvsem pa želijo hiši vdahniti nekaj svežine in dodatnih vsebin, kar snujejo z Zavodom za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice, »seveda ob vnaprejšnjem dogovoru upravljavca in vseh uporabnikov.«

TURISTI PRIHAJAJO

Na občini poudarijo, da je župan o novih uporabnikih opravil razpravo s predstavniki društev in člani občinskega sveta; vsi so bili pravočasno obveščeni. »Vse prostore lahko vsi še naprej nemoteno uporabljajo, seveda ob vnaprejšnjem dogovoru z upravljavcem in drugimi uporabniki, kar je veljalo že prej. Prostori HŽD so še vedno, kot od začetka in skladno s projektnimi cilji, namenjeni vsem in uporaba se nikomur ne omejuje,« poudarjajo.

Ne vidijo tudi nobenih omejitev pri obisku turistov. Goste na oglede v Belo Cerkev še vedno pripelje turistični vlakec, mogoč je ogled promocijskega filma, sprehod po hiši, ogled stalne razstave v Deželi arheologije …, trdijo na občini.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 24. marca 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava