DL: TK Krka Otočec - Tenis je lahko tudi okno v svet

2.5.2022 | 11:00

Dušan Hočevar (Foto: B. B.)

Dušan Hočevar (Foto: B. B.)

»Kot da bi se vrnili v leto 1995, spet bi vsi radi igrali tenis,« v smehu pove glavni trener Teniškega kluba Krka Otočec Dušan Hočevar, ko ga vprašamo, kakšno je zadnja leta zanimanje za ta šport. Veliko je k oživljenemu zanimanju prispevala koronakriza, v kateri je bil tenis eden redkih športov, ki je bil skoraj ves čas dovoljen, in številni so po dolgem času v minulih dveh letih spet v roke vzeli lopar.

Povečanega zanimanja za tenis se Dušan zelo veseli, zanimanje za kateri koli šport pravzaprav. Kot profesor športne vzgoje na Osnovni šoli Grm v Novem mestu opaža, da se epidemija covida zelo pozna pri motoričnem razvoju otrok. »Telesne sposobnosti pri otrocih so v zadnjih dveh letih drastično upadle. Pri tistih, ki obiskujejo organizirano vadbo v klubih sicer ne tako, pri večini pa. Covid in elektronske naprave so veliko prispevali k temu, da je čedalje manj otrok zunaj v naravi, in v njihovem motoričnem razvoju opažamo ogromne razlike. Mnogi ne morejo narediti niti prevala naprej, kaj šele preval nazaj, tu je tudi problem s prekomerno telesno težo,« našteva Hočevar.

Tenis že dolgo časa ne velja več za elitni šport in samo Teniški klub Krka Otočec obiskuje okrog 80 otrok. Večina jih vadi dvakrat tedensko, kakih 15 pa se jih preizkuša tudi v tekmovalnih skupinah, ki pod vodstvom izkušenih in usposobljenih klubskih trenerjev vadijo tri- do štirikrat tedensko.

»Klub deluje uspešno, vse kategorije so dobro pokrite, od vrtca do tekmovalcev. Imamo tudi dobre infrastrukturne pogoje, v dvorani na Otočcu lahko vadimo celo leto za normalno ceno, saj klub sofinancira skoraj polovico stroškov vadbe,« našteva Hočevar. Kot poudari, dobro sodelujejo tudi z manjšimi klubi širom Dolenjske in Posavja, saj lahko kot stabilen klub s uglednim sponzorjem tekmovalcem teh klubov ponudijo izšolane trenerje in redno vadbo.

Teniški klub Krka Otočec sploh v zadnjih letih stavi predvsem na množičnost. »Naš osnovni cilj je, da otroke v skupini rekreativcev do 15. leta naučimo igrati tenis, da bodo lahko potem celo življenje uživali v tej igri. Nekateri rekreativci so takrat celo tako dobri, da so lahko sparing partnerji tekmovalcem,« pravi Hočevar, ki se zaveda, da je preboj med vrhunske igralce v tenisu izredno zahteven. »Žal je zahteven predvsem po finančni plati. Zelo pomembno je, kakšnega trenerja ima tekmovalec, v katerem klubu igra, katerega menedžerja ima itd. Naš cilj tako niti ni vzgojiti igralce, ki se bodo na lestvici ATP ali WTA uvrščali med najboljših sto, ampak v vrhunskem tenisu vidimo predvsem pot do štipendije na kaki dobri univerzi v ZDA,« pripoveduje Hočevar. Nekaj takih izkušenj v klubu že imajo.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 24. marca 2022

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava