DL: Šmarješka občina odločna - Nočejo orjaških visečih daljnovodov

28.4.2022 | 13:00

Ilustrativna fotografija (foto: arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (foto: arhiv DL)

Stališče občine nespremenjeno: daljnovod nikakor ne sme iti po zraku

Načrtovana obnova in nadgradnja zdajšnjega 110 kW daljnovoda med Brestanico in Družinsko vasjo v dolžini okrog 25 kilometrov, ki ga država načrtuje zaradi kakovostne in zanesljive oskrbe Dolenjske in Bele krajine, je v šmarješki občini že dlje časa vroča tema.

Domačini, ki so pred leti prav zato ustanovili tudi civilno iniciativo, že vseskozi odločno nasprotujejo novogradnji dvosistemskega daljnovoda 2 x 110 KV, ki ga Eles želi graditi nad zemljo, torej po zraku. Zahtevajo vkop, predvsem zaradi ohranitve zdravja ljudi, saj so dokazano škodljivi vplivi, pravijo, pa tudi zaradi videza, saj so vendar turistična občina.

Pri teh stališčih jih podpira tudi Občina Šmarješke Toplice, kar je nedavno svetnikom na seji zagotovil župan Marjan Hribar. Sklep o izvedbi državnega prostorskega načrta na odseku od Brestanice do Družinske vasi je Vlada RS sprejela konec novembra, »a v sedanji varianti Občina Šmarješke Toplice k DPN nikoli ne bo dala soglasja. Naše stališče je jasno, za nas pride v poštev le vkop,« pravi Hribar. V Beli Cerkvi in Družinski vasi že gre enosistemski daljnovod v neposredni bližini hiš, zato tudi načrtovani nadgradnji občani vseskozi odločno nasprotujejo.

Pri tem ni nepomembno še, da je šmarješka občina izrazito turistično usmerjena. »Ne potrebujemo nobenih orjaških visečih daljnovodov, to ne sodi več v 21. stoletje. Nas zanima le zdravje naših ljudi, izgled in kakovost oskrbe,« poudarja župan.

Pri stališču občine se sklicuje na evropske smernice, ki praktično prepovedujejo gradnjo ali zamenjavo daljnovodov po zraku, in ne razume, zakaj Eles tega ne sprejme. Župan je prepričan, da je vkop tudi dolgoročno mnogo bolj vzdržna rešitev, ki ni več toliko dražja kot daljnovod po zraku, pri čemer je pri slednjem treba upoštevati stroške vzdrževanja, pa tudi škodo po ledolomu, vetrolomu ipd. Treba je nedvomno težiti k evropskim standardom in zavezam, je prepričan. Dodaja pa še, da ima Eles gotovo dovolj denarja, da se odloči za malce dražjo, a za ljudi sprejemljivejšo varianto. Ne nazadnje je v Sloveniji kar nekaj deset elektrovodov že vkopanih.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 10. marca 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava