DL: Pipanu streže po življenju duševni bolnik

23.4.2022 | 20:10

Franc Pipan (foto: P. P.)

Franc Pipan (foto: P. P.)

DL: Pipanu streže po življenju duševni bolnik

Svetnik razmišljal o problemih varnosti v občini tudi v luči nedavnega umora ženske v Liscah pri Razborju ter groženj duševnega bolnika njemu in njegovi družini – Dvakrat ga je že skoraj ubil, prvič leta 2020 – Razočaran nad policijo

Najstarejši sevniški občinski svetnik, tudi nekdanji sodnik in upokojeni odvetnik Franc Pipan (DeSUS) je bil tudi na zadnji, 29. redni seji občinskega sveta eden najdejavnejših svetnikov. Zbrane je osupnil že na začetku seje, potem ko je svetnike z letnim poročilom o delu medobčinskega inšpektorata posavskih občin seznanil vodja inšpektorata Martin Cerjak. Pipan je dejal, da glede redarske službe nima pripomb, razmišljal pa je o drugih varnostnih problemih v občini, tudi v luči nedavnega uboja oz. umora ženske v Liscah pri Razborju.

»Zatajila je cela vrsta ustanov. Od socialne službe v šoli, psihologa, ki bi morala vedeti, kakšne so razmere, do Centra za socialno delo (CSD) in policije. Evropske in nekatere druge države so sprejele Istanbulsko konvencijo o zaščiti žena in otrok. Če bi se po tej konvenciji ravnali, najbrž do tragičnega dogodka ne bi prišlo. Psihologi, socialni delavci v šoli, bi morali ugotoviti frustracijo otrok, ki so živeli v taki družini, v kateri sta se oče in mati mikastila. CSD je neka vlada združevala kar počez, prej smo imeli svoj CSD, in zdaj od združenega nimamo nič, razen večjega stroška. Policija bi morala prek svojih informatorjev ugotoviti, kakšne so razmere. O tem bi morali razmisliti vsi, šefa policije pa bi morala globoko razmisliti, ali ni čas za odstop,« je bil oster Franc Pipan.

Zatem pa je povedal svojo izkušnjo z varnostjo, ki je večino v dvorani pretresla. »Mene je duševni bolnik leta 2020 napadel iz zasede, misleč, da me je ubil, me je spravil v nezavest. Kazenski postopek še danes ni končan, čeprav sem po vseh mogočih kanalih prosil za zaščito. Napade je nadaljeval. Lansko leto me je ponovno napadel, pretepel, vrgel v neki jarek, spet misleč, da me je ubil. K sreči so prišli neki ljudje. Potem je napadel mojo družino, ženo in hčerko, policija pa nič ne ukrepa.« Zatem je povedal, kakšen je bil odnos policista, ko je prišel na policijsko postajo v Sevnico priglasit kaznivo dejanje. Dejal je, da ga je zasliševal neki policist, ki je žvečil žvečilni gumi. Zato in ker je imel masko ter ker je že malo naglušen, ga sploh ni razumel. »Potem sem zahteval komandirja, in ko je prišel, je grdo pogledal policista in ta je dal žvečilko iz ust. Ogulin (Janez Ogulin, direktor PU Novo mesto, op. P. P.), ki se je takrat hvalil kot Zlatoust, kakšen red ima, bi moral policiste vsaj podučiti, da naj ne žvečijo žvečilnega gumija, ko zaslišujejo stranke.«

»Ker sem tega policista seveda prizadel, ker sem ga opozoril, da je nedostojen, je potem ta, ki me je napadel in zasledoval, prišel na policijo in mene prijavil. S pomočjo taistega policista je vložil proti meni kazensko ovadbo, da sem ga napadel, in sem zdaj jaz v kazenskem postopku. Narobe svet, teater absurda! Zato si zamišljam, kako je pri nas preprostemu človeku težko priti do neke pravice. V prejšnjem sistemu, za katerega imajo zdajšnji oblastniki samo slabe besede: kdor koli je bil prizadet in je pisal na maršalat v Beograd, je dobil odgovor. Jaz sem pisal Ogulinu, da naj mi odgovori, kateri policist je obravnaval moj primer, da ni dal odredbe tožilcu za prepoved približevanja. Ni mi odgovoril. Ignorant, sramota!« je povedal Pipan in nadaljeval, da je nad to varnostjo oseb razočaran in ga je strah, ker se ta človek, duševni bolnik, ki ima paranojo, prepoznano tudi po invalidski komisiji, prosto sprehaja, vozi z avtom, čeprav ne bi smel imeti vozniškega dovoljenja in mu streže po življenju.

Pipan je še opozoril, da je v Sloveniji vse več umorov oz. ubojev iz ljubosumnosti in da so največkrat žrtve ženske, da je odkritih razmeroma malo (54 odstotkov) kaznivih dejanj, da zastarajo kazenski postopki največjih kriminalcev, mafijcev, ki kradejo državno in družbeno premoženje. »Največja ironija pa je, da človek, ki je bil v 20 kazenskih postopkih in v vseh oproščen zaradi procesnih napak, postane policijski državni sekretar. Narobe svet!« je sklenil svetnik Pipan.

Martin Cerjak je povedal, da je to, kar je povedal Pipan, tragedija, ki presega ta občinski svet, in se je vprašal, kam plujemo. Soglaša, da je to narobe svet. Tudi on in njegovi sodelavci, ki veliko delajo z romsko populacijo, se namreč srečujejo z nasiljem, napadena sta bila že dva njegova sodelavca in on sam. Ko jim svetujejo, da naj povzročitelje, ki jim je sicer izrečena neka globa, še sami tožijo, tega ne upoštevajo, saj vedo, da od tistih, ki so na socialnih transferjih, ne morejo pričakovati nič. Tako kot se tega dobro zavedajo tudi brezdelni nasilneži. Teh zgodb, ki največkrat odražajo nemoč lokalne skupnosti in države, je bilo v Krškem že veliko.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 24. marca 2022

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava