DL: Nove delavnice VDC - Na čakalni listi je 35 prosilcev

17.4.2022 | 12:40

Tako bo po projektni dokumentaciji Art.A design iz Ljubljane videti nov objekt delavnic za izvajanje storitev VVZPP v Trebnjem.

Tako bo po projektni dokumentaciji Art.A design iz Ljubljane videti nov objekt delavnic za izvajanje storitev VVZPP v Trebnjem.

Pogled na lokacijo prihodnjih novih delavnic enote Trebnje. (vir: projektna dokumentacija Art.A design iz Ljubljane)

Pogled na lokacijo prihodnjih novih delavnic enote Trebnje. (vir: projektna dokumentacija Art.A design iz Ljubljane)

V enoti VDC Novo mesto v Trebnjem se že dlje časa spoprijemajo z veliko prostorsko stisko – Gradnjo novih delavnic bodo začeli še letos

V trebanjski enoti Varstveno-delovnega centra Novo mesto, katere začetki segajo v leto 1991, ko je delovala pod okriljem OŠ Mirna kot Delavnica pod posebnimi pogoji, leta 2020 pa je postala enota VDC Novo mesto, se že dlje časa spoprijemajo z veliko prostorsko stisko. To pa bodo že kmalu rešili z gradnjo novih delavnic za izvajanje storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji odraslih oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju (VVZPP).

Delavnice za izvajanje socialnovarstvene storitve VVZPP za osebe od 26. leta starosti naprej v enoti Trebnje trenutno delujejo na dveh lokacijah, in sicer na Glavarjevi ulici v kletnih prostorih bivalne enote Trebnje in na Starem trgu v Trebnjem v prizidku Doma starejših občanov Trebnje, vanje pa je vključenih 33 uporabnikov. VDC Novo mesto, ki izvaja storitev institucionalnega varstva, v katero je vključenih 85 uporabnikov, na treh lokacijah – v Šmihelu, kjer je tudi sedež zavoda, ter v bivalnih enotah v Novem mestu na Cesarjevi ulici in v Trebnjem na Glavarjevi, storitev VVZPP, v katero je vključenih 141 uporabnikov, pa v enotah v Novem mestu, v Šmihelu in Bršljinu, ter v Trebnjem, se že vsa leta delovanja, kot pravi Mitja Mežik, direktor VDC Novo mesto, ki je lani praznoval 40 let delovanja, trudi vzdrževati ustrezne pogoje za uporabnike storitev glede na zmogljivost razpoložljivih prostorov. Vendar povpraševanje po vključitvi dodatnih oseb v storitev VVZPP presega prostorske zmožnosti zavoda. »Na čakalni listi za sprejem v delavnice je trenutno vpisanih 35 prosilcev, od tega 10, ki so izrazili željo po vključitvi v enoto Trebnje, saj prihajajo iz tega okolja,« pravi Mežik.

Čakalna doba na vključitev v storitev VVZPP se vsako leto podaljšuje, saj opravijo povprečno tri vključitve letno. »Vsi skupaj, že vključeni uporabniki in njihovi svojci oz. skrbniki ter zaposleni, si želijo, upajo in verjamejo, da se bodo čim prej preselili in dopoldneve preživljali v novih, ustreznejših prostorih, ki bodo omogočili vključitev še tistih uporabnikov, ki na to še čakajo,« pravi. Starši uporabnikov, ki jih ne morejo vključiti v delavnice, se, kot dodaja, srečujejo z veliko stisko in težavo, kako zagotoviti varstvo svojih otrok v dopoldanskem času, saj je večina staršev oz. skrbnikov še delovno aktivna.

Trenutni prostori delavnic v Trebnjem, kot pravi Mežik, ne ustrezajo zahtevam Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za izvajalce socialnovarstvenih storitev ter Pravilnika o univerzalni graditvi in uporabi objektov. Zato je gradnja novega objekta s pripadajočimi zunanjimi in infrastrukturnimi ureditvami nujno potrebna. Z novim objektom bodo pridobili prostore, ki bodo ustrezali zahtevanim standardom za izvajanje socialnovarstvene storitve pa tudi gradbenim, ekološkim in okoljskim zahtevam, optimizirali bodo stroške tekočega in investicijskega vzdrževanja prostorov, uporabnikom ponudili celovito oskrbo na enem mestu, s čimer bodo odpadle težave v povezavi z organizacijo in s stroški prevozov med različnimi lokacijami, zagotovili pa bodo tudi dodatne prostore za sprejem novih prosilcev, ki so že nekaj časa na čakalni listi za sprejem, ter ustrezne pogoje in kakovostne storitve VVZPP za vse uporabnike na območju pristojnosti.

Nov objekt načrtujejo zgraditi na neizkoriščenem in nezazidanem stavbnem zemljišču v mirni stanovanjski soseski v neposredni bližini Doma starejših občanov Trebnje in Vrtca Mavrica ter v bližini obstoječe Bivalne enote v Trebnjem. Objekt bo imel klet, pritličje in nadstropje, v njem pa bodo za izvajanje dejavnosti zagotovljeni notranji prostori skupne neto površine 729 kvadratnih metrov in terasa neto površine 92 kvadratnih metrov, uredili pa bodo tudi pripadajoče zunanje površine, na katerih bosta urejeno igrišče in zelenica.

Investicija v nove delavnice je bila prvotno ocenjena na 1,374.753,62 evra z vključenim DDV, zaradi povišanja cen gradbenega materiala in storitev pa ponovno ovrednotena vrednost investicije znaša 1,551.837,49 evra z vključenim DDV, od katerih naj bi 1,439.163,49 evra prispevalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), 112.674 evrov pa naj bi v obliki komunalno opremljenega zemljišča krila Občina Trebnje.

»Trenutno je investicija v fazi pridobivanja različnih dovoljenj in mnenj, v podpisovanju pa je pogodba o ustanovitvi stavbne pravice in služnostne poti med Občino Trebnje in MDDSZ,« pravi Mežik in dodaja, da se bo izvedla v letih 2022 in 2023.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 10. marca 2022

Mojca Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava