DL: Portret tedna - Gal Glivar

15.4.2022 | 13:10

DL: Portret tedna - Gal Glivar

V četrtek so ga razglasili za športnika leta v novomeški občini, v sredo ob petih zjutraj pa so pri Glivarjevih na Potoku pozvonili kontrolorji protidopinške komisije, mu vzeli kri in vzorec urina. »No, pa je prestopil prag anonimnosti,« je nočni obisk komentiral Srečko Glivar, nekdanji kolesarski reprezentant, trener in med drugim Galov oče.

To, da te sredi noči obiščejo kontrolorji protidopinške komisije, je vsekakor znak, da v svetu športa že nekaj pomeniš, a Gal Glivar je prag anonimnosti prestopil že prej, na evropskem prvenstvu v Italiji, na primer kjer je med kolesarji do 23. leta osvojil enajsto mesto in s tem za eno mesto izboljšal dosežek Tadeja Pogačarja. To sicer ni medalja, a za kolesarja, ki je bil še leto pred tem mladinec, je to vseeno lep uspeh, ki mu je pomagal tudi do naslova novomeškega športnika leta, s katerim nadaljuje niz, ki ga je leta 1986 s tremi naslovi začel Sandi Papež, nadaljevali pa Bogdan Fink, Gorazd Štangelj, Bogdan Ravbar, Jure Zrimšek, Jani Brajkovič, Tomaž Nose, Marko Kump in lani Nino Polovič. Vse skupaj so kolesarji v 37 letih osvojili 17 sedemnajst naslovov najboljšega športnika v novomeški občini.

Čeprav je Gal lansko sezono začel nesrečno in po padcu na dirki v Istri končal celo na berglah, ni vrgel puške v koruzo. Že prvo leto po prestopu iz mladinske kategorije je dobil priložnost pomeriti se tudi z največjimi zvezdniki svetovnega kolesarstva Pogačarjem, Saganom in Froomom, na skoraj vseh dirkah, na katerih je nastopil, pa je bil najmlajši udeleženec. Osvojiti mu je uspelo tudi prvo medaljo med mlajšimi člani, tretji je bil na državnem prvenstvu v vožnji na čas, na dirki Po Sloveniji je osvojil svojo prvo točko za jakostno lestvico mednarodne kolesarske zveze UCI.

Gal Glivar ima kolesarstvo v genih, saj je bil njegov oče Srečko v osemdesetih in začetku devetdesetih let eden najboljših kolesarjev v tedanji skupni državi, tudi državni reprezentant ter zmagovalec Vršiča na prvi dirki Po Sloveniji, potem pa je hitro prešel med trenerje in prevzel vodenje prvega slovenskega poklicnega moštva, novomeške Krke Telekom. Otroštvo je tako Gal preživljal ob poslušanju kolesarskih zgodb in pogovorih o kolesarstvu, ko se je po dvorišču vozil še na triciklu, pa je očetu povedal, da bo, ko bo velik, sprinter.

V kolesarski klub, ki se je tedaj že imenoval Adria Mobil, je Gal prišel, ko mu je bilo devet let, njegov prvi trener pa je bil Sandi Papež. »Trenirati sem začel jeseni, ko smo imeli treninge v telovadnici in v bazenu, na kolesu pa sem prve resnejše treninge doživel na zimskih pripravah na morju. Bil sem bolj buckast, tako da sem bil dolgo časa najpočasnejši in vedno zadnji,« se ne ravno najbolj spodbudnih začetkov spominja Gal. A se je kmalu izkazalo, da ima prave kolesarske gene. Po dveh letih se je na dirki v Varaždinu že veselil prve zmage. Ker je bil močan, je sprva res, kot je nekoč napovedal, zmagoval v sprintih, kmalu pa je postalo jasno, da bo tako kot oče tudi on postal specialist za vožnjo navkreber. Kot mladinec je bil že stalen član državne reprezentance, naslove državnih prvakov pa je osvajal predvsem na preizkušnjah na čas.

»Zdaj mi najbolj ustrezajo zahtevne enodnevne in etapne dirke z veliko klanci. Sprintal pa res že dolgo nisem. Sprinter si v glavi, precej pogumen moraš biti za to, ne smeš razmišljati, kaj se ti bo zgodilo. Sicer pa pri srčnem utripu krepko prek 200 udarcev v minuti tako in tako ne moreš prav veliko razmišljati,« o različnih tipih kolesarjev pove Gal, ki se od večine svojih vrstnikov razlikuje tudi po glasbenem okusu. Najraje posluša rock, tako kot njegov oče, od Lennona pa vse po vrsti do danes.

Načrtov za prihodnost mu ne manjka. Želi si priti v eno izmed elitnih moštev World Toura in dirkati na znamenitem Touru, a do tam ga čaka še dolga pot. »Morda to ne bo že čez pet let, a treba je vztrajati, iti korak po korak,« pravi in pove, da v letošnji sezoni načrtuje kakšno zmago na dirkah druge kategorije Svetovne kolesarske zveze UCI, medaljo na državnem prvenstvu oziroma zmago med kolesarji do 23. leta, želi si belo majico za najboljšega mladega kolesarja na dirki Po Sloveniji, med vrhunci sezone pa bo tudi nastop na dirki Tour de l'Avenir, različici Toura za kolesarje do 23. leta, na kateri so v preteklosti pogosto zmagovali poznejši zmagovalci pravega Toura, na primer Joop Zoetemelk, Greg LeMond, Miguel Indurain, Laurent Fignon, Egan Bernal in Tadej Pogačar. Pravi da je zdrav in da je na sezono dobro pripravljen. Srečno, Gal.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 3. marca 2022

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava