DL: Kanalizacija, pločniki, trgovine na podeželju - Razočarana nad županom

3.4.2022 | 17:00

Simbolna slika (foto: arhiv DL)

Simbolna slika (foto: arhiv DL)

Gradčanka je razočarana nad metliškim županom in njegovim programom za letošnje leto. »Ali je pozabil, kaj je obljubil za Klošter? Kanalizacijo in pločnike! Od gradaškega mostu ni pločnika do železniške postaje. Na pokopališče bi šli peš, če bi bil pločnik, a ne moremo. Sedaj se moraš peljati z avtom okoli riti v žep,« je povedala. Ko so delali kanalizacijo v Gradcu, je župan obljubil, da jo bodo tudi v Kloštru, pa od tega, kot je dejala, ni nič. Žalostno pa je tudi, da se morajo Gradčani po kruh in mleko voziti 7 km daleč ter da je očitno vsem, tako občini kot krajevni skupnosti, vseeno, da je vas ostala brez vsega. Sprašuje se, kaj je s starejšimi, ki nimajo vozila.

Z Občine Metlika so nam odgovorili, da so letos podali prijavo projekta za kanalizacijo Klošter na Ministrstvo za okolje in prostor. »V kolikor bomo na razpisu uspešni, se bo kanalizacija izvedla prihodnje leto, pločnik z javno razsvetljavo pa v letu 2024,« so pojasnili. Na bralkino pripombo, da je očitno vsem vseeno, da je Gradac ostal brez vsega, in njeno vprašanje, kako lahko starejši, ki nimajo avtomobila, pridejo do trgovine in vsega preostalega, kar potrebujejo, pa so pojasnili, da Občina Metlika s svojim sodelovanjem v projektu Izboljšanje trajnostne mobilnosti na socialnem področju v Občini Metlika – Prostofer (prostovoljni šofer) omogoča starejšim občanom, ki nimajo lastnega prevoza ali ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke ter slabe povezave z javnimi prevoznimi sredstvi, brezplačen prevoz k zdravniku ali po drugih neodložljivih opravkih (na primer lekarna, banka, pošta, javne ustanove …). »Za naročilo prevoza morajo poklicati na brezplačno številko 080 10 10 vsaj tri dni pred prevozom, in sicer vsak delovnik med 8. in 16. uro,« so zapisali, k temu pa še dodali, da imajo prednost prevozi k zdravniku in da v občini Metlika vozijo starejše občane tudi na nujne preglede po celotni Sloveniji ter da je zato Prostofer običajno zaseden že s temi prevozi.

Glede poslovanja trgovin na podeželju pa so zapisali, da je Občina Metlika v letu 2019 sprejela spremembe in dopolnitve Pravilnika o dodeljevanju sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Metlika, v katerega je dodala še subvencioniranje najemnine in obratovalnih stroškov živilsko-trgovinske dejavnosti na podeželju. »Subvencija za najemnino in obratovalne stroške živilsko-trgovinske dejavnosti na podeželju ne sme presegati 1.000 evrov v posameznem proračunskem letu za posamezno trgovino. Najemnina za poslovni prostor se subvencionira do 50 odstotkov neto tržne najemnine, pri čemer osnova za dodelitev pomoči ne sme preseči pet evrov za kvadratni meter površine najetega poslovnega prostora. Obratovalni stroški se subvencionirajo do 100 odstotkov dejansko nastalih stroškov brez davka na dodano vrednost (na primer ogrevanje, komunalne storitve, električna energija …). V kolikor trgovina ne posluje celo proračunsko leto, se maksimalna subvencija sorazmerno zmanjša glede na dejanski čas poslovanja trgovine,« so pojasnili na občini.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 17. februarja 2022 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Na telefonski številki 07/ 39 30 500 vas čakamo vsak četrtek med 20. in 21. uro.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava