DL: Ugleden natečaj - Zmaga Šimicevih divjih konjev

3.4.2022 | 14:20

DL: Ugleden natečaj - Zmaga Šimicevih divjih konjev

Novomeški ljubiteljski fotograf Matjaž Šimic je s svojo fotografijo Divji konji navdušil žirijo na letošnjem tekmovanju za nacionalne nagrade Sony World Photography Awards. V domači konkurenci je zmagal s fotografijo slavnih belih camarških konjev, ki je lansko poletje nastala v Franciji, med potepom po Provansi in Camargueu, na obali, med tekom in igrivostjo teh plemenitih živali. Šimica so že takoj očarali s svojo energijo in eleganco, kot da bi čutili, da bo posnel vrhunsko fotografijo.

Matjaž Šimic, ki je končal srednjo kemijsko šolo, zatem pa študij nadaljeval na Fakulteti za turizem v Portorožu, je že 30 let zaposlen v novomeški Krki kot tehnolog-vodja linije. S fotografijo se ukvarja ljubiteljsko, zato je želel na tekmovanju le videti, kam pravzaprav sodi njegovo fotografsko znanje.

Tekmovanje organizirata Svetovna fotografska organizacija in podjetje Sony in je eden najpomembnejših dogodkov na koledarju fotografov iz vsega sveta. Tudi letošnji odziv je bil odličen, saj so tekmovalci prišli iz kar 61 različnih držav sveta. Na natečaj je prispelo več kot 340.000 fotografij, od katerih jih je bilo v odprtem tekmovanju, ki je služilo za izbor prejemnika nacionalne nagrade, prijavljenih več kot 170.000. Organizator izbor najboljših fotografij opravi na osnovi anonimnosti izdelka, torej brez vnaprejšnjega vedenja, kdo je avtor fotografije. Šimic je na tekmovanju sodeloval v kategoriji Narava in živalski svet.

Po novici, da je prejel prvo nagrado, je povedal: »Ljubezen do fotografije me spremlja že vse življenje, a šele zadnjih nekaj let sem se ji tudi ljubiteljsko posvetil, zato sem še posebej hvaležen, da je bilo moje delo prepoznano s strani Svetovne fotografske organizacije. Tovrstna nagrada namreč potrjuje, da sem na pravi poti, da se razvijam in tudi strokovno napredujem.«

Nagrajenec bo prejel Sonyjevo digitalno opremo, njegova zmagovalna fotografija pa bo vključena v razstavo Sony World Photograpy Awards in objavljena v knjigi zmagovalnih fotografij in fotografij iz ožjega tekmovalnega izbora.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 17. februarja 2022

R. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava