DL: Kulturno kongresni center Dolenjske Toplice - Decembra odplačali zadnji obrok

15.3.2022 | 14:45

Kulturno kongresni center v Dolenjskih Toplicah (foto: F. V.)

Kulturno kongresni center v Dolenjskih Toplicah (foto: F. V.)

KKC je topliška občina odplačevala 15 let – Pred gradnjo odkupili stari Prosvetni dom, počitniško hišo Avtomontaže v stečaju in manjšo parcelo v zasebni lasti – V KKC-ju dobili prostor za občinsko upravo, še pomembnejša je dvorana za prireditve

Kulturno kongresni center (KKC) je po petnajstih letih povsem občinski. Topliška občina je namreč decembra lani odplačala zadnji obrok, skupaj jih je bilo 180, mesečno pa je znašal 18.000 evrov.

»Pogodba o leasingu smo podpisali leta 2006. Danes lahko občine precej preprosto dobijo kredit, takrat pa je bilo to za obseg našega proračuna dejansko nemogoče. Od leta 2000 naprej sem iskal primerno rešitev za financiranje te investicije, zasledoval sem razne razpise in se prilagajal napovedim, vendar brez uspeha. Edino možnost sem videl v lizingu, saj takrat ta oblika financiranja ni predstavljala zadolževanja in zato tudi nismo potrebovali soglasja Ministrstva za finance. Prav hitel sem z iskanjem najugodnejše ponudbe, ker je bila napovedana sprememba te zakonodaje. Na javni razpis se je javilo pet bank; najugodnejšo ponudbo je predstavila Bank Austria. Njihova ponudba za financiranje okoli tri milijonov evrov vredne naložbe je bila 6-mesečni EURIBOR + 1 %, kar je bilo takrat res ugodno, saj so se obresti sicer gibale med tremi in petimi odstotki,« se spominja župan Franc Vovk.

GRADILI LETO IN POL

Pred gradnjo so morali urediti še kar nekaj lastniških zadev. Prosvetni dom, ki je napol podrt propadal že dobrih petnajst let in je bil v lasti Športne unije Slovenije, so odkupili za približno 50.000 evrov. Na trgu je bila tudi počitniška hiša, katere lastnik je bila Avtomontaža v stečaju. »Kar nekajkrat sem se dobil s stečajnim upraviteljem in se dogovoril za odkup; mislim, da smo plačali približno 30.000 tisoč evrov. Na koncu pa smo morali odkupiti še manjšo parcelo v zasebni lasti.«

KKC so gradili približno leto in pol; julija leta 2007 so ga predali namenu. Staremu objektu Prosvetnega doma so dodali novo zgradbo, hkrati pa uredili tudi del Sokolskega trga. Preostali del trga je bil vezan na Sitarjevo hišo, ki je v novi podobi zaživela pred kratkim, in bo zato dokončno urejen letos. »Na Sokolski trg skušamo predvsem v poletnih mesecih postaviti čim več prireditev, vsako soboto pa je na njem kmečka tržnica,« je dodal.

V OSPREDJU LOKALNI DOGODKI

Med razlogi za gradnjo sodobnega objekta sredi Dolenjskih Toplic je bila nedvomno velika prostorska stiska za delovanje občinske uprave, glavni razlog pa je bil po besedah župana potreba po primerni dvorani za različne prireditve, za vse, kar se je dogajalo v Prosvetnem domu, ki s svojo podobo res ni bil nikomur v ponos.

Občina Dolenjske Toplice je 1. januarja leta 1999 namreč začela poslovati v pisarni krajevne skupnosti, ki je bila v župnišču. Zaradi neplačevanja stroškov je bil telefon odklopljen, zavarovalnici Tilia pa je krajevna skupnost dolgovala približno 40.000 evrov. »V sejno sobo se je komaj stlačilo 12 članov občinskega sveta. Hvaležen sem domačemu župniku in prijatelju Dušanu Kožuhu, ki je razumel, da potrebujemo več prostora, in že leta 2000 smo prav tako v župnišču dobili dodatne prostore. Vanje smo leta 2007 takoj po preselitvi občinske uprave umestili krajevno knjižnico,« je orisal Vovk.

Župan ob tem poudarja, da KKC-ja niso zgradili z namenom trženja, zato ga tudi ne more ocenjevati z vidika ustvarjanja prihodkov. »V teh letih se je sicer v njem odvilo kar nekaj pomembnih dogodkov regijskega, državnega in mednarodnega nivoja, v ospredju pa so vsekakor lokalni dogodki, ki jih prirejajo razna društva in organizacije. Nekateri izmed teh so tudi tržnega značaja, vendar to ni glavni namen.«

Žal zaradi vsem dobro znanih ukrepov velika dvorana že dve leti bolj sameva, odpadla je marsikatera prireditev, a župan upa, da se ljudje niso preveč navadili na televizijo in bodo napolnili dvorano ob prvi priložnosti.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 10. februarja 2022

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava