DL: Rekordna rast - Vsak teden kontejner Plastoforma na Kitajsko

15.3.2022 | 13:50

Direktor Plastoforma Blanca Stane Habinc (foto: Pavel Perc)

Direktor Plastoforma Blanca Stane Habinc (foto: Pavel Perc)

Plastoform izdelke prodaja 250 kupcem po vsem svetu – Lani rekordna rast prometa – Letos načrtujejo najmanj 15-odstotno rast – Pridobili precej novih kupcev

Delovanje podjetja Plastoform s 180 zaposlenimi je direktor Stane Habinc ob zadnjem vladnem obisku predstavil kot edino slovensko podjetje, ki proizvaja okna za počitniška vozila. So del skupine G4, ki je imela v lanskem letu za skoraj 200 milijonov evrov prihodkov. Habinc je vesel spodbudne rasti kazalnikov uspešnega poslovanja, saj so v lanskem letu zaznali najvišjo, kar 70-odstotno rast prometa in ustvarili za 22,5 milijona evrov prihodkov iz poslovanja. Letos načrtujejo najmanj 15-odstotno rast. Ta rast ne gre le na račun karavaninga, poudarja Habinc, ampak tudi dejstva, da so uspeli pridobiti precej novih projektov, novih kupcev, novih poslov.

LE DESETINO PRODAJO DOMA

Izvažajo po vsem svetu, le okoli desetino proizvodnje prodajo doma. Izvažajo na vzhod – na Japonsko, v Južno Korejo in na Kitajsko, kamor vsak teden odpelje vsaj en kontejner, pa tudi na zahod, po celotni Evropi in v Severno Ameriko. Skupaj imajo več kot 250 kupcev.

Število zaposlenih v Plastoformu počasi, a nenehno narašča. Težko je dobiti sodelavce za vse profile v proizvodnji in tudi v razvojnih oddelkih, pravi direktor.

Zdajšnja lokacija je nekoliko problematična, kajti dostop večjih tovornih vozil v Kladje nad Blanco je težaven. Precej si obetajo od načrtovanega novega nadvoza na Blanci. S tem bosta bistveno olajšana dovoz vseh surovin in odvoz Plastoformovih izdelkov. Trenutno vozijo tovornjaki čez Brestanico, mimo spodnjega brestaniškega gradu, kjer pa je zelo ozko in nepregledno.

Na srečanju so ministru Počivalšku skupaj z drugimi predstavniki sevniškega gospodarstva predstavili težave in izzive, s katerimi se vsakodnevno spoprijemajo pri svojem delu. Med najbolj pereče težave sodijo pomanjkanje delovne sile pa tudi dobava repromateriala in strojne opreme, ki precej zamujata. »Sploh je to pri nas še izrazitejše, ker uporabljamo v glavnem vse bolj namensko narejeno, prilagojeno opremo,« je povedal Habinc.

Sevniški podžupan Janez Kukec je med drugim dejal, da je podjetništvo v občini Sevnica perspektivno in da bi bilo lahko zgled drugim občinam. Na srečanju z gospodarstveniki, za katero je bilo veliko zanimanje, so izpostavili tudi določene težave, ki so se nanašale predvsem na kadrovsko problematiko in na težave zaradi epidemije. Spodbudno pa je bilo slišati, da so nekateri izrazili tudi željo po širitvi podjetij. Občina Sevnica skuša pomagati s prostorskimi načrti in komunalnimi ureditvami obrtnih con. Tudi z različnimi razpisi nudijo manjšo finančno pomoč gospodarstvu in razpisuje štipendije za deficitarne poklice, je še dodal Kukec.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 3. februarja 2022

P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava