DL: Janez Medved, skrben lastnik gozda in največji evropski oglar

27.1.2022 | 14:45

Medvedovi: Janez, Andraž in Bernarda (Foto: Pavel Perc)

Medvedovi: Janez, Andraž in Bernarda (Foto: Pavel Perc)

Brudarjev Janez je največji evropski oglar, ki kuha oglje na tradicionalen način – 4.000 obiskovalcev na ogledu kuhanja oglja v rekordni kopi – Jeleni delajo največ škode na kmetiji

Janez Medved, po domače Brudarjev Janez, je največji evropski oglar, ki kuha oglje na tradicionalen način – v oglarskih kopah. Doma je v osrčju Oglarske dežele, v oglarski vasici Suhadole, na vznožju nekoč mogočne halštatske naselbine, na prehodu Posavskega hribovja v Dolenjsko gričevje, s pogledom na Okrog, dolino reke Mirne in na Gorjance. Družinska kmetija obsega tudi nekaj več kot 40 ha gozda, za katerega Janez Medved zgledno skrbi, zato je prejel priznanje Zavoda za gozdove Slovenije za najbolj skrbnega lastnika gozda brežiški v območni enoti zavoda.

Pri Medvedovih je več kot dovolj tudi travnikov, da pridelajo dovolj krme za 50 glav govedi v hlevih. »Tretjo in četrto pašo s travnikov nam sicer po večini pospravijo jeleni,« se jezi Janez. Pred nekaj dnevi so našteli čisto blizu domačije na 650 m nadmorske višine kar 15 jelenov. Medvedovi imajo tudi manjši vinograd. Še ne 60-letni Janez je pred tremi leti že predal kmetijo 29-letnemu sinu, diplomiranemu agronomu Andražu, ki kot mladi prevzemnik nadaljuje očetove sanje. Janez je izučen strojni ključavničar; 20 let je bil zaposlen v obratu krške Kovinarske na Dolah, s srcem pa je ostal pri zemlji in gozdu. Z ženo Bernardo imata poleg sina še tri hčere. Janez dobro ve, da je treba znati ljubezen do gozda, travnikov, drevesa in živine vtkati v vizijo razvoja kmetije ali – moderno rečeno – treba je znati imeti poslovni načrt.

Janez je po očetu nasledil smisel za oblikovanje lesa v uporabne predmete, predvsem v lepe sklede. (Foto: Pavel Perc)

Janez je po očetu nasledil smisel za oblikovanje lesa v uporabne predmete, predvsem v lepe sklede. (Foto: Pavel Perc)

Njegovo sodelovanje z gozdarsko in s kmetijsko javno službo ter z drugimi razvojnimi službami je prepleteno v iskanju vedno novih izzivov. Je ustanovni član Društva oglarjev Slovenije, Društva oglarjev Oglarske dežele – Dole pri Litiji, Društva lastnikov gozdov Sopota – Laško in drugih. Kmetija je usmerjena v oglarstvo, gozdarstvo in v pridelavo mleka. Na kmetiji lahko obiskovalec dobi tudi okusno pecivo iz rok njegovih hčera. Registriranih imajo več dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. Za razvoj kmetije imajo izdelan poslovni načrt v treh stebrih: oglarstvo in gozd, prireja preslabo plačanega mleka, peka peciva in ostale dopolnilne dejavnosti v povezavi s turizmom.

KOPA REKORDERKA

Danes je Janez glavni slovenski oglar, ki je letos skuhal oglje tudi kar iz dobrih 300 prostornih metrov drv, iz katerih so dobili 32 ton oglja. Kopa rekorderka, največja kopa v Evropi, je bila zastavljena kot vseslovenski projekt, v sodelovanju z več deset deležniki na lokalni in državni ravni, na čelu z Zavodom za gozdove Slovenije, Društvom oglarjev Slovenije, ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter z Občino Litija. Samo kuhanje oglja si je prišlo ogledat 4.000 ljudi, od Francije, Nemčije, Avstrije do Hrvaške, s predsednikom državnega zbora in predsednikom Evropske zveze oglarjev na čelu. Prižig kope si je ogledalo 500 udeležencev, za katere je domačija Medved pripravila slavnostno pogostitev.

Po Bernardinih zapiskih so za kopo rekorderko porabili okoli 1.300 ur, to je okoli 160 delovnih dni. Pravi, da so z gozdarjem Jožetom Prahom razmišljali, da bi 30-letnico samostojnosti Slovenije počastili z rekordno kopo in ta dosežek vpisali še v Guinnessovo knjigo rekorderjev, a so ugotovili, da taka kratkotrajna slava le preveč stane.

Andraž Medved

Andraž Medved

SPRETEN Z LESOM

Janez se zaveda, da brez znanja in usposabljanja ne gre. V njegovem gozdu je bila poizkusno izvedena sistemska nega gozda. Medvedovi so inovativni pri izbiri drevja za posek. Gospodarjenje z gozdovi odlikujejo: načrtno odpiranje gozda, načrtna nega gozda in urejanje zaraščajočih površin. Veliko t. i. manj vrednega lesa, ki nastane pri negi gozda, spremeni v črno zlato – oglje. Poleg Zavoda za gozdove Slovenije s kmetijo sodeluje tudi Gozdarski inštitut Slovenije.

Janez Medved

Janez Medved

V prostem času, ki ga je – resnici na ljubo – bolj malo, Janez prideluje tudi dobro kapljico v šentruperških vinskih goricah, na Homu, kjer imajo Medvedovi vinograd z okoli 600 trsi. Družno s soprogo Bernardo pa izdelujeta tudi mesnine, po večini za domačo porabo. Še vedno zna Janez zelo dobro splesti koše in košare, tako kot njegov pokojni oče, in narediti čudovite lesene sklede ter restavrirati stare omare. Brudarjev Janez je častni lastnik gozda, ki mu gozd ne pomeni samo lesa in oglja, ampak tudi način življenja in ljubezni. »A vsega tega ne bi bilo, niti oglarstva v teh krajih, če ne bi bilo našega Jožka. Le nanj se lahko vedno zanesemo. On te nikoli ne bo pustil na cedilu,« spet, že vsaj tretjič med debelo uro dolgim prijetnim kramljanjem, pohvalita Janez in Bernarda Medved sevniškega revirnega gozdarja Jožeta Praha, ki je pri Zavodu za gozdove Slovenije tudi mentor študijskih krožkov, snovalec več tematskih poti v Sloveniji, koordinator evropskih poti v Sloveniji, predsednik Kluba oglarjev Slovenje in še marsikaj.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista 23. decembra 2021

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava