DL: Medgeneracijska točka Temenica - Zbirališče za mlade in stare

27.1.2022 | 10:00

V sklopu projekta Medgeneracijska točka Temenica bodo vzhodno od krožišča pri Mercatorjevem centru postavili igrišča za igranje petanke in balinanje. (foto: R. N.)

V sklopu projekta Medgeneracijska točka Temenica bodo vzhodno od krožišča pri Mercatorjevem centru postavili igrišča za igranje petanke in balinanje. (foto: R. N.)

V sklopu projekta bodo uredili igrišča za petanko in balinanje – Z investicijo želijo izboljšati pogoje za vadbo društev in na splošno za rekreacijo – V prihodnje razširitev območja z vsebinami za otroke

Na degradiranem in neizkoriščenem zemljišču vzhodno od krožišča pri Mercatorjevem centru so zabrneli gradbeni stroji. Občina v sklopu projekta Medgeneracijska točka Temenica ureja nove zunanje športne površine.

Na območju, ki na severu in jugu meji na železniško progo, na zahodu pa viadukt državne ceste, bodo uredili osemnajst igrišč za petanko in tri za balinanje. To bo družabno zbirališče za starejše in mlajše. »Območje bo tudi komunalno opremljeno, saj bo ob igrišču urejen prostor za sanitarije in shranjevanje opreme, obenem pa bo tudi tlakovan prostor za počitek in druženje. Za večjo varnost mlajših in starejših bodo igrišča obdana z zaščitno ograjo,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da je poleg balinanja v zadnjih letih zelo priljubljena igra med starejšimi občani tudi petanka. »Ker ta igra ne zahteva posebne fizične pripravljenosti in jo lahko igrajo vsi, stari in mladi, otroci, moški in ženske, celo invalidi, je celo ena najbolj razširjenih iger na svetu. Zelo je primerna za rekreacijo in razvedrilo, v svetu pa je priznana tudi kot atraktivni tekmovalni šport,« še dodajajo na trebanjski občini.

Z investicijo želijo izboljšati pogoje za vadbo občinskih športnih in drugih društev, društva bodo lahko tudi organizirala športna tekmovanja in turnirje v petanki in balinanju. »Boljši infrastrukturni pogoji bodo vplivali na lažjo animacijo občanov in mladih za včlanitev v športnorekreativna društva, kar bo gotovo imelo tudi vpliv na zdrav način življenja oziroma zdravje občanov Trebnjega in obiskovalcev. Predvidene površine bodo primerne tudi za šport invalidov,« še poudarjajo.

Skupno je gradbeni del investicije, vključno z opremo, ocenjen na 124.000 evrov, še približno 20.000 evrov pa bo morala občina odšteti za dva kontejnerja – v enem bodo sanitarije, v drugem pa skladiščni prostori. Naložbo bo podprlo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki bo prispevalo nekaj manj kot 23.000 evrov. »Zaključek del predvidevamo še v letošnjem letu, v prihodnje pa tudi postopno razširitev območja z dodajanjem več vsebin, predvsem za otroke, s čimer bomo še poudarili medgeneracijsko noto točke Temenica,« še poudarjajo na občini.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 16. decembra 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava