DL: Po starih receptih - Ko zadiši iz krušne peči

21.1.2022 | 11:30

Z leve: Tončka Purkart, Magdalena Peterlin in Draga Ponikvar (foto: M. G.)

Z leve: Tončka Purkart, Magdalena Peterlin in Draga Ponikvar (foto: M. G.)

Še so gospodinje, ki znajo speči kruh na starodaven način – Zlato priznanje za 24 vzorcev

Članice društva podeželskih žena Velike Lašče, ki je bilo ustanovljeno 1998, so v svojo paleto prepoznavnosti dodale še eno. Skupaj z Zvezo kmetic Slovenije so pripravile že peto državno ocenjevanje kruhov, pečenih v krušni peči.

»Peke kruha se lotimo po starih receptih, istočasno pa se zavedamo svoje dolžnosti, da to prenesemo našim zanamcem,« je dejala Magdalena Peterlin, predsednica DPŽ Velike Lašče.

Na ocenjevanje, ki je potekalo v zadružnem domu na Robu, je prišlo 25 vzorcev kruha, največ iz osrednje Slovenije in Dolenjske. Komisija pri ocenjevanju ni imela lahkega dela, saj je morala z občutkom pretehtati vsak primerek: obliko, barvo, videz in vonj, pa površino skorje, videz sredice, povezanost skorje in sredice, njeno enakomernost in elastičnost in še kaj.

»Pred dvema letoma kakovost spečenih kruhov ni bila po meri komisije, letos pa so okusi prijetno presenetili; kar 24 vzorcev je prejelo zlato priznanje in le eden srebrno,« je bila zadovoljna tudi Tončka Purkart, ki se od začetka udeležuje ocenjevanja.

Tudi druge izkušene gospodinje z dolgo kilometrino ob krušnih pečeh so že v mladih letih spoznale, kako pomembna je za dober kruh priprava teh peči. »Ja, to najbolj šteje,« nas pouči Draga Ponikvar. »Z leti ugotoviš, kdaj je treba testo pripraviti za v peč, ki je enakomerno segreta do 200 stopinj, da bi imel hlebček zadostno skorjo. Drugače je to izgubljeni čas.«

Pri pripravi razstave so sodelovali tudi učenci podružnične osnovne šole Velike Lašče na Robu.

Članek je bil objavljen v 49. številki Dolenjskega lista 9. decembra 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava