DL: Preusmeritev v ekološko kmetovanje - kaj morate storiti?

12.1.2022 | 09:50

Simbolna slika (foto: arhiv DL)

Simbolna slika (foto: arhiv DL)

Zaradi vse večjega povpraševanja in doseganja dodane vrednosti na trgu je postalo ekološko kmetijstvo primer dobre prakse, ki prinese številne pozitivne vplive na okolje in ljudi. Razlogi za preusmeritev so različni: kakovostnejša hrana, ohranitev naravnih virov, večja biološka raznolikost, varstvo okolja, ohranjanje rodovitnosti tal, zdrava hrana za prebivalstvo brez ostankov pesticidov, brez hormonov v prehrani živali in nasploh zdravju škodljivih snovi.

Da pa bi bila preusmeritev uspešna, je treba pridobiti korektne informacije o ekološkem kmetijstvu, predvsem o posebnostih in priložnostih. Za njive in travnike traja preusmeritev dve leti, tretje leto pridelek dobi status ekološkega pridelka. Preusmeritev trajnih nasadov traja dlje, tri leta, nato dobi pridelek ekološki status četrto leto. Prepovedana je uporaba kemično-sintetičnih pesticidov, lahkotopnih mineralnih gnojil, GSO in krme iz kostne mesne ali krvne moke, hormonov ali pospeševalcev rasti ter uporaba umetne oploditve itn. Če kmetija prideluje lastno krmo za živali in je te dovolj, se v celoti prizna krmo iz preusmeritve, sicer je treba krmo dokupiti, medtem ko je lahko slama za nastilj živali v celoti iz konvencionalne pridelave. Vsaka žival mora imeti zagotovljen izpust. Kolobar mora biti pester in sestavljen tako, da se zagotovi hrano za ljudi in živali, hkrati pa tudi »hrano« za tla (setev rastlin, ki fiksirajo atmosferski dušik (N2); rastline, ki dajo veliko organske mase ali pa s svojimi koreninami dobro razrahljajo tla).

Pri svojem svetovalcu se predhodno pozanimajte o morebitnih prilagoditvah tehnologije na kmetiji. Po informiranju sledi prijava kontrolnemu organu. Te so mogoče do 31. decembra. Po prijavi na dom dobite vse potrebne obrazce in pogodbo. V pridelovalni sezoni ali proti koncu sezone se izvedejo kontrola na kmetiji, pogovor s kontrolorjem in dogovor o nadaljnjih ukrepih. Če kmetija deluje po standardih ekološkega kmetovanja, pridobi certifikat.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 25. novembra 2021

Sabina Lazič, KGZS – Zavod Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava