DL: Društvo vinogradnikov Trebnje - Ustaviti trend opuščanja

9.1.2022 | 12:00

Matej Novak (foto: osebni arhiv M. N.)

Matej Novak (foto: osebni arhiv M. N.)

Tudi v Društvu vinogradnikov Trebnje med mladimi opažajo vse manjše zanimanje za vinogradništvo – Praznovali jubilej društva – Želijo urediti društvene prostore

Društvo vinogradnikov Trebnje letos praznuje 50-letnico delovanja. Ob tej priložnosti so izdali publikacijo, ki oriše njihovo zgodovino. Pred kratkim so jubilej zaznamovali tudi s slovesno prireditvijo, na kateri so med drugim podelili priznanja zaslužnim članom, ki že vrsto let skrbijo za ohranjanje tradicije vinogradništva v Trebnjem.

Pripravili so tudi okroglo mizo na temo opuščanja vinogradov, saj je med mladimi, ki imajo veliko drugih obveznosti, vse manj zanimanja za vinogradništvo. Trebanjski vinogradniki temu posvečajo veliko pozornosti, veseli jih, da je spomladi vodenje društva prevzel mladi vinogradnik Matej Novak, ki je nasledil Božidarja Bartolja. »Prejšnje vodstvo je iskalo neko novo energijo društva, ponosen sem, da so me izvolili za predsednika. Že dolgo sem vinogradnik, dedek me je že pri desetih letih seznanil z delom v vinogradu, nekaj let kasneje sem tudi prevzel skrb za trte in hramček,« o sebi pove 31-letni Novak.

Društvo trenutno šteje okoli 150 članov, pred leti jih je bilo precej več. »To je zagotovo posledica izsekavanja vinogradov, staranja vinogradnikov in manjšega zanimanja mladih zadnja leta pa so mnoge prizadele še vremenske ujme. Pritegniti mlade je področje, kamor moramo usmeriti svoje napore in trend opuščanja vinogradov vsaj zaustaviti, če ne že obrniti,« si je med drugim za cilj zadal novi predsednik trebanjskih vinogradnikov. Vinogradništvo po njegovih besedah ne sme biti zgolj delo, obremenitev in skrb, temveč naj bo prijeten način preživljanja prostega časa. »Ko gremo v vinograd, smo v naravi, odmislimo vsakodnevne skrbi in se konec koncev v zidanicah kdaj tudi poveselimo. Obenem vidim ogromen potencial v povezovanju vinogradništva s turizmom in kulinariko, to področje ima na Dolenjskem še veliko možnosti za nadaljnji razvoj,« meni Novak.

Trebanjski vinogradniki so pred sedmimi leti razvili svoj prapor, na katerega so zelo ponosni, dolgoletna želja društva pa je ureditev društvenih prostorov, kjer bodo lahko potekale različne dejavnosti.

Začetki društva segajo pol stoletja nazaj, ko se je nekaj zagretih vinogradnikov povezalo, saj so v vinogradništvu videli velik potencial. Članstvo se je z leti povečevalo, sorazmerno s tem pa se je razvijalo tudi društvo, ki danes velik pomen daje izobraževanju svojih članov. Med letom organizira številna predavanja in druge dogodke, ki so povezani s pridelavo dobrega vina. Tega v tamkajšnjih goricah znajo pridelati, o tem pričajo številna priznanja, ki so jih vinogradniki prejeli na različnih ocenjevanjih.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 25. novembra 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava