DL: Rokodelci upokojenci - Ustvarjajo in prenašajo znanje

22.12.2021 | 10:40

Predstavili so se tudi upokojenci iz občine Mokronog - Trebelno (foto: M. G.)

Predstavili so se tudi upokojenci iz občine Mokronog - Trebelno (foto: M. G.)

Društvo upokojencev Ribnica je gostilo člane 12 upokojenskih društev Dolenjske in Bele krajine, ki so v Rokodelskem centru Ribnica na ogled postavili okoli tisoč različnih rokodelskih izdelkov.

Celodnevna razstava, izmenjava izkušenj, ogled Ribnice in predvsem druženje ter tkanje novih povezav so vsem udeležencem polepšali dan in dali zagon za še bolj preudarno ustvarjalnost, je prepričan tudi Jožef Debelak, predsednik Društva upokojencev Ribnica, ki se je lotilo kar zahtevne organizacije tega dogodka. »Lahko rečem, da se nam je odvalil kamen od srca. Srečanja je v vseh pogledih uspelo; za to so nam navsezadnje kot prirediteljem roke stisnili skoraj vsi udeleženci,» je dejal Debelak.

Ribniško društvo upokojencev ima okoli 475 članov, vseh upokojencev v občine pa je kar 5.500. Nad razstavo, ki je ponudila množico različnih stvaritev vrlih upokojenskih rok, je bil navdušen tudi Janez Sušnik, predsednik Društva upokojencev Slovenije.

»Epidemija koronavirusa je v poldrugemu letu še bolj strnila upokojenske vrste oziroma njihovo ustvarjalnost, tudi na področju rokodelstva, saj se ljudje iz zapečka vračajo v skupine, da delajo, prenašajo znanje in se poveselijo. 170 ekip je v Sloveniji že vključenih v različne dejavnosti, v kratkem pa bomo začeli tudi s tistimi, ki niso v naši zvezi, da se nam priključijo in rokodelstvo ohranijo kot kulturno dediščino,« je povedal Sušnik.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 4. novembra 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava