DL: Ploščad pred  knjižnico - Novo poimenovanje

14.12.2021 | 11:30

Prireditvena ploščad (foto: arhiv; Lapego)

Prireditvena ploščad (foto: arhiv; Lapego)

Občinski svet potrdil predlog strokovne komisije, da se prireditveno ploščad pred knjižnico poimenuje Park likovnih samorastnikov

V Trebnjem so z ureditvijo večnamenske ploščadi s pokritim odrom pred knjižnico dobili prijeten prostor za različne prireditve. V javnosti se je zanj prijelo ime ploščad Forma viva, a je direktor kostanjeviške Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović na občino naslovil dopis, v katerem je opozoril na po njegovem mnenju neprimerno poimenovanje tega prostora.

»Prepričan sem, da je do tega pripeljal bolj zdrs, ker vem, da vi poznate zgodovino in razvoj simpozijev ter veste, da je Mednarodni kiparski simpozij Forma viva, ki se je začel leta 1961 na pobudo slovenskih kiparjev Janeza Lenassija in Jakoba Savinška, najprej v Kostanjevici na Krki in Seči pri Portorožu, pozneje pa je potekal še na Ravnah na Koroškem in v Mariboru, pravni subjekt. Štiri določena delovišča so bila determinirana glede na razpoložljivi (avtohtoni) material, tako je bilo za Kostanjevico značilno oblikovanje skulptur v hrastovem lesu, v Seči pri Portorožu v kamnu, na Ravnah na Koroškem v kovini in Mariboru v betonu. Ob tem so nastali monumentalni parki skulptur Forma viva – v Kostanjevici je to seveda park lesenih skulptur, ki je tudi vpisan v državni register nepremične kulturne dediščine. To je edini subjekt na Dolenjskem, ki nosi to ime,« je zapisal in ob tem predlagal, da se prireditvena ploščad poimenujejo po taboru in galeriji likovnih samorastnikov, ki predstavlja kulturno identiteto mesta Trebnje.

Župan Alojzij Kastelic se je s tem strinjal in zato imenoval strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Irena Žužek iz občinske uprave, občinski svetnik Vinko Ribič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje Patricija Pavlič, direktorica Knjižnice Pavla Golia Trebnje Andreja Pleničar, vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Joži Sinur in predsednik Krajevne skupnosti Trebnje Dejan Smuk. Predlagali so, da se prireditvena ploščad poimenuje Park likovnih samorastnikov, s čimer so se na zadnji seji strinjali občinski svetniki. Le Nada Pepelnak (Županova lista) pri glasovanju za omenjeni predlog ni dvignila roke; po njenem mnenju bi lahko ohranili obstoječe poimenovanje ploščadi.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 28. oktobra 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava