Vaš komentar: Za pospravljanje ''jedrskega gnoja'' bom pa dober ...

7.12.2021 | 12:45

Dušan Šiško (foto: arhiv DL)

Dušan Šiško (foto: arhiv DL)

Iz medijev sem izvedel, da je bil včeraj, 6. decembra, v Krškem strokovni posvet z naslovom »Vloga jedrske energije kot nizkoogljične energije v energetski mešanici - včeraj, danes, jutri«.

Iz izjave edinega govorca g. Blaža Košoroka, državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo, je bilo moč razumeti, da so se pogovarjali, kako predstaviti domači in javnosti sosednjih držav vlogo jedrske energije kot nizkoogljičnega vira prihodnosti.

Kolikor je bilo razumeti, pa se s kolegi iz Hrvaške, ki jih bilo menda tam kar nekaj, niso pogovarjali o nerešenih problemih, ki jih imamo s solastniki obstoječe elektrarne.

Gospod Košorok je celo izjavil, da je sodelovanje s Hrvati v zadnjih letih odlično.

Pa bi ga samo vprašal, kot sem že oba predsednika Vlade, se pravi g. Šarca in g. Janšo, kam bodo dali hrvaški del odpadkov, ko bomo naš del menda že končno kmalu pospravili v odlagališče?

Dobro bi bilo, ko bi gospodje strokovnjaki najprej odgovorili na to vprašanje in še na nekaj drugih, o katerih sem že govoril v Državnem zboru RS, preden se lotijo organizacije referenduma o gradnji novega jedrskega reaktorja, ki ga tudi jaz podpiram, kar sem večkrat poudaril v nedavnih predstavitvah predloga za Mestno občino Krško.

Želim pa biti fer, zato povem, da mi je gospod državni sekretar pred dnevi ta sestanek v Krškem sicer najavil, a me je naknadno obvestil, da bo samo za strokovnjake, mene pa bo vabil na naslednjega, ko bo tema sestanka odlagališče radioaktivnih odpadkov.

Tako sem pač razumel, da za načrtovanje prihodnosti energetike in s tem usode mojega kraja nisem dovolj dober, za pospravljanje »jedrskega gnoja«, za katerega so rešitev obljubljali gospodje v Ljubljani in strokovnjaki v krškem že 40 let, pa bom očitno dober.

Dvoličnost v politiki

Lepo se mi zdi, da pomembni ljudje, ki se očitno gredo novo energetsko politiko v moji regiji in moji občini, smatrajo aktualnega župana in bivšega župana oziroma sedanjega evroposlanca ter njune svetovalce in svetovalke za jedrske strokovnjake, ker to sam res še nisem.

Sem pa očitno dovolj ''strokoven'', ko je treba v Ljubljani na različnih odborih in pred celotnim Državnim zborom RS zagovarjati t. i. jedrsko opcijo in me potem fantje iz jedrskega lobija trepljajo po ramah, češ, Dušan dobro si jim povedal.

Tako je bilo tudi v primeru sprejemanja dolgoročne podnebne strategije v mesecu juliju.

K sreči sem take dvoličnosti vajen že od začetka svoje politične poti.

Podobno se mi je na primer zgodilo, ko sem se kot prvi v tem mandatu zavzemal za to, da bi izgnanci, med katerimi so bili ali so še, zdaj res zelo redki živi, tudi moji soobčani, skratka naši Posavci, dobili vsaj majhno odškodnino za materialno škodo, ki jim je bila povzročena med vojno.

Potem pa pride proslava na brestaniškem gradu in za vodstvo izgnanske organizacije nisem vreden niti vabila na proslavo, češ, ker sem ''Jelinčičev'', zato pa povabijo druge, ki te tematike niti dobro povohali niso.

Vem, da sem za dobronamerne in poštene ljudi že dostikrat dokazal, da mislim s svojo glavo in se, sploh kadar gre za naše občane in naše kraje, ne podrejam strankarskim interesom. Pogosto pa za svoja stališča pridobim tudi kolege iz SNS in mnoge druge, kot je to bilo menda dovolj očitno v primeru vložitve predloga za pridobitev statusa Mestne občine Krško.

Tako nameravam delati tudi v bodoče!

Dušan Šiško, poslanec SNS v Državnem zboru Republike Slovenije in občinski svetnik občine Krško
V Krškem, 7. december 2021

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

10.12.2021+1     + (1)     – (0)     Oceni JožeŽ 

Dušan, da prav ste napisali, ste največji dvoličneš in vodi vas samo €€€. Tako in drugače.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava