Plavalna šola v naravi v CŠOD Cerkno

6.12.2021 | 09:45

Plavalna šola v naravi v CŠOD Cerkno
Plavalna šola v naravi v CŠOD Cerkno
Plavalna šola v naravi v CŠOD Cerkno

Čeprav razmere, povezane z epidemijo, niso najbolj ugodne, se nam je uspelo udeležiti plavalne šole v naravi v CŠOD Cerkno in sicer od 29.11. do 3.12.2021. Plavalne šole v naravi so se udeležili učenci 3. razreda OŠ Žužemberk in učenci 3.r. PŠ Dvor. Učence smo spremljali: ga. Tatjana Hren - vodja šole v naravi, ga. Alenka Pavlin, g. Marjan Kužnik.

Učenci so se šole v naravi udeležili v severnoprimorskem kraju Cerkno v CŠOD Cerkno, svoje plavalne sposobnosti pa so razvijali v bazenu v hotelu Cerkno.

Po prihodu nam je vodja doma predstavil pravila ter hišni red doma. Nato so se učenci nastanili po sobah, cel teden pa so bili odgovorni tudi za čistočo in urejenost sobe.

Dnevi so se začeli z vstajanjem ob 7.00 uri, po umivanju in urejanju je sledil zajtrk. Hrana je bila okusna in raznovrstna ter zdrava.

Po zajtrku smo vsak dan odšli na plavanje, ki je potekalo kar od 9. 00 – 13. 00, vmes je bil tudi čas za počitek in malico. Po plavanju pa smo imeli veliko dela s sušenjem naših dolgolask. V popoldanskem času so se odvijale razne delavnice, pohodi in ogledi. Izvedli smo fotolov po Cerknem, nočni pohod z lučkami, V dejavnosti Trajnostno v 21.stoletje razmišljali o tem, kakšno bo življenje čez tristo let ter oblikovali Fotozgodbo. Učenci so spoznavali kraj in njegove kulturne ter naravne znamenitosti. Izvedli smo kino večer, delali bivake in se krepili s fitnesom v naravi. Gradili smo iz deščic, spoznavali vodo in njene skrivnosti ter uživali na večerni zabavi. V Cerkljanski laufariji smo si ogledali razstavo Pust je kriv. Učenci so spoznali laufarsko družino. Laufarji so namreč tradicionalne pustne maske v Cerknem. Kljub večernim uram so uživali v ogledu in z zanimanjem poslušali predstavitev. Vsak večer so učenci pisali dnevnik, domov pa smo poslali tudi čudovite pozdrave na razglednicah. V petek smo plavalni učitelji preverili končno znanje plavanja.

Otroci so se imeli lepo, bivanje v CŠOD je hitro minilo. Veseli so bili svojega napredka pri plavanju, bili so zadovoljni, a utrujeni, saj delo v vodi pobere veliko energije. Trenutke pred spanjem smo obogatili branjem pravljic in pogovorom.

Šola v naravi je odlična priložnost za nove izkušnje in učenje v drugačnih okoliščinah. Učenci so se navajali na samostojnost, sklepali nova prijateljstva, uživali na svežem zraku, pridobivali kondicijo, predvsem pa se urili v plavanju. Vsi so lepo napredovali in bili pohvaljeni. Ob vsem tem pa smo izkoristili čas še za druženje, igro in vse tiste stvari, za katere so bili prikrajšani med šolanjem na daljavo.

Tatjana Hren, učiteljica na PŠ Dvor

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava