DL: Kostanjeviški turizem - Premalo poznamo lokalne zgodbe

15.11.2021 | 10:50

Pia Peršič (foto: P. P.)

Pia Peršič (foto: P. P.)

Turistični obisk že močno presega ponudbo – Ob ponedeljkih včasih tudi 30 ljudi pošljejo v drugo občino na kosilo – Kostanjevica je lahko med tednom tudi prestižni raj

Letošnja turistična sezona je bila v dolenjskih Benetkah zelo dobra. To potrjujejo tudi podatki, ki pravijo, da je bil obisk, ki so ga registrirali v tukajšnjem TIC-u, za 100 odstotkov večji kot leta 2020 pa tudi precej večji kot v predkoronskem letu 2019. Lani je Kostanjevico obiskalo le odstotek tujih obiskovalcev, zato pa je bilo ogromno domačih gostov, k čemur so pripomogli predvsem turistični boni. Namestitve so trajale dlje časa, se pravi, da ne le eno nočitev, ampak tudi od tri do sedem dni.

Tako pripoveduje Krčanka Pia Peršič, ena izmed dveh uslužbenk (druga je Maša) v kostanjeviškem TIC-u, na novi lokaciji, na Kambičevem trgu 5, ki je predvsem za obiskovalce bolj lična, primerna in bolj dostopna točka, tudi za gibalno ovirane, kot je bila prejšnja turistična pisarna v Lamutovem salonu, ki ga je poškodoval potres, ki je katastrofalno prizadel hrvaško Petrinjo in je bila selitev zato nujna.

Obiskovalci niso bili samo seniorji, ampak so bili v precejšnji meri aktivni ljudje v srednjih letih. Na splošno je bilo veliko kolesarjev, vmes pa tudi nekaj pohodnikov, ki gredo po romarski Jakobovi poti od Slovenske vasi proti Trstu. Med domačimi obiskovalci je bilo lani veliko takih, ki so Kostanjevico odkrili in so bili navdušeni, zato so se radi vrnili, in to spet za dlje časa. Odločali so se tudi za obisk raznih destinacij po Sloveniji. »Razen nekaj vikendov, ko se počutiš kot sredi Portoroža, predvsem zaradi novega postajališča za avtodome, ki je bilo skoraj vsak vikend v kopalni sezoni polno, tako da ne moremo reči, da ni bila ta situacija s turističnega vidika pozitivna, je Kostanjevica lahko med tednom nekakšen prestižen raj, sploh v teh časih, ko si ljudje želijo odmika in diskretnosti, ne pa masovnega turizma,« pojasnjuje Pia.

Najpogumnejši se pri temperaturi Krke okoli 20 stopinj Celzija še v septembru odločijo za skok v reko in vsaj malo zaplavajo. Zelo veliko je zanimanje za čolnarjenje in supanje, saj lahko obiskovalci v mestni čolnarni nasproti gostilne Štraus najamejo čolne in supe. Za zdaj, žal, še ni možnosti najema koles. Le v gostišču Žolnir imajo za svoje goste štiri kolesa. Res pa jih veliko obiskovalcev že tudi pripelje s seboj.

Lani so izdelali nov turistični zemljevid s pohodniškimi in kolesarskimi potmi. Najbolj je obiskana Galerija Božidar Jakac, potem Kostanjeviška jama, precej je obiskovalcev, enodnevnih gostov, ki nočijo tudi na drugih destinacijah, od Treh lučk na Sremiču do Term Čatež. Sploh iz tamkajšnjega kampa prihajajo na obisk številni tujci; med temi je največ Nizozemcev, Belgijcev, Francozov in Nemcev.

September je postal zadnja leta kar prijeten poletni mesec, zgodnja jesen pa je v Kostanjevici še toliko lepša. »Od teh nekaj gostinskih ponudnikov je, žal, večina že precej hitro zaprla vrata in končala sezono. Ob ponedeljkih včasih tudi 30 ljudi, obiskovalcev TIC-a, pošljemo drugam, v drugo občino na kosilo. Ob ponedeljkih je v Kostanjevici ta trenutek skoraj nemogoče dobiti kosilo. Turistični obisk močno presega ponudbo. Gostje so željni doživetij, želijo si degustacij, spoznavati lokalno kulinariko. Veliko smo imeli obiskovalcev iz obalno-kraške regije, iz zahodne Slovenije, v preteklosti pa so bili predvsem Štajerci, Korošci, Savinjčani in gostje iz Obsotelja. Slovenci premalo poznamo lokalne zgodbe,« je prepričana Peršičeva.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista 23. septembra 2021

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava