FOTO: Zahvalna nedelja in blagoslov kuhinje kmečkih žensk

12.11.2021 | 13:25

FOTO: Zahvalna nedelja in blagoslov kuhinje kmečkih žensk
FOTO: Zahvalna nedelja in blagoslov kuhinje kmečkih žensk

Na zahvalno nedeljo so vaščani iz Zgornjih Mladetič v farni cerkvi Tržišče lepo okrasili oltar s pridelki letošnjega leta. Kljub vsem vremenskim nevšečnostim, mrazu, pozebi in toči se lahko zahvalimo, da nam je narava podarila vsaj nekaj sadov zemlje.

Članice Aktiva na ta dan pripravimo sladke in krušne dobrote, ki jih je domači župnik najprej blagoslovil, nato pa smo z njimi pogostile krajane. Ni manjkala niti goska, ki jo je prinesel Stane Sebanc, in kraljevi cviček Matjaža Goloba. Prijal je tudi čaj, ki smo ga skuhale v naši novi kuhinji.

V Aktivu kmečkih žena Tržišče pa je že vrsto let tradicija, da na zahvalno nedeljo organiziramo tudi Kmečko tržnico. Pripravile smo bogato ponudbo svojih izdelkov in pridelkov: drobno pecivo, ajdov kruh z orehi, potice, kostanj, krompirjevo in korenčkovo marmelado, lovor, čaj za dobro počutje, sirupe, zelišča … Postavili smo tudi stojnico z ročnimi deli. Iz naše samooskrbne njivice smo prinesle na tržnico tudi črno redkev, čebulo, kolerabo in repo. Vsako leto povabimo tudi lokalne pridelovalce prehrambenih izdelkov. Ovčarska kmetija Urban se je predstavila z vloženimi, mladimi in zorjenimi siri, jogurti skyr, maslom in albuminsko skuto. Zahvalna nedelja pa je za Aktiv bila ta dan še malo bolj posebna in praznična. Župnik Jože Kohek je blagoslovil tudi naše nove prostore s kuhinjo, ki je sodobno opremljena z najnovejšimi aparati. Pevci so lepo zapeli, krajani pa so si kuhinjo po končanem obredu lahko tudi ogledali. Zato smo se članice še posebej potrudile in marsikomu polepšale zahvalno nedeljo.

Naj bo to dan hvaležnosti, za vse, kar imamo in kar nam je podarjeno, hvaležnost za vsako pomoč, prijateljstvo in druge dobrine. Hvaležne in vesele smo, da nam je zadnji dan pred novimi strožjimi korona ukrepi uspelo izpeljati še ta dogodek.

AKŽ Tržišče, Fani Borštnar
foto: J. Seničar, S. Markovič, AKŽ

Galerija

_zzzzahvalna (01)
_zzzzahvalna (02)
_zzzzahvalna (03)
_zzzzahvalna (04)
_zzzzahvalna (05)
_zzzzahvalna (06)
_zzzzahvalna (07)
_zzzzahvalna (09)
_zzzzahvalna (10)
_zzzzahvalna (11)
_zzzzahvalna (12)
_zzzzahvalna (13)
_zzzzahvalna (14)
_zzzzahvalna (15)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava