DL: Jubilej PGD Dobindol - Devetdeset let za ljudi

8.11.2021 | 11:30

Kozolec, ki so ga postavili lani, bo povsem dokončan do konca letošnjega leta. (foto: R. K.)

Kozolec, ki so ga postavili lani, bo povsem dokončan do konca letošnjega leta. (foto: R. K.)

Sto trideset članov, od tega tretjina žensk in 15 operativcev – Dobro opremljeni – Postopoma obnovili gasilski dom, lani postavili kozolec, predlani nova brizgalna …

Prostovoljno gasilsko društvo Dobindol letos praznuje 90 let delovanja, a se organizacije praznovanja zaradi situacije okoli epidemije niso lotili. Predsednik dobindolskih gasilcev Bojan Kobe ob jubileju ocenjuje, da so v minulih desetih letih res veliko naredili.

Postopoma so celovito obnovili gasilski dom, predlani nabavili novo gasilsko brizgalno in lansko leto še novo prikolico in opremo zanjo, na parceli, ki so jo kupili že pred letom 2000 in na kateri imajo različne prireditve, pa lani tam postavili kozolec toplar. »Ob 85-letnici smo prevzeli še novo gasilsko vozilo Renault Trafic, tako da smo zdaj opremljeni, kot moramo biti,« je dodal.

Pri tem je izpostavil veliko delo, ki so ga za sistematičen razvoj gasilstva opravili v občinskem gasilskem poveljstvu, ko so vsa štiri gasilska društva pod njegovim pokroviteljstvom pripravili štiriletni načrt razvoja od leta 2015 dalje. Tega sta podprla tudi tedanji župan in direktor občinske uprave, posluh za borce proti rdečemu petelinu pa ima po Kobetovih besedah tudi zdajšnja občinska oblast.

Bojan Kobe, predsednik PGD Dobindol (foto: M. Ž.)

Bojan Kobe, predsednik PGD Dobindol (foto: M. Ž.)

PGD Dobindol, ki pod svoje okrilje združuje Gorenje Sušice, Verdun in Dobindol, šteje 130 članov, od tega je dobra tretjina članic in kljub rahli krizi tudi kar nekaj mladine, zato še večjo skrb namenjajo njihovemu druženju in vzgoji, ter 15 operativnih gasilcev. Kobe opaža, da število intervencij z leti upada, kar kaže na večjo ozaveščenost ljudi. »Morda komu še uide kakšen travniški in dimniški požar, sicer pa situacija spodbudna. Kar precej pozornosti namenjano izobraževanju in preventivi, organiziramo dan odprtih vrat, ljudem pomagamo pri nakupu gasilnih aparatov, oktobra pregledamo hidrante in izvedemo gasilsko vajo,« doda.

Dobindolsko gasilsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1931, ko so se njihovi predniki odločili, da gredo na svoje, in so se odcepili od gasilskega društva Uršna sela, sledila so različna obdobja. Da so bili ustanovni člani zelo marljivi, dokazuje tudi to, da nosi njihova obnovljena ročna gasilska brizgalna letnico 1931. Prav tako so se lotili gradnje gasilskega doma, na katerem so po drugi svetovni vojni leseni »turn« zamenjali z zidanim. Po vojni so nabavili tudi prvo motorno brizgalno in leta 1973 kupili popolnoma novo, leta 1985 so se opremili z novim IMV-jevim kombijem, ki so ga zamenjali leta 1998 s Peugeotovim boxerjem, leta 1996 so blagoslovili prapor, leto kasneje pa postavili brunarico in leta 2001 na fasado gasilskega doma dodali še fresko svetega Florijana.

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista 16. septembra 2021

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava