Nastaja stranka, okoli Prebiliča se zbirajo župani; tudi Macedoni?

31.10.2021 | 17:00

Kočevski župan Vladimir Prebilič (foto: Primož Lavre)

Kočevski župan Vladimir Prebilič (foto: Primož Lavre)

Poleg stranke, ki jo skupaj z nepovezanimi poslanci ustanavlja predsednik državnega zbora Igor Zorčič, nastaja še stranka, okoli katere se zbirajo župani, ki so somišljeniki kočevskega kolege Vladimirja Prebiliča.

S katerimi župani snuje stranko, nam Prebilič ni povedal, dejal pa je, da naj bi jih bilo skupno 16. Mediji so največkrat pisali o Marku Funklu (Hrastnik) in Marku Diaciju (Šentjur), omenjali so še Igorja Marentiča (Postojna), Uroša Brežana (Tolmin), Gregorja Macedonija (Novo mesto) in Tineta Radinjo (Škofja Loka).

Prebilič se je sicer skupaj z mariborskim kolegom Sašo Arsenovičem omenjal med župani, s katerimi naj bi se pogovarjal o sodelovanju tudi Zorčič, a je Arsenovič javno zanikal, da bi ga zanimal nastop na državnozborskih volitvah.

»Ne skrivamo, da se pogovarjamo tudi z Zorčičem, z njim lahko sodelujemo, vendar ne tako, da bomo instrument nekoga drugega,« pravi Prebilič, ki je zavrnil možnost skupne stranke s predsednikom državnega zbora.

Zorčič je zanj stari obraz in ga takega dojemajo tudi volivci, za predsednika stranke si želi nekoga, ki ni del sistema. Navsezadnje ljudje na ulicah protestirajo proti vsem aktualnim politikom, tako proti vladnim kot tudi proti opozicijskim. Na vprašanje, ali bi bil on sam pripravljen prevzeti novo stranko, odgovarja, da je predlog županskih kolegov v tej smeri, ni pa nujno.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, če bi vstopil v politiko, se mu sicer zdi zanimiv in operativen, vendar zaradi prtljage, ki se mu je zgodila (gre za postranske zaslužke pri Fifi), ni prepričan, da bi lahko pritegnil širše množice. Postavlja pa se vprašanje, ali je Prebilič dovolj znan po Sloveniji, da bi jih lahko pritegnil. Sploh zato, ker ni dovolj jasno, v katero smer bi se Prebilič obrnil po volitvah.

V intervjuju za portal Necenzurirano marca letos je med drugim izjavil, da trenutna levica ne ponuja prave alternative in vsebine: »Edina rešitev za Slovenijo je stabilna vlada, ki bo temeljila na veliki koaliciji. To bi bila najboljša rešitev za državo, saj bi lahko izpeljala nekatere nujne reforme. Ena stranka na levici ali sredini bi morala nabrati dovolj potenciala in poguma, da bi šla v koalicijo z SDS. To bi bilo seveda zelo naporno.«

Na naše vprašanje, kako gleda na Janšo pol leta pozneje, ali bi šel z njim v koalicijo po volitvah, je Prebilič odgovoril, da to ni nujno, a da se zavzema za širši konsenz in da vztrajanje na dveh ideoloških večinah ne bo prineslo nobene rešitve: »V tem pol leta je možnost sodelovanja z Janšo bistveno manjša. Želel bi se pogovarjati tudi z drugo stranjo, toda s takim vodstvom je to zelo težko.«

Vsekakor bi Prebiličeva »županska« stranka, če jo bo ustanovil, lahko zmanjšala možnosti za uspeh morebitni Zorčičevi stranki, še bolj pa koaliciji Povežimo Slovenijo, v okviru katere naj bi prav tako nastopilo precej županov, predvsem tisti, ki so idejno bližje desni sredini, torej strankam SLS Marjana Podobnika, NLS Franca Kanglerja, Zelenim Andreja Čuša in SMC Zdravka Počivalška, slednja si bo pred volitvami še spremenila ime. Zato je precej velika verjetnost, da nobena med njimi ne bo prestopila parlamentarnega praga.

reporter.si, več v tiskani izdaji

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava