DL: Med epidemijo manj vlomov

30.9.2021 | 12:20

Kriminalistični tehniki s PU Novo mesto pri preiskovanju sledi kaznivega dejanja (foto: PU Novo mesto)

Kriminalistični tehniki s PU Novo mesto pri preiskovanju sledi kaznivega dejanja (foto: PU Novo mesto)

Letos so do začetka tega delovnega tedna obravnavali 113 vlomov, lani 413 – Omejevalni ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom vplivali na upad večine kaznivih dejanj

Policija skoraj vsak dan poroča o vlomih v različne objekte (stanovanjske ali počitniške hiše, stanovanja), a kot poudarjajo na Policijski upravi Novo mesto, je zmotno prepričanje ljudi, da jih je med letnimi dopusti bistveno več, saj se pojavljajo skozi vse leto.

Letos so jih na njihovem območju do začetka tega delovnega tedna obravnavali 113, v celotnem lanskem letu pa 413. Na stanje kriminalitete so vplivali tudi omejevalni ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. Tako so omejenost gibanja na občine, prepoved zbiranja večjih skupin in omejitev gibanja v nočnem času imeli vpliv na upad večine kaznivih dejanj, je povedala Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto.

Policisti ugotavljajo, da so vlomi v jesenskem in zimskem času pogostejši v poznih popoldanskih urah, poleti pa v dopoldanskih in poznih večernih urah ter navadno takrat, ko stanovalcev ni doma. Storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo, izkoristijo tudi krajšo odsotnost stanovalcev, kot so odhod na sprehod ali v trgovino ..., in vlomijo v hišo, kradejo pa predvsem denar in nakit.

»Izkušnje kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, v katerih imajo nameščene alarmne naprave in videonadzor. Pomembno je tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepamo vsa vrata in zapiramo okna, ključev pa ne puščamo na tako imenovanih skritih mestih – v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno,« je izpostavila Drenikova in opozorila, da se med letnimi dopusti še vedno zgodi, da ljudje že pred odhodom od doma na družbenih omrežjih najavljajo svoje odhode na dopust, mesto letovanja in koliko časa bodo odsotni, kar morebitnim vlomilcem močno olajša delo, tj. pripravo in izvedbo kaznivega dejanja.

»Med počitnicami otroci prosti čas izkoriščajo tudi z uporabo računalnika. Da bi preprečili kazniva dejanja in zlorabe na škodo otrok in mladostnikov, staršem svetujemo, da naj bodo pozorni, kaj otroci na internetu počnejo, in se z njimi pogovarjajo o pasteh interneta. Na spletu naj ne izdajajo svojih osebnih podatkov, ne objavljajo ali pošiljajo svojih osebnih fotografij in podatkov o tem, kje se nahajajo,« je poudarila.

SAMOZAŠČITNI UKREPI

Policisti ob odhodu na dopust ljudem svetujejo, da doma ne puščajo dragocenosti in denarja, ampak da naj raje najamejo sef. »O svoji odsotnosti ne puščajte sporočil na telefonskem odzivniku ali listkih in poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Naj vam prijatelj ali sosed redno prazni nabiralnik, dviguje rolete, koristna je tudi vgradnja časovnega stikala za samodejno prižiganje luči, radijskega in televizijskega sprejemnika. Svetujemo, da doma parkirana vozila zaklenete ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne, orodja ne puščajte v okolici hiše in z vidnih mest umaknite vse vrednejše predmete. Sosedom povejte, na katero številko ste dosegljivi, preglejte tudi zavarovalne police, kako je s kritjem škode ob vlomu. Serijske številke vrednejših predmetov si zapišite ali jih fotografirajte ter po možnosti označite na manj vidnih mestih,« so nanizali.

Občane tudi pozivajo, da jih obvestijo v vseh primerih, ko v nekem okolju oz. soseski opazijo sumljiva vozila in osebe, ki v to okolje ne sodijo, si ogledujejo hiše in se mogoče pripravljajo na izvrševanje kaznivih dejanj. Tovrstna obvestila so jim namreč v veliko pomoč pri preiskavi morebitno izvršenega kaznivega dejanja. »Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ampak takoj pokličite policiste na številko 113. Ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja,« še dodajajo na PU Novo mesto.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 29. julija 2021

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava