Srce je univerzalno

29.9.2021 | 09:05

Srce je univerzalno

Oh kako sem zaljubljena, srce mi hitreje bije. V srcu čutim nežnost, ko zagledam dojenčka. Srce mi je strto, ker me je zapustil. Srce ima kot kamen. Srce mi je žalostno, ker mi je umrl dragi. To in še in še bi lahko naštevala, za kaj vse uporabljamo srce.

Toda srce ima važnejšo vlogo v našem življenju. Je glavni motor, ki poganja kri po žilah v našem telesu, brez tega bi se poslovili s tega sveta. Naša naloga je, da skrbimo za njega saj to pomeni naše preživetje. Pomembno je, da živimo v zdravem okolju doma, na delovnem mestu. Tudi nezdrav življenjski slog, tobak, alkohol, onesnažen zrak, hitra prehrana, pomanjkanje zelenih površin in površin za rekreacijo, ter stres povzročajo bolezni srca. Prav tako je ogroženo tudi naše ožilje, saj vsi ti dejavniki povzročajo bolezensko stanje tudi na njih.

Zaradi bolezni srca in ožilja letno umre več kot 18. milijonov ljudi, kar jo postavlja na sam vrh prezgodnje smrtnosti na svetu. Do leta 2025 bi to številko morali zmanjšati vsaj za 25 %.

Svetovna zveza za srce (WHF – WORLS HEART FEDERATION) v katero je vključeno naše Društvo za zdravje srca in ožilja vsako leto opozarja prebivalstvo na škodljive posledice in jih poziva in osvešča o bolj zdravem načinu življenja. Izognili bi se lahko marsikateri smrti.

Pomembno je zgodnje odkrivanje srčno-žilnih bolezni (možganska kap, srčno popuščanje, srčni infarkt, arterijska hipertenzija).

V Sloveniji smo v zadnjih letih storili velik korak, saj se je umrljivost zmanjšala skoraj za 50 %. Toda to še ni dovolj. Še več moramo storiti, ohranjati in negovati moramo svoje zdravje, zdravje bližnjih in celotno družbo.

Vsak posameznik mora pričeti pri sebi in se najprej vprašati kako živim? Je moja prehrana raznovrstna, vsebuje dovolj beljakovin, vitaminov in sadja ter zelenjave. Če je premastna postopno znižajmo maščobo, saj zamaši žile in vodi tudi v debelost. Kaj hitro pride tudi do sladkorne bolezni, kar vse skupaj škodi srcu in tudi žilam. Nisem doktor, vendar sem se na raznih predavanjih v zvezi s tem tudi marsikaj naučila. Ne držim se striktno vseh diet, ne jemljem raznih dodatkov za hujšanje in ne vem še kaj, kar nas z reklamami zasipajo, poskušam pa živeti dokaj zdravo, hodim na sprehode in tudi potelovadim doma. Za kakšne druge športe pa ob moji starosti nisem več sposobna. Glavno, da ne ležim na kavču in gledam televizijo cel dan, skušam biti aktivna v tistem kar zmorem.

29. septembra je Svetovni dan srca, to je dan ko se poskuša svetovno prebivalstvo osveščati in jih opominjati o škodi za srce, ki ga povzroči nezdrav način življenja.

Geslo letošnjega svetovnega dneva srca je »POVEZUJMO SE S SRCEM«.

E. C.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava