DL: Športni park - Sanjale so ga številne generacije

18.8.2021 | 11:40

Prvi lopati sta lani septembra zasadila župan in direktor podjetja Hipox Miha Šušteršič; oba sta Športni park tudi odprla (Foto: M. G.)

Prvi lopati sta lani septembra zasadila župan in direktor podjetja Hipox Miha Šušteršič; oba sta Športni park tudi odprla (Foto: M. G.)

Prvo sodobno zunanje igrišče v središču mesta, ki bo namenjeno za uporabo vsem občanom, predvsem pa šolski mladini – Plavalcem je pred leti spodrsnilo

Davnega leta 1977 je bil v Ribnici pripravljen idejni načrt za gradnjo Športnega parka ob novi športni dvorani predvsem za potrebe tukajšnje osnovne šole. Od takrat se razen omemb, ko je beseda nanesla na stisko šolarjev pri izvajanju pouka, na tem projektu ni veliko postorilo, čeprav je bila vmes zgrajena mreža podeželskih športnih igrišč.

Več razlogov je bilo za to počasnost, med drugim se je vleklo po polžje tudi pri odkupu dela zemljišča za športno dvorano, ko pa je bil narejen ta preskok, je za naložbo zmanjkalo denarja. »Ob prevzemu mandata leta 2018 sem si zadal nalogo, da je treba podhranjeno gibalno infrastrukturo v središču Ribnice postaviti na noge. Pripravljen projekt smo prevetrili in resno zagrizli v proračunsko pogačo, nekaj denarja smo dobili prek razpisov ter septembra lani s podjetjem Hipox iz Škofljice podpisali pogodbo za gradnjo igralnih površin in spremljajoče infrastrukture. Objekt, o katerem so sanjale generacije, je zdaj pred nami. Le uporabljate ga,« je množici ob rezanju traku sporočil ribniški župan Samo Pogorelc.

V sklopu Športnega parka Ribnica so pridobili večnamensko ploščad v velikosti rokometnega igrišča, okrog katerega so zgrajeni 150-metrska atletska steza iz tartana, igrišče za odbojko na mivki in košarkarsko igrišče, dvostranske tribune z delno podkleteno shrambo za orodja, prostori za garderobo in toaleto. Glede na velikost objekta in število uporabnih površin je del funkcionalnih (podkletenih) prostorov pod tribunami, bližnjo cesto v ulici Jožeta Petka pa so zaradi pridobitve prostora nekoliko premaknili.

Še kot občinski svetnik in tudi predsednik Športnega društva Lončar iz Dolenje vasi je Pogorelc nenehno poslušal nerganje ljudi, ki preprosto niso razumeli, da v središču občine, v kateri živi več tisoč duš, nimajo primernih športnorekreativnih površin na prostem. »Res je, da so bili v preteklosti narejeni nekateri koraki v to smer, a je po moje mlahavost izpeljave projekta, ko v proračunu ni bilo zagotovljenega denarja, vse skupaj upočasnila. V čast si štejem, da nam je s sodelavci nazadnje uspelo prvič v Ribnici pridobiti toliko igralnih površin, namenjenih vsem generacijam,« z zadovoljstvom ni skoparil Pogorelc.

Na slovesnem odprtju je bil tudi Franci But, slovenski veleposlanik v Nemčiji, ki je bil na prelomu tega tisočletja predsednik Plavalnega kluba Ribnica in si je po tiho želel, da bi na lokaciji novega športnega parka zgradili olimpijski bazen. »Nam je sicer spodrsnilo, a me prevzeme, ko vidim, kako mogočna je ta pridobitev, ki je prav lepo umeščena v okolje, v katerem se prepleta medgeneracijsko sožitje,« je dejal But.

Andreja Modic, ravnateljica Osnovne šole dr. Franceta Prešerna, je prejšnji petek označila kot zgodovinski. Pravi, da vsem njenim predhodnikom ni bilo lahko leta in leta skozi zbornično okno zreti v otroke, ki so se za žogo podili na šolskem dvorišču, parkirnemu prostoru, brez označb igralnih površin. Pomembno je tudi to, da bo od jeseni več kot 400 otrok v podaljšanemu bivanju ure po opravljenih nalogah sproščeno in igrivo preživljalo v varnem in prijetnem okolju. Do zdaj so bili za to prikrajšani.

»Če kdo, potem smo bili mi trije naveličani poti od šole, mimo semaforjev in zgoščenega prometa do poldrugi kilometer oddaljenega stadiona na Ugarju, kamor smo k pouku peš peljali otroke. Od jutri bodo lahko tekli, skakali in se igrali z žogo za vrati šolske stavbe,« so žareli profesorji športa Janez Ilc, Tadej Levstek in Aleš Pugelj.

Vrednost naložbe je nekaj manj kot 1,34 milijona evrov, od tega je 871 tisoč evrov zagotovil občinski proračun, preostalo pa so nepovratna sredstva Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 10. junija 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava