DL Jurjevanjska draga - Prenova poteka skladno s časovnico

12.6.2021 | 15:40

Nova pridobitev je razveselila tudi najmlajše.

Nova pridobitev je razveselila tudi najmlajše.

Končno so postavili tudi smetnjak.

Končno so postavili tudi smetnjak.

V športnem parku nekaj novih pridobitev, kmalu še več travnate površine – Za območje Jurjevanjske drage letos v načrtu pridobitev gradbenega dovoljenja – Prihodnje leto do denarja prek razpisa?

Obiskovalci športnega parka v Jurjevanjski dragi so se nedavno lahko razveselili novih pridobitev – klopic, smetnjaka in javne razsvetljave. Preverili smo, kaj na Občini Črnomelj še načrtujejo letos v zvezi s prenovo tega dela Črnomlja.

Spomnimo, vadbeni park na prostem je bil urejen konec decembra, tudi s pomočjo 14.572 evrov, ki jih je Občina Črnomelj dobila prek razpisa Fundacije za šport. Tri mesece pozneje so, tudi na pobudo več občanov ob vadbenih napravah in mreži, po kateri radi plezajo predvsem otroci, končno postavili tudi smetnjak in klopci ter poskrbeli za ustrezno razsvetljavo.

»Vse navedeno je bilo načrtovano v času, ko bodo vremenske razmere boljše, saj je bil december za tovrstna dela neprimeren. Cena dobave dveh klopic in koša s postavitvijo, za kar je poskrbelo Javno podjetje Komunala Črnomelj, je bila 1.157,46 €, vrednost postavitve javne razsvetljave pa je znašala 4.930,40 €, potrebna dela je opravilo podjetje EVI Črnomelj, d. o. o. Kot so še sporočili z Občine Črnomelj, so bila vsa sredstva zagotovljena v občinskem proračunu.

TRAVA BO, KAJ PA OSTALO?

Še vedno je na prizorišču precej blata oziroma odvečne zemlje. »Športni park v Jurjevanjski dragi se je urejal postopno in v skladu s časovnico,« poudarjajo na občini. Skladno s to bo na površini posajena tudi trava, izvedba del je predvidena na začetku aprila. Mnoge mamice, ki spremljajo svoje malčke med igro v Jurjevanjski dragi, sicer opozarjajo, da bi bilo morda bolje, če bi na površine ob vadbenih napravah, ki so zdaj blatne, nasuli sekance, saj bo tudi trava potrebovala kar nekaj časa, da zraste. Se pa mlade družine, ki jih je v Črnomlju vse več, nadejajo še kakšnih otroških rekvizitov. »Kakšen tobogan ali gugalnica bi bila ob vadbenem parku zelo dobrodošla,« je dejala ena od mamic, ki večkrat tedensko z otrokoma obišče to prizorišče.

Spet druge pa bolj kot blato ob napravah in klopcah ter pomanjkanje igral skrbi, da so v preteklosti na prostranem travnatem območju Jurjevanjske drage že našli narkomanske igle. A tudi temu naj bi se v prihodnje, ob dejstvu, da bo to območje doživelo temeljito prenovo, vendarle izognili.

UREJANJE DOKUMENTACIJE

Za prireditveni prostor v Jurjevanjski dragi so letos na Občini Črnomelj predvideli izdelavo projektne dokumentacije, ki bo izdelana na osnovi idejne zasnove, ki je bila lani jeseni predstavljena javnosti. Izdelana bosta dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD) za izvedbo po posameznih fazah in projekt za izvedbo (PZI). Izdelovalec projektne dokumentacije bo izbran predvidoma aprila 2021. Pri izdelavi projektne dokumentacije bodo smiselno upoštevani tudi vsi prispeli predlogi in pobude za spremembe ureditev glede na idejno zasnovo. Ta je sicer občanom dostopna na občinski spletni strani.

»Menim, da bi bilo treba zbrati ekipo domačih strokovnjakov iz različnih področij, ki bi prostoru vdahnili duh in potrebo sodobnega časa. K idejam povabiti domačo širšo javnost, domače strokovnjake, kulturnike, gradbenike, projektante, arhitekte, trenutne in nekdanje organizatorje Jurjevanja, mlade, upokojence, rokodelce, umetnike … in se šele na osnovi skupnih idej odločiti, kaj potrebujemo,« pa poudarja turistična delavka Bernarda Kump. »Mislim, da domačini najbolj vidimo, kakšna bi bila Jurjevanjska draga v prihodnosti, saj imamo ta prostor tudi radi.«

Predviden rok za izdelavo projektne dokumentacije in vložitev vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja je september 2021. »V letošnjem letu imamo torej v načrtu zagotoviti vso potrebno dokumentacijo, ki je potrebna za vložitev vloge za pridobitev sredstev na razpisih, ki jih pričakujemo v letu 2022,« pa so še sporočili z Občine Črnomelj.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 25. marca 2021

Besedilo in fotografije: Sabina Gosenca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava