DL: Pristava gradu Ortnek - Zavržena dediščina

8.6.2021 | 11:45

Ostale so ruševine. (Foto: M. G.)

Ostale so ruševine. (Foto: M. G.)

Slovenska posebnost se ni mogla upreti zobu časa – Na pristavi je dolgo živela družina – Že dve leti čaka na rušitev

Pred 20 leti je ribniška občina asfaltirala poldrugi kilometer vaške poti na pobočju krajevne skupnosti Sveti Gregor, s čimer je zaselek Pugled povezala z drugimi zaselki ter ribniško in velikolaško dolino. Tam stoji tudi pristava ortneškega gradu, kamor je na počitnice nekoč zahajal celo Primož Trubar.

Svoj čas je država namenila nekaj denarja za njeno restavriranje, zamenjavo slamnate kritine in obnovo poslikav. Hkrati so s sedmimi tonami cementnega mleka ojačali, kolikor je lahko, razpokano zidovje, ki je debelo 70 centimetrov. Če ne bi bilo te terapije, bi se stavba zagotovo sesula že veliko prej. A tudi to je bilo premalo, da bi se hiša lahko uprla zobu časa. V gradu je desetletja živela družina, ki ni imela denarja, da bi svojo lastnino vzdrževala po zapovedih varuhov naravne in kulturne dediščine, lokalna skupnost pa je zamudila priložnost, da bi z evropskimi sredstvi lastnikoma, ki sta že umrla, ponudila nadomestni bivalni prostor in pristavo uredila kot turistično destinacijo.

Gradič, ki je bil svoj čas uvrščen v ozek nabor spomenikov prve kategorije etnološke dediščine, redek v Sloveniji, je danes odpisan. Na načetih zidovih dotrajanih notranjih prostorov se je streha sesula, ministrstvo za kulturo pa je pred dvema letoma dalo soglasje, da se pristava lahko poruši. A ta se sama pogreza. Tako smo dokončno zavrgli to starodavno arhitekturo, ki se je ohranila iz preteklih sto let, poudarjajo arhitekti.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 25. marca 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava