Vaš komentar: Oceani se dušijo, krivi pa smo mi

8.6.2021 | 10:40

Simbolna slika (foto: arhiv)

Simbolna slika (foto: arhiv)

Oceani. Do koder ti seže oko sama voda, zdaj mirna in gladka kakor olje, pa spet zastrašujoča s svojimi pošastnimi valovi, ki uničujejo vse, kar jim je na poti.

Pa vseeno, prelepi so v svoji mirnosti in tudi v divjem srdu. Ne moremo se jih nagledati in živeti brez njih. Kako tudi bi, saj so srce in duša našega planeta. Uravnavajo podnebje, so dom več milijonom različnim morskim živalim in organizmom.

Kaj je lepšega kot opazovati delfine, ko spremljajo prekooceanske ladje in delajo vragolije, kot, da bi vedeli, da jih ljudje opazujejo in občudujejo. Pa veličastni izdihi kitov na vodni površini, ki izgledajo kot meglica. Občutek imaš kot da bi gasilci z vso močjo brizgali vodo na gorečo hišo. Res čudovite živali. Potapljači imajo še večjo srečo, od blizu lahko opazujejo ves morski živelj in rastlinstvo, to edinstveno lepoto.

Zadnja leta pa naša družba pozablja na vse to, ravna neodgovorno, kar ima negativne posledice za vso človeštvo. Pretirani ulov rib in drugih morskih organizmov, metanje odpadkov, strupenih snovi in plastike, vse to vpliva na življenje v oceanih, uničuje morske ekosisteme. Ne zavedamo se, da večino hrane pridobimo prav iz morja in vse onesnaženje le-tega vpliva pogubno na ribištvo, kmetijstvo in živilsko industrijo.

Samo spomnimo se rajskih otočkov s peskom in palmami nekje v oceanu, obiskati ga, je še vedno želja vsakega izmed nas. Namesto idilike nas pogled nanje neprijetno preseneti, saj je snežno beli pesek prekrit s smetmi, predvsem s plastiko, ki so jo naplavili morski valovi ali morski tokovi. Ne zavedamo se, da se plastika razkraja dolgih 100. let, njene mikrodelce užijejo ribe in posledično mi. Pa se čudimo, od kod je prišla plastika v naša telesa.

Skrajni čas je že, da rešimo oceane, saj smo od njih odvisni. Strokovnjaki celo razlagajo, da smo izšli iz morja pred milijardami let. Naša neodgovorna dejanja in uničevanje izgleda, kakor, da se sramujemo svojih prednikov in se jih hočemo čimprej znebiti.

Vlade nekaterih držav, med njimi tudi Slovenije, so se sicer zavezale za odgovornejše ravnanje vseh, ki onesnažujejo kot so: obalna industrija, ladijski promet in tudi ribištvo za trajnejši ulov. Ne pozabimo pa tudi, da se vsa voda na kopnem enkrat steka v morje in je prepolna strupenih snovi, ki prihajajo iz industrije. Največji onesnaževalci pa smo mi ljudje, ker odmetavamo plastiko, strupena škropiva, rabljeno kozmetiko in še mnogo več bi lahko našteli. Še vedno nismo spremenili miselnost, da škodujemo sami sebi, da ne govorimo, kaj bomo pustili zanamcem. Ali bodo lepote oceanov in vseh voda lahko občudovali samo še na slikah in pri gledanju starih filmov in ne bodo mogli verjeti, da je to nekoč sploh obstajalo. Ali jim res želimo tako prihodnost?

Generalna skupščina ZN je 8. junij leta 2008 razglasila za Svetovni dan oceanov. Vsaj na ta dan osveščajmo ljudi, nas same, da je zadnji čas, da kaj ukrenemo glede tega, saj se bomo drugače zadušili v lastnih smeteh, umirali od okužene vode in strupenega ozračja.

Le malo časa nam je še preostalo, razmislimo o tem!

Emilijana Crgol

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava